Nyugat-Afrika aggódva figyeli a hétvégi guineai választást

Közzététel ideje | október 10, 2015 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

A hétvégén több nagy kérdésre fogunk legalább előzetes választ kapni az afrikai kontinensen, ezek talán legfontosabbika egyértelműen Guineából fog érkezni, ahol eldől, kap-e felhatalmazást a guineai néptől egy második mandátumra Alpha Condé jelenlegi elnök és egyáltalán, nem fog-e totális káoszba süllyedni az ország a voksolás alatt és után. Ez utóbbi eléggé kérdéses, ugyanis az ellenzék, a Guineai Demokratikus Erők Szövetsége (UFDG) mozgalmának vezetésével, élén a 2010-es elnökválasztást elbukó Cellou Dalein Dialloval, már jóval a választások előtt farkast kiáltott, azzal vádolva Condét és pártját, a Guineai Népi Egységet (RPG), hogy visszaélnek hatalmukkal – itt például olyasmire kell gondolni, hogy az ellenzék szerint az elvileg független választási bizottság Condé irányítása alatt áll vagy éppen arra, hogy szándékosan a választások előttre időzítették a Kaleta vízierőműnek a felavatását, amely elvileg csökkentené az állandósult áramproblémákat az országban.

Ennél is nagyobb aggály azonban (hiszen az ilyen kampányfogásokat a világon mindenhol láthatjuk), hogy 2000 óta nem rendeztek helyi-önkormányzati szavazást az országban, azaz bőven megkérdőjelezhető a kijelölt helyi testületek függetlensége a szavazás lebonyolításában. Az előzetes panaszok ellenére most már nem kérdés, hogy meg fog történni a vasárnapi (10.11.) voksolás, a kérdés csak az eredmény és annak elfogadása – hiszen emlékezhetünk, 2010-ben Diallo majdnem abszolút többséggel megnyerte az első fordulót Condé előtt, hogy aztán a másodikban Condé simán legyőzze főleg a fula etnikum által támogatott ellenfelét a többnyire etnikai alapon voksoló guineai szavazók körében. Az eredmény az elnökválasztáson valamennyire sejthető, hiszen Diallo az elmúlt években a panaszon kívül (ahogy általában egy ellenzéktől látható) nem igazán mutatott fel építő jellegű javaslatokat, ellenben Condéval, aki már csak a Conakryt energiával ellátó új gát miatt is számíthat egy jelentős támogatói bázisra.

A probléma ezzel csak az, hogy Diallo és az ellenzék mögött egy erősen elkötelezett, megingathatatlan támogatói kör áll, akik akár véres harcig is hajlandóak elmenni támogatottjuk miatt – és ennek következményeit Guineában nem nagyon kell bemutatni. Azaz ha most vizionálni akarjuk a várható eseményeket, akkor olyan hírügynökségi hírekre számítsunk, amelyek Condé stabil győzelmét jelentik be, kiegészítve az ellenzék csalási vádjaival és az utcákon köveket dobáló fiatalok képeivel – főként az UFDG fő bázisainak számító régiókban és conakry-i negyedekben. Mivel azonban Condé mögött most már elég stabil rétegek sorakoztak fel (gondoljunk itt elkötelezett támogatóira, a gát kapcsán mellé állókra, a szimplán csak békét akarókra stb.) plusz a hadsereg és a biztonsági erők kapcsán is láthattuk, hogy mostanában egész jól képesek kezelni a konfliktusokat, konkluzióként megállapíthatjuk, hogy polgárháborús állapotokra nem kell számítani, ahogy valószínűleg Diallo-győzelemre sem.

És bár Condé elmúlt öt évét jelentős impotenciával is jellemezhetjük, ahol zömében ígéretek hangzottak el és az Ebola-válságra adott kormányzati válaszok is bírálhatóak, ha győzelme esetén az elnök ott folytatja, ahol abbahagyta, már örülhet a nemzetközi közösség – az instabil nyugat- és észak-afrikai régióban egy stabilabb pont mindig jól jön. A stabilitás persze csak relatív, hiszen az elmúlt napok nagyon feszültek teltek Guineában, főként a fővárosban, Conakryban, ahol ugyan az elnöki palota és a belváros nagyon csendes, kihalt volt, a külvárosi negyedekben főként Madinában, Dixinnben és Bambetoban összecsapásokra került sor a két tábor szimpatizánsai között és gyújtogatásokra is történtek több helyszínen.

A biztonsági erők nagy számban vonultak fel, utakat zártak le és mindent megtettek, hogy ne engedjék ki irányításuk alól az eseményeket, amelyek egyértelműen nem csak a választás közelsége miatt alakultak ki, inkább mélyebb ellentéteket, elégedetlenséget jeleznek – a pontos kiváltó ok meg aztán tényleg teljesen ismeretlen. Sajnos a harcok során két ember életét veszítette és több tucat rendőr sérült meg valamint a madinai piacon is hatalmas pusztítást végeztek az egymást vádoló felek – ahogy Diallo fogalmazott rádióüzenetében: “Ne bántsatok senkit, de ha titeket bántanak, védekezzetek!”. A hét jelölt közül egyébként meg kell említeni a Köztársasági Erők Szövetségének színében induló Sidya Tourét, egykori miniszterelnököt, akit sokan a mérleg nyelvének tartanak (2010-ben 13% körüli eredménnyel harmadik lett), az egyetlen női jelöltet Marie Madeleine Dioubatét, aki csak a szavazatok töredékére számíthat és hát a végül csak Diallo mellé-mögé beállító és nem induló Moussa Dadis Camarát, egykori katonai vezetőt, aki továbbra is stabil támogatói körrel bír szűkebb szülőhazájában.

twitter.com/napiafrika

2 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék