Jelenthet-e számottevő változást a tanzániai politikai erőviszonyokban Lowassa átállása?

Közzététel ideje | július 29, 2015 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

A világon mindenhol, így az afrikai politikai életben is pillanatok alatt, egyszerű érzések alapján születnek sokszor a meghatározó döntések, amelyek hatásai kezdetben még nem is teljesen láthatóak – így van ez most Tanzániában is, ahol nem sokkal azután, hogy az október 25-én esedékes általános választásokra a kormányzó Chama Cha Mapinduzi (CCM) pártja a 42 induló közül kiválasztotta elnökjelöltjét, az erős személyiségként megismert, a realitások talaján járó politikusnak tartott John Magufulit, akiről Jakaya Kikwete jelenlegi elnök is rendkívül elismerően nyilatkozott, bejelentette kilépését a CCM-ből az egykori miniszterelnök, Edward Lowassa.

A CCM vezetését diktatórikus, elnyomó hatalomként jellemezte majd bejelentette azt is, hogy csatlakozik az ellenzéki CHADEMA (Chama Cha Demokrasia na Maendeleo) pártjához – nem kérdés, hogy leginkább az bánthatta, hogy a 42 induló közül végül nem ő lett a kormánypárt hivatalos jelöltje. A párt közgyűlésén tartott voksoláson egyébként a fentebb említett Magufuli elsöprő többséggel, 87%-os aránnyal nyert Amina Salum Ali nagykövet előtt, aki mindössze a párttagok 10%-ának támogatását tudta elnyerni. Lowassa kezdetben nagy esélyesnek számított, de miután végül teljes kudarccal fejezte be küldetését (főként több korrupciós botránya miatt), azonnal támadásba ment át és hataloméhes diktátorok gyülekezetének nevezte a CCM-et, a pártot, amely jogelődjével együtt már 1964, azaz Tanzánia függetlenné válása óta dominálja a politikai életet és jelenleg is kétharmados többséggel bír az 50 milliós ország parlamentjében.

Persze a megdöbbentő váltás nem történt teljesen “ingyen”, hiszen alighogy megtörtént Lowassa átállásának bejelentése, az is napvilágra került, hogy a CHADEMA illetve a CHADEMA-hoz csatlakozott többi ellenzéki párttal (például a Polgári Egységfront vagy a Nemzeti Demokratikus Liga) együtt alkotott UKAWA ellenzéki szövetség hivatalos elnökjelöltje is az egykori miniszterelnök lesz, ami sok szakértő szerint történelmi kihívás lehet a CCM számára (józanul gondolkodva persze gyorsan be lehet látni, hogy ez nem reális kihívás, de pánikkeltésnek és példányszámnövelésnek tökéletes az elmélet). De ez az ügy sem ment ennyire könnyen, mint ahogy az előző mondat alapján tűnhet, hiszen vasárnap (07.26.) az ellenzéki pártok képviselői szétszedték Lowassát, kérdésekkel bombázták múltbeli állítólagos korrupciós ügyei okán és jópárszor megkapta azt a kérdést is, hogy miben tud ő segíteni az ellenzéki szövetségnek.

lowassa

Míg az előbbi kérdés esetén a válasz inkább csak a mosakodás és a tagadás volt, addig utóbbinál azért jóval könnyebben látható, hogy egyrészt pénzt, másrészt szavazókat hozhat magával a másik oldalról, a kérdés csak az, hogy a korrupciós ügyek nem fogják-e elmosni azt a pluszt, amit az ő személye és múltbeli tapasztalata jelenthet. Mert ugyebár a CCM-nél is pont emiatt nem tudott eljutni a jelöltválasztási verseny végéig, sokan ugyanis attól tartottak, hogy korrupciós botrányai a CCM győzelmébe kerülhetnek. Úgyhogy ha nem történik változás az ellenzéki oldalon, akkor mostantól az UKAWA szövetség kőkemény munkába fog kezdeni, hogy lemossák Lowassáról a 2008-ban a lemondásához vezető Richmond-ügy hatásait (állítólag vesztegetés után adott állami áramszolgáltatási koncessziót egy amerikai cégnek), de bőven elképzelhető az amúgy sem túlságosan kiegyenlített esélyek okán, hogy ez a biztos vereséget jelentheti a kormánypárt megbuktatásáért küzdők számára.

Mert a tanzániai mindennapokat ismerők számára az nem nagyon lehet kérdés, hogy a korrupció az egyik legfontosabb téma lesz a választási kampányok során, mindkét oldal számára, hiszen a relatív békés évtizedek és a több mint 5%-os gazdasági növekedés ellenére az országban sokban a korrupciónak is köszönhetően 35 millióan mélyszegénységben élnek – és ezek nem hangzatos szavak csak, hiszen tavaly is több száz millió dollárnyi nemzetközi segélyt függesztettek fel, amikor kiderült, hogy miniszterek lopnak a központi bank számláiról. Egyes cikkekben már olyan hasonlatokat használnak ellenzéki aktivisták, mint a “nigériai út”, azaz egy olyan állami rendszer, ahol nagyon kevés embernek van sok és nagyon soknak kevés. Hogy ez ne így legyen, ahhoz közös politikai akaratra és teljes megújulásra van szükség – ez pedig olyasvalami, ami most nem is nagyon látható.

twitter.com/napiafrika

2 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék