Diplomáciai konfliktus Réunion szigetén, a sport ünnepén

Közzététel ideje | augusztus 3, 2015 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Az Indiai-óceáni Szigetek Játéka (érdemes megemlíteni a sokkal ismertebb francia eredetit: Jeux des îles de l’océan Indien) egy miniolimpia, amelyet négyévente rendeznek meg az Indiai-óceán szigeteinek legjobb sportolói számára már 1976 óta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Égisze alatt – az eseményre Mauritius, a Seychelle-szigetek, a Comore-szigetek, Madagaszkár, Mayotte, Réunion és a Maldív-szigetek versenyzői hivatalosak (eredetileg az alapítók között volt Srí Lanka is, de ők később kiszálltak). Csak azért, hogy a nagyságrendekkel és a rendezvény fantasztikus közösségépítő erejével tisztában legyünk, elég ha csak a legfontosabb számokat megemlítjük: több mint 2000 sportoló vesz részt az idei, Réunion szigetén megrendezésre kerülő tornán 14 különböző sportágban egy héten keresztül (augusztus 1. és 8. között).

maldivesÉs bár az azóta eltelt időben már a tényleges sportról is esett szó és nagyon szép maldív-szigeteki sikereknek lehettünk szemtanúi (vezetik is az éremtáblázatot), sajnos a megnyitó ünnepséget és valószínűleg az egész tornát beárnyékolta a Comore-szigetek csapatának teljes bojkottja, akik ugyan már a megelőző napokban tiltakoztak különböző dolgok miatt (vízumproblémák és csomagproblémák), de erre a politikailag motivált húzásra nem nagyon lehetett számítani. Szombat délután (08.01.) közel 8 ezer ember tömörült össze a Saint-Paulban található Olimpiai Stadionban, hogy végignézze a megnyitót és azt, ahogy a játékok kabalája, Ti Bayoun után bevonulnak a résztvevő országok versenyzői – a sort pedig a francia tengerentúli területek, Mayotte és Réunion zárták, mindkét sziget francia zászló alatt.

Ahogy ezt a Comore-szigetek különítménye meglátta, azonnal a gyepen átszáguldva elhagyták a stadiont és még a Comore-szigeteki Nemzeti Olimpiai Bizottság elnökének, Ben Alinak a közbelépése sem tudta megmenteni a helyzetet. Az ok egyértelmű: a Comore-szigetek mindig is saját szigetországához tartozóként tekintett Mayotte szigetére (elhelyezkedését tekintve persze ez nem is kérdés, viszont utóbbi sziget lakosai maguk döntöttek a francia csatlakozás mellett), így a francia zászlós bevonulást arculcsapásként élték meg. Kisebb kihagyással aztán folytatódott a megnyitó, eskütétel, beszédek és az olimpiai láng meggyújtása voltak még a program részei de azért a többség számára eléggé elvitte az ünnepség ízét a comore-szigeteki küldöttség jelenete.

maldivescomoros2

A szigetország sportminisztere egyébként ma (08.03.) be is jelentette, hogy a comore-szigeteki sportolók elhagyták Réunion szigetét, tehát a visszalépés végleges. Persze valószínűleg mindenkiben felmerülhet a kérdés, hogy eddig hogy mentek akkor ezek a dolgok a játékokon: nos, a magyarázat eléggé egyszerű, a játék megalapításakor is volt már egy megegyezés, miszerint Mayotte részvételét a Comore-szigetek csak úgy fogadja el, ha előbbi semmilyen körülmények között nem használja a francia állam szimbólumait, amivel ezidáig nem is volt gond. Most a játékot szervező bizottság több tagja is tiltakozott a mayotte-i lépés miatt, sőt, a kevés többi résztvevő közül is volt, aki visszalépéssel fenyegetőzött. A másik oldal viszont csak megértést és a többi szigetország lakóinak barátságát kérte, hangsúlyozva, hogy mostantól kezdve Mayotte versenyzői francia zászló alatt lépnek majd színre és győzelmük esetén a francia himnuszt fogják szívükre tett kézzel végighallgatni.

twitter.com/napiafrika

3 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék