Malawi: 7 bőséges év után eljött a 7 ínséges év ideje?

Közzététel ideje | szeptember 27, 2015 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

A szinte egész Afrikában működő, éhínséget, élelmiszerbiztonsági problémákat előrejelző FEWS-projekt (Éhínség előrejelző hálózat) jóslata szerint az év hátralévő részében szinte egész Dél-Malawiban felüti majd fejét az éhezés és az éhínség veszélye, ami főként annak köszönhető, hogy az év során felváltva tapasztalható súlyos áradások és szárazság tönkretette az idei termést. És ha ehhez hozzávesszük azt a tényt, hogy szinte az egész országban önellátó, önfenntartó mezőgazdasági termelés folyik, akkor láthatjuk, hogy a termés megtizedelődése milyen hullámokat fog gerjeszteni, hiszen amellett, hogy a földműves családok saját magukat látták el a terményekből, a felesleget a helyi piacokon értékesítették – na most viszont még az előbbit sem tudják megvalósítani és ha esetleg lenne is bármi tartalékuk, a piacon sincs mit megvenni.

Egyes családok már most, szeptember végén elkezdték eladni állataikat, meglévő értékeiket, hogy túléljék a mindennapokat, pedig a legrosszabb még hátravan és a Világ Élelmezési Program (WFP) becslése szerint közel 3 millió ember fog éhezni az év hátralévő részében Malawiban. Nagyjából az ország 500 ezer tonnával kevesebb gabonát tudott termelni idén a szükségesnél és hiába kezdett el bevásárolni a malawi Nemzeti Élelmiszertartalékokért Felelős Ügynökség, az év végéig a hiányt 250 ezer tonna körülire becsülik, amivel a túlélés talán elképzelhető, de hogy a jövő évre vonatkozóan semmiféle pozitív jövőkép nincs, az biztos, szóval ha nem érkezik nemzetközi segítség, Malawi országa komoly spirálba kerülhet.

Tízből négy malawi gyerek már jelenleg is alultáplált és a környezetre is egyre durvább nyomás nehezedik, hiszen miután a mezőgazdaság már nem nyújt megélhetést és lehetőséget, nagy mértékben bővülni kezdett a faszén-üzlet, ahogy egyre többen és többen fordulnak ehhez a bevételi forráshoz – azt pedig tudjuk, hogy faszén előállításához mire van szükség. És ha még csak áradások lettek volna, talán jobb lenne most a helyzet, de azokat a gabonaféléket, amelyek képesek voltak túlélni az ország történetének legsúlyosabb árvízét, azokat az ezután következő szárazság padlóztatta meg. Jelenleg a legtöbbet az országért az WFP tesz, amely eddig nagyjából 20 millió amerikai dollárt különített vagy költött már el a malawi élelmiszerbiztonság javítására, de helyi képviselőjük szerint további 60 millió dollárra lesz még szükség, amely pénzösszeg jelenleg egyáltalán nem áll rendelkezésre.

malawi

Ezt mindenki érzi az országban, Peter Mutharika államelnök a napokban tett közzé egy kérést a nemzetközi közösség felé, amelyben támogatást kér országának a közelgő humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében. Ahogy fentebb már volt róla szó, Malawi már az elmúlt években is folyamatosan a szakadék szélén táncolt és ha nem érkezik hathatós nemzetközi segítség, amely nem csak a tüneteket orvosolja, szinte biztos, hogy az ország olyan problémahalmazzal fog szembesülni, amely talán egész jövőjét megpecsételi. Hiszen gondoljunk csak bele, az élelmiszerbiztonság instabilitása súlyos terhet jelent a társadalomnak, a gazdaságnak, a környezetvédelemnek, az egészségügynek, az amúgy is alig létező szociális hálónak, a közösségeknek – becslések szerint az éhezés évente 600-700 millió dolláros járulékos kiadást jelent a malawi költségvetésnek.

De azért van néhány jó hír is, a helyzet súlyosságának egyre ismertebbé válása után több nemzetközi donor is komoly támogatásokat ígért, köztük például az Egyesült Államok, amely malawi nagykövetén keresztül majdnem 16 millió dolláros gyorssegélyt helyezett kilátásba, amelyet a WFP-n keresztül fognak majd valós formába önteni különböző élelmiszerek formájában október közepétől kezdve – a segélyekre egyébként jövő márciusig mindenképpen szükség lesz. Persze valószínűleg sokan arra gondolnak, hogy már megint miért halat adnak az éhezőknek, ahelyett, hogy megtanítanák őket halászni – nos, ez a kérdés teljesen jogos, főleg annak fényében, hogy Malawi hihetetlen nagy víztartalékokkal bíró ország és mégis szenved a szárazságtól, plusz 2007-ben és 2008-ban Malawiban már annyira sok gabonát termeltek, hogy a többletből Lesothónak és Szváziföldnek is tudtak adományozni (a több százezer tonnányi exportról ne is beszéljünk).

Szóval mi ment félre, hogy siklott ki a malawi mezőgazdasági sikersztori? A választ lehetne oldalakon át elemezni, de valószínűleg a konkluzió ugyanaz lenne: a politikai háborúskodás és tehetetlenség miatt 10 év alatt sem megvalósuló öntözési rendszer hiánya. Malawinak ott a hatalmas mennyiségű víz, mint természeti forrás, amelyet azonban nem használnak fel egyáltalán, az összes mezőgazdasági terület alig 3 százaléka öntözött – szóval a válasz megvan, csak éppen jövőkép nincs, úgyhogy Malawiből egy darabig megint ne számítsunk jó hírekre: 7 bőséges év után most 7 ínséges jön.

twitter.com/napiafrika

4 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék