Talán felesleges volt az aggodalom: Sirleaf szerint Libéria nem lesz törvényileg keresztény állam

Közzététel ideje | augusztus 21, 2015 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

A legutóbb 2008-ban végrehajtott libériai népszámlálás eredményei szerint Libéria lakosságának jelentős része, közel 86%-a keresztény vallású, a fennmaradó emberek többsége pedig az iszlám vallás síita ágát követi (12%), nem tartozik semmilyen felekezethez vagy az egyik törzsi vallás követőjének tartja magát. A majdnem ötmilliós lakosságot figyelembe véve azért ezek jelentős arányok és feltételezhetnénk, hogy az ország hivatalos államvallása a keresztény, pedig nem így van, az állam elnöke, Ellen Johnson-Sirleaf többször megvívta már harcát, hogy az 1986 óta érvényben lévő alkotmányban foglaltak megváltoztatására tett kísérleteket lesöpörje az asztalról – a változtatási javaslatokat egyébként pont az elnök által 2012. augusztusában létrehozott Alkotmány Felülvizsgálati Bizottság (CRC) terjesztette a parlament elé.

A CRC által elkészített és beterjesztett 25 javaslat közül a katolikus vallás államvallásá tétele a 24., amely Sirleaf szerint egyértelműen az államalapítók akaratával szembe menne (ez azért vita tárgyát képezheti), hiszen bár keresztény értékek mentén alapították meg az országot, sosem akarták, hogy kőbe legyen vésve a lakosok által követendő vallás. Az elnök hangsúlyozta azt is, hogy vallás tekintetében mindig is békésen együtt tudtak élni az emberek Libériában és a törvények által garantált szabad vallásgyakorlási jogot semmiképpen nem vehetik el az emberektől – ráadásul az alkotmány egyik passzusa pont azt definiálja, hogy az állam semmiképp nem határozhat meg állami vallást.

protest

Egyébként a keresztény vallás alkotmányba emelésének esetére az ország muszlim közössége polgári engedetlenségi mozgalmat és tüntetéseket helyezett kilátásba, de Sirleaf megjegyzéseit figyelembe véve valószínűleg a többségében katolikusokból álló CRC ezen javaslata törlésre kerül és helyette a kettős állampolgárságra vonatkozó módosítás kerül majd be. Csak a margón jegyezzük meg, hogy Afrikában definiált államvallás kizárólag muszlim többségű államokban van, például Algériában, a Comore-szigeteken, Líbiában vagy Egyiptomban. Visszatérve a libériai alkotmánymódosítási folyamatra, olyan változtatások vannak még terítéken, mint az elnöki, alelnöki, képviselői mandátumok hosszának csökkentése, a csak kizárólag fekete rasszhoz tartozó emberek állampolgársága kitételének eltörlése (ezeket az elnök is támogatja) vagy az ásványkincsek magánkézbe adása (Sirleaf ezt továbbra is elképzelhetetlennek tartja).

Libéria ilyen fokú keresztény elköteleződése alapvetően az ország és kolónia létrehozásához köthető az 1820-as évekből, hiszen az Amerikai Gyarmatosító Társaságot megalapító (és 13 ezer felszabadított rabszolga Afrikába szállítását intéző) 11 amerikai erős keresztény értékekkel bírt és ezeket az értékeket aztán sikerrel ültették bele a libériai mindennapokba – a kereszténység államvallásá tételét jelenleg is támogató szervezetek szerint a Biblia szerinti élettel megszüntethetőek lennének az olyan problémák, mint az írástudatlanság, korrupció vagy mindennapi erőszak (és szerintük ez nem is vallási kérdés, egyszerűen stabil értékrendre lenne szükség Libéria biztos lábakon állásához). Az ellenzők érve nem túl komplikált, egyszerű történelmi tényekre alapozva hangsúlyozzák, hogy egy ilyen alkotmánymódosítás súlyos konfliktusokat eredményezne, talán olyanokat, amelyeket a 2000-es évek közepén láthattunk keresztények és muszlimok között a fővárosban, Monroviában a polgárháború lezárása után (vagy lásd még a Közép-afrikai Köztársaság helyzetét).

twitter.com/napiafrika

3 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék