Néhány gondolat Samuel Doe egykori libériai elnök halálának 25. évfordulójára

Közzététel ideje | szeptember 13, 2015 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Majdnem pontosan 25 évvel ezelőtt, az egész ország sorsát meghatározó eseménysorok zajlottak le Libériában, amikor az egy évtizeddel korábban, 1980. április 12-én katonai puccsal hatalomra jutott Samuel Doe elnököt az Elefántcsontpartról Doe ellen (később polgárháborúvá eszkalálódó) gerillaharcot indító Charles Taylorhoz közel álló Prince Y. Johnson emberei 1990. szeptember 9-én elfogták majd videón is látható módon megkínozták (aki ismeri Doe történetét, az valószínűleg látta is a videót, amelyen Johnson sört iszogat, miközben az egykori elnök füleit levágják) és végül kivégezték (“ki kardot fog, kard által vész” – Doe és társai szintén elég brutális módon végeztek puccsuk során a korábbi elnökkel, ifjabb William R. Tolberttel).

samueldoe1Doe uralma a szörnyű vég ellenére is több szempontból egyedi volt Libériában, hiszen az egykori alhadnagy a krahn etnikumból származott, amely egyike volt azon törzseknek az ország területén, amelyek a lakosság többségét adták ugyan, mégis politikai, gazdasági képviseletük minimális volt és gyakran marginalizálta őket az Észak-Amerikából az 1840-es években ide érkező felszabadított rabszolgák leszármazottaiból kialakult elit – nos, Doe Libéria történetének első nem ebből az elitből származó elnöke volt. Sajnálatos módon uralma alatt teljesen ugyanazokat a hibákat követte el, amit már sok helyen láthattunk a fekete kontinensen, azaz a kezdeti lelkes fogadtatása pillanatok alatt diktatórikus irányításba csapott át, miután felfüggesztette az alkotmányt, tömegével kezdte irtani politikai ellenfeleit és ez a leszámoláshullám később etnikai tisztogatásba is átcsapott – ami pedig később aztán az első libériai polgárháború egyik kirobbantó oka is lett.

5 évvel hatalomra jutása után ugyan szervezett egy választást, de azon majdnem nyilvánvaló módon csak csalással tudott nyerni, majd a világban zajló nemzetközi folyamatoknak is köszönhetően (a hidegháború befejeződése) az Egyesült Államok is megvonta támogatásait Libériától és ezen együttes tényezők az etnikai marginalizációval oda vezettek, hogy Taylor és Johnson háborúja Doe ellen igen széleskörű támogatásra tudott szert tenni, majd Doe bukása után még több mint egy évtizeden át tombolt az egyik soha nem gyarmatosított afrikai államban. És pont ez az, amiért még 25 év távlatából is meghatározó időszak Doe uralma és bukása, hiszen ma pontosan azok vannak irányító pozícióban a libériai politikában, akik anno igen sokat tettek Doe megbuktatásáért – például Ellen Johnson Sirleaf jelenlegi elnökről is köztudott, hogy a hadúr, Charles Taylor egyik közvetlen barátja és tanácsadója volt, a Doe kivégzését sörözve végignéző Johnson pedig azóta elnökválasztáson is indult és jelenleg pedig Nimba megye képviseletében szenátori pozíciót birtokol.

Még Doe egykori ellenfelei, uralmát túlélő ellenzéki politikusok sem cáfolják, hogy az egykori katona évtizedes uralma alatt jelentős infrastrukturális fejlesztéseket hajtott végre, mégis főleg neki köszönhető az a fajta etnikai alapú politizálás, amely a polgárháborúhoz vezetett és amelynek hatásai ma is láthatóak a politikában és a társadalmi berendezkedésben. Példának okáért a legtöbb krahn származású libériai a mai napig az ország történetének egyik legjobb vezetőjeként tekint Doe-ra, akit sokan csak egy bábunak tartottak, méghozzá az Egyesült Államok bábjának és halálát is inkább értéktelenné válásához kötik, mintsem politikai módszereihez. Szerepe annyira meghatározó Libéria történelmében, hogy Ellen Johnson Sirleaf egész elnöki pályafutását beárnyékolja a Doe elleni háború támogatásának ügye és sajnálatos módon az azóta eltelt 25 évben sem sikerült túlságosan elszakadni az akkor megtapasztalt súlyos korrupciós terhektől, etnikai alapú politizálástól és megosztottságtól.

twitter.com/napiafrika

4 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék