Niger: puccskísérlet vagy csak manipulációs húzás?

Közzététel ideje | december 20, 2015 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Néhány nappal ezelőtt közel egy hónapos megfigyelés és nyomozás után 9 katonatisztet vettek őrizetbe Nigerben, akiket a kormány azzal gyanúsít, hogy puccskísérletet akartak végrehajtani az ország elnöke, Mahamadou Issoufou ellen. Utóbbi még csütörtökön (12.17) televíziós beszédet is tartott az ügyről, hangsúlyozva, hogy a légitámadást is tervező puccsistákat azok a hűséges és lojális katonák buktatták le, akik informálták a hatóságokat a fejleményekről – rengeteg még a kérdés, de például a kiszivárgott információk szerint a letartóztatottak között van például Salou Souleymane a 2010 valamint 2011 között a Demokrácia Helyreállításának Legfelsőbb Tanácsa szervezetének élén hatalmon lévő Salou Djibo vezérkari főnöke, akinek a házát a nyomozók át is kutatták.

Szintén az állítólagos puccsisták között van Dan Idi Haoua, a légierő egyik tisztje is, aki szintén Salou Djibo segítőjének számított évekkel ezelőtt. A gyanúsítottak listáját látva nem kérdés, hogy ha tényleg puccsról és nem egy hadseregen belüli leszámolásról beszélünk, akkor mennyire hatékony lett volna a művelet: érintett benne a niamey-i légibázis, a Tillabéryben található tüzérségi laktanya és a különleges erők állománya is. A nigeri közelmúltat ismerőkben valamiféle hasonlóság emléke ütheti fel fejét, hiszen amikor 2010. február 18-án Salou Djibo társaival megdöntötte Mamadou Tandja hatalmát, akkor abban az akcióban is nagy szerepet játszott az amúgy eléggé rosszul felszerelt nigeri légierő, a tüzérségi dandárt pedig még a kétezres években pont azért vitték 100 kilométerre a fővárostól, Tillabérybe, mert túlságosan nagy tüzerővel rendelkeznek, ami veszélyt jelenthet az elnökre és a testőrségére.

niger

Szóval ha nagyon szeretnénk, tudnák érveket amellé felsorakoztatni, hogy van tényleges alapja annak, amit a nigeri kormány állít, de roppantul elgondolkodtató, hogy ez az egész eseménysorozat két hónappal azelőtt történik, hogy 2016. február 21-én urnához járulna az ország lakossága, hogy új képviselőket és új elnököt válasszon – és hát Issoufou mindenképpen szeretne egy újabb mandátumot szerezni. Amadou Boubacar Cisse szerint, aki februárban a jelenlegi vezető egyik ellenfele lesz majd az elnöki székért, ez a mostani művelet csak egy, a manipulációs terv lépései közül, amellyel Issoufou megpróbálja elterelni a lakosság és a nemzetközi közvélemény figyelmét a szavazói névjegyzék körüli állítólagos csalásokról.

A várhatóan további letartóztatásokat hozó mostani akció egyébként nem az első a kormány részéről, Issoufou 2011-es megválasztása után közel egy tucat katonatisztet már letartóztattak, akiket merényleg szervezésével vádoltak meg az országban, amelyet néhány nappal ezelőtt egyébként annak az országnak választottak a világon, “ahol a legrosszabb élni”. Remélhetőleg majd további, biztosabb információk is érkeznek Nigerből, de addig is zárjuk a posztot azzal, hogy megnézzük, hol is van a most is sűrűn emlegetett és az ország történelmének alakulását jelentős mértékben meghatározó egykori katona és demokratikus átmenetet megteremtő vezető, Salou Djibo, akiről 2011-es távozása után nem nagyon jöttek már hírek.

Azután, hogy 2011. április 7-én átadta a hatalmat Issoufounak, nagyjából eltűnt a politikai radarok képernyőjéről, de persze ismertségét és megszerzett hírnevét kihasználta – elég sokat utazva támogatta a Demokrácia és Fejlesztés Afrikai Alapjának (FADD) munkáját, majd választási megfigyelőként részt vett a bissau-guineai választásokon is. Manapság már teljesen visszavonult mindenféle nyilvános szerepléstől, de továbbra is Nigerben él, ingázik a főváros és szülőfaluja, Namaro között.

twitter.com/napiafrika

8 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék