Továbbra sem látszik Észak-Mali jövője: kaotikus, átláthatatlan a helyzet ezen a kietlen vidéken

Közzététel ideje | szeptember 20, 2015 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Ahogy anno még a nyáron, a felek között megkötött békeegyezség kapcsán is volt róla szó itt a Mindennapiafrikán, az észak-mali konfliktusban nem igazán lehet biztosra menni, hiszen már akkor látszott, hogy az első körben hiányzó aláírások (az egyik fél végül 1 hónappal később tette oda az aláírását a dokumentumra) és valódi elkötelezettség híján túl sok jóra nem lehet számítani a harcokkal kapcsolatban Mali északi részén. És ez így is lett, hiába írták alá az alkut a szembenálló koalíciók, a kormánypárti, ún. Algíri Platform tagjai: az Azawadi Arab Mozgalom egyik kivált frakciója, az Azawadi Népfront és a Hazafias Ellenállási Erők és Mozgalmak Tömörülése (GATIA) valamint az ellenük küzdő és a legismertebb tuareg mozgalmat, az Azawadi Nemzeti Felszabadítási Mozgalmat (MNLA) is magában foglaló Azawadi Mozgalmak Koalíciója (CMA), tegnap (09.20.) ismét kiújultak a harcok a mali-algériai határon, ahol Inafarak települése mellett támadtak egymásnak a kormányközeli platform és a CMA milícistái, ugyanúgy, ahogy a júniusban megkötött alku óta már többször megtették ezen a vidéken.

Például augusztusban közel 20 ember halt meg összecsapásokban Anefis mellett (az Anefis jelenleg a CMA főhadiszállása és csak erős nemzetközi nyomásra vonult innen vissza a platform, hogy alábbhagyjon az erőszakhullám), amikor a szembenálló csoportok összecsaptak – ergó a béke csak nevében volt béke és csak a közvetítők és a konfliktus megoldását már csak tehernek érző nemzetközi közösség képviselői arcán látszott valódi elégedettség az aláírás napján. Ahogy lenni szokott, most sem tudja senki pontosan mi történt, a CMA szerint a GATIA 70 pickuppal érkezett a környékre, hogy felkészüljön egy offenzívára, míg a GATIA szerint őket érte támadás napokkal korábban a CMA részéről és a mostani akció csak védekezés volt.

north mali

Ez is tökéletesen mutatja, hogy mennyire komplex itt a helyzet, hiszen a kormánynak és a nemzetközi erőknek a szélsőséges iszlamistákra is koncentrálniuk kell, de közben a tuaregek és az itt élő arabok között is komoly konfliktus áll fenn még mindig, ami valószínűleg inkább a mindennapi megélhetést jelentő csempészútvonalak felügyeletéről szól és rég nem politikai elvekről, célokról. A harcok mellett súlyos fenyegetést jelent az egész békefolyamatra nézve az is, hogy a CMA két hónappal az aláírás után visszalépett az egyezmény végrehajtását felügyelő bizottságban való részvételtől, sőt jelzésértékű, hogy a sokat szenvedett Kidal körül 20 kilométeres biztonsági zónát kellett létrehozni, így biztosítva azt, hogy a település ne kerüljön ismét lázadó kézbe.

A CMA visszalépésének oka elég egyértelmű a nyilatkozatok alapján: ők úgy látják, hogy a kormányközeli platformhoz tartozó egységek továbbra sem adták fel korábbi pozíciójukat, tehát nem teljesítették a vállalásokat, utóbbiak viszont pont a CMA első lépésére várnak-vártak. A kormányhadsereg pedig ebben a sokszereplős történetben csak rohan az események után, nap-nap után jönnek a hírek katonai konvojok megtámadásáról, őrjáratok elleni akciókról, így összefoglalóan nem kell hozzá túl sok bátorság, hogy kijelenthessük – Észak-Maliban továbbra is kaotikus a helyzet, egyedül a nemzetközi békefenntartók által felügyelt részeken létezik valamiféle államhatalom és stabilitás ezen a kietlen vidéken.

És csak azért, hogy felfoghassuk, milyen átláthatatlanul szövevényes az etnikai, vallási alapon szerveződő milíciák hálózata, álljon itt egy újabb hír a poszt végén, amely egy, az év elején feltűnt, a közép-mali fulani populáció által támogatott és a szélsőséges Ansar Dine mozgalmához is kötődő Macina Felszabadítási Frontról szól, ugyanis ez a szervezet a napokban Közép-Maliban lecsapott egy településre. A támadás után, amely 4 halálos áldozatot követelt, a mali biztonsági erők bejelentették, hogy vizsgálják a lehetőségét annak, hogy a Macina Burkina Fasóban hozott létre támaszpontot és onnan hajt végre akciókat mali területeken.

twitter.com/napiafrika

3 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék