Gondolatok a Zöld Menet 40. évfordulójára

Közzététel ideje | november 7, 2015 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

40 évvel ezelőtt, 1975. november 6-án sorsdöntő és Nyugat-Szahara sorsát egészen a mai napig meghatározó eseményre került sor az akkor még Spanyol-Szaharának hívott és spanyol fennhatóság alatt álló területen, hiszen a marokkói kormány szervezésében közel 400 ezer marokkói polgár menetelt át nyugat-szaharai területekre több tízezer katona kíséretében, ezzel fejezve ki Marokkó követelését a terület hozzá csatolására vonatkozóan – ez volt a Zöld Menet néven elhíresült megmozdulás. Történt ez azután, hogy előtte éveken keresztül a nyugat-szaharai függetlenségért küzdő Polisario Front gerillaharcot folytatott a spanyolok ellen, de amikor a harcok a nyugat-szaharai fővárosban, El-Aaiúnban illetve Algírban tárgyalások formájában kezdtek egy Rabat számára nem túl jó irányba mutatni (sőt ekkorra tehető az is, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság is kimondta, a terület feletti önrendelkezés jogát a szaharai nép gyakorolhatja), II. Hasszán király történelmi és etnikai kapcsolatokra hivatkozva a dél-marokkói Tarfaya városában indulva megszervezte a marokkói zászlókat és a Koránt a magasba emelő marokkóiak felvonulását – a Zöld Menet elnevezés az iszlám vallás szimbólumának számító zöld színből adódott.

A Menet következményeit ismerjük: néhány nappal ezután a belső nyomással, a stabilitás megteremtésével küzdő és a háborút bármi áron elkerülni kívánó spanyol diktátor, Franco tárgyalásokat kezdett Marokkóval és Mauritániával a szaharaiak jelenléte nélkül, majd felosztotta Nyugat-Szaharát a két ország között – majd emlékezhetünk, Mauritánia 1979-ben lemondott saját egyharmados részéről, ergó megteremtette a lehetőségét annak, hogy Marokkó annektálja a teljes területet. Viszont Rabat nem számolt azzal, hogy a Polisario Front nem fogja olyan egykönnyen adni ősi földjét és egy mai napig véget nem érő háborúskodás, egyezkedés, vádaskodás kezdődik, amelynek egyik mérföldköve volt az 1976. február 27-én kikiáltott Szaharai Arab Demokratikus Köztársaság létrejötte.

És ha a mostani helyzetet látjuk, akkor elmondhatjuk, hogy 40 év elteltével sem teljesedett ki a marokkói uralom, hiába a falak, hiába a sok tízezer menekülttáborban élő szaharai és a sokszoros marokkói fegyveres túlerő, a Polisario Front kitart és nincs remény sem nagyon arra, hogy rövid időben belül a konfliktus megoldódjon – és itt igen jelentős az ENSZ felelőssége is, amely egy 1991-ben kicsikart békeegyezményben ígéretet tett egy önrendelkezésről szóló népszavazás kiírására, de hát nem meglepő módon erre nem került sor a mai napig. Nagyjából a világszervezettől annyira futotta ennyi év alatt, hogy folyamatosan újabb és újabb különmegbízottakat nevezett ki a nyugat-szaharai ügy mellé, terveket dolgozott ki, de tökéletesen mutatva különböző érdekek és célok miatti impotenciáját, semmi sem valósult meg ezekből.

morocco

Marokkó részéről VI. Mohamed király folytatja a korábbi álláspontot, a Nyugat-Szaharát az ország déli tartományának tartó király utazásaival igyekszik hangsúlyozni a “szent ügy” fontosságát, a Polisario pedig ugyanezt teszi a maga oldaláról, tehát teljes a patthelyzet. Ezekben a napokban több interjú, videó és leírás jelent meg egykori túlélők, átélők tollából, kezéből, amelyből az is kiderül, hogy a Zöld Menettel (a szaharaiak általában Fekete Menetként beszélnek róla) egyidőben illetve után történő marokkói katonai invázió során a Polisario Front mennyire elkeseredetten küzdött (egyrészt a támadókkal, másrészt a népük megmentéséért) és abba is betekintést nyerhet az érdeklődő, hogy mennyire nehéz volt az egyszerű szaharai emberek számára a menekülés, milyen körülmények között voltak kénytelenek létezni hosszú hónapokon át, miközben a szaharai férfiak nyugat-szaharai területen harcoltak, a nők pedig megpróbáltak élhető körülményeket teremteni az algériai sivatag közepén.

twitter.com/napiafrika

5 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék