20 éve történt a máig megoldatlan Borrel-haláleset Dzsibutiban

Közzététel ideje | november 15, 2015 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Most már valamivel több mint 20 éve, 1995. október 19-én halt meg rejtélyes körülmények között a Dzsibutiban dolgozó francia bíró, Bernard Borrel, aki halálának idején a kis afrikai ország igazságügy-minisztériumában dolgozott a francia polgári- és büntetőtörvénykönyv dzsibuti bevezetésén és a mai napig nem tisztázott, hogyan halt meg – az első vizsgálatok egyértelműen öngyilkosságra utaltak, hiszen összeégett testét Dzsibuti városától 80 kilométerre egy vízmosás mélyén találták meg, búcsúlevelekkel és a szörnyű tetthez felhasznált, korábban vásárolt üzemanyag maradékával.

Még amikor 1996-ban Toulouse-ban végrehajtották az első boncolást a holttesten (Dzsibutiban korábban nem voltak ehhez megfelelő feltételek) majd 1999-ben amikor a francia nyomozóügyészség az öngyilkosság tényét elfogadva (bár a jelentésben helyet kaptak ezzel kapcsolatos kételyek is) lezárta nyomozását, nem igazán voltak arra utaló jelek, hogy ténylegesen másként történt a tragédia, egészen addig, amíg 2000. januárjában egy hazájából Belgiumba menekült dezertőr dzsibuti katona, Mohammed Saleh Aloumekani vallomást nem tett. Ő ugyanis azt állította, hogy kihallgatott egy beszélgetést a dzsibuti elnöki palotában Borrel halálának a napján, amelyben Ismail Omar Guelleh dzsibuti elnök utasítást adott a bíró kivégzésére, akit egy kíváncsiskodó, az ország titkait kifürkészni igyekvő embernek tartottak a helyi politikai erők.

bernard_borrel_0

Aztán az gyorsan kiderült, hogy Saleh korábban már tett vallomást Belgiumban, amelyben teljesen másról beszélt és miután kiderült, hogy ez nem volt elegendő a politikai menekültstátuszhoz, a sajtó szerint új próbát tett, ezúttal egy újabb verziójú vallomással. Ma már egyértelmű, hogy vallomása hamis volt és szinte lehetetlen tényeket vázolt fel történetében, így egy nehezebb periódus után végül a francia-dzsibuti kapcsolatok is normalizálódtak, 2009-ben pedig felmentették azt a két dzsibuti tisztviselőt is, akiket korábban a Borrel-nyomozás akadályoztatásával vádoltak. Volt egyébként 2002-ben egy újabb boncolás Franciaországban, amelyben az a konkluzió született, hogy nem történhetett öngyilkosság, hiszen a testén lévő horzsolások és sérülések azt mutatják, hogy már a földön feküdt, amikor ráöntötték az üzemanyagot – plusz egyértelmű állítások szerint halála előtt már igen pesszimista kijelentéseket tett, elbúcsúzott a családjától.

Persze ez utóbbi akár az öngyilkosságot is alátámasztja, mindenesetre jelenleg is két verzió kering az ügyről, az egyik az öngyilkosság, ez általában a hivatalosan elfogadott, a másik pedig a gyilkosság, amelyben nem sikerült igazából előrelépni, ezért továbbra is csak elmélet maradt, az biztos, hogy az ezt a verziót támogatók szerint a gyilkosságot egy tunéziai férfi, bizonyos Hassan Hamouda Adouani és a dzsibuti biztonsági erők akkori vezetője, a mára már elhunyt Awalleh Guelleh szervezte meg (őket hallgatta ki a palota udvarán a fentebb említett Aloumekani, bár ezt alátámasztani sosem sikerült), azért, hogy megakadályozzák bizonyos dzsibuti államtitkok és politikai események napvilágra kerülését.

És hogy várható-e olyan fejlemény, amely esetleg a gyilkosságot tudná alátámasztani? Annak tükrében, hogy néhány hónappal ezelőtt közel hatvan, az ügyben bizonyítékul szolgáló tárgyat semmisítettek meg egy tévedésnek köszönhetően, nem valószínű, bár Borrel özvegye, Elisabeth Borrel szerint ez pont azt mutatja, hogy a dzsibuti állam által levezényelt gyilkosságról van szó. Akit jobban érdekel az ügy, az nyugodtan elmélyedhet benne, dokumentumfilm és könyv is készült a halálesetről és az interneten is tömegével lelhetőek fel részletes források képekkel, dokumentumokkal.

twitter.com/napiafrika

6 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék