Egy kép és ami mögötte van: A keselyű és a kislány

Közzététel ideje | december 5, 2015 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Az afrikai fotóriporteri szakma talán egyik legmegrázóbb képe az 1993-ban készült “A keselyű és a kislány” című fotó, és nemcsak azért, amit ábrázol, hanem azért is, amilyen hatást kiváltott és egyértelműen az azt készítő fotós, a dél-afrikai Kevin Carter halálához vezetett. Az ismert a történelemkönyvekből, hogy a második szudáni polgárháború 1983 és 2005 között zajlott az északi, túlnyomórészt arab populációból álló szudáni országrész és egyben a kartúmi vezetés, valamint az ellene a déli részek népeinek marginalizációja miatt lázadó Szudáni Népi Felszabadítási Hadsereg (SPLA) között – nagyon lesarkítva persze. 1983 és 1993 között a háború már önmagában 600-700 ezer ember életét követelte, akik főként nem harci cselekmények miatt haltak meg, hanem a konfliktus miatt amúgy is minimálisra szűkült élelmezési lehetőségek szárazság általi teljes összeomlása miatt – a nemzetközi közösség nem nyújtott megfelelő ütemben és mennyiségben segítséget, plusz a harcban álló felek bevett taktikája szerint teljes egészében megsemmisítették a helyi mezőgazdaságot is.

Ebben az éhínség-ciklusban megrázó állomás volt 1993 (vagy mondjuk 1998), amikor több tízezren haltak meg az éhezéstől Dél-Szudánban, a Nílus keleti partján, az ún. “Éhezés-háromszögében”, amely Adok, Waat és Kongor települések között volt található. A szomorú pedig az, hogy ennek fő oka az SPLA-n belüli szakadás (1991-ben a most is eléggé ismert Riek Machar vált ki embereivel) volt, amely után igen komoly nuer-dinka ellentét jött létre – volt itt minden a háború alatt, nuerek a kormánnyal a dinkák ellen, nuerek nuerek ellen, dinkák a kormánnyal a nuerek ellen és folytathatnánk a sort. Nos ebben a szomorú és vészterhes 1993-as évben, annak is a márciusában a fiatal dél-afrikai fotóriportert, Kevin Cartert Dél-Szudánba küldték, hogy riportot készítsen a tomboló éhínségről és ezen útja során, első napján Ayod falujának közelében, március 11-én akadt rá a hírhedt képen látható jelenetre, amelyen az egyik segélyközpont velé magát vonszoló kislányt egy keselyű kezdett el megközelíteni – a fotós 20 percet várt a tökéletes pillanatra míg végül elkészült a most is ismert fénykép.

kevin-carter-vulture

Az egy évvel később Pulitzer-díjat nyert kép miatt rengetegen támadták Cartert, ugyanis az egyik nézőpont szerint, miután túl sok ideje nem volt és felhívták a figyelmét a helyiekkel való érintkezés kerülésére, így a fotó elkészítése után távozott, anélkül, hogy bármit tett volna és egy fa árnyékából cigarettázva nézte végig ahogy a lány továbbvonszolja magát. A második nézőpontot (és reménykedjünk ebben) egy, Carterrel tartó másik újságíró állítja, aki szerint a kép egy ételosztó helyen készült, ahol a szülei csak addig hagyták magára a lányt, amíg el nem mentek a kukoricát osztó ENSZ-tisztviselőkhöz élelemért és ezért nem lépett közbe a fotós, ezért nem fogta ölbe a gyermeket. Ezt egyébként más akkori szemtanúk is megerősítették. Cartert mindenesetre ez és egyéb dél-afrikai munkái (ő volt az első, aki egy ún. “guminyakláncos” kivégzést rögzített Dél-Afrikában) annyira megviselték anyagi gondjaival együtt, hogy mély depresszióba került és 1994. júliusának végén Johannesburgban öngyilkosságot követett el.

Carter egyébként haláláig végig hangsúlyozta, hogy nagyon sajnálja, amiért nem segített a kislánynak és csak elhajtotta mellőle a keselyűt, de az mindenesetre megerősítést nyert tőle és más tanúktól is, hogy a kislány eljutott a segélyhelyre – csak a jövője kérdéses, hiszen akkoriban arrafelé óránként 20 ember halt meg egy ilyen segélyhelyen az éhezés következményeitől. Carter hátrahagyott búcsúlevelében nem kerül megemlítésre a dél-szudáni kislány, de az biztos, hogy életének egyik legmegrázóbb pillanata volt ez és halála pillanatáig bánta, hogy nem kapta kézbe a kislányt és nem segített rajta.

twitter.com/napiafrika

5 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék