Saif halálos ítéletének margójára: hol vannak most a líbiai ex-vezér gyermekei?

Közzététel ideje | július 28, 2015 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Líbiában négy évvel Muammar Gaddafi és rezsimjének bukása után egy tripoli bíróságon a mai napon (07.28.) jelentették be, hogy hosszú tárgyalások után távollétében halálra ítélték az egykori vezér egyik fiát, politikai hagyatékának örökösét és a korábban lehetséges utódjának tartott, Saif al-Islam Gaddafit és vele együtt Gaddafi utolsó miniszterelnökét, Baghdadi Mahmoudit, az egykori titkosszolgálati vezetőt, Abdallah Senoussit (mindkettejüket egy másik ország adta át Líbiának pénzjutalomért cserébe) és további hat, kevésbé ismert egykori tisztviselőt. Mindannyiukat a 2011-es líbiai forradalomban betöltött szerepük és annak során elkövetett tetteik miatt ítélt sortűz általi halálra a nemzetközi közösség által el nem ismert tripoli kormányzat által felhatalmazott bíróság, de Saif al-Islam Gaddafin valószínűleg nem fogják tudni végrehajtani az ítéletet, hiszen a fiú jelenleg is a tripoli vezetés ellenségének tartott Zintan városában tartózkodik, amely város vezetése és milíciái elutasították kiadatását Tripolinak és a Nemzetközi Büntetőbíróságnak is, sőt utóbbi megbízottjait többször megtámadták és 2012-ben el is rabolták a városban. Ez a hír viszont most tökéletes apropót szolgáltat ahhoz, hogy röviden végigfussunk rajta, a Gaddafi-örökség valódi örököseiről, tehát gyermekeiről mit is tudunk. Az egykori vezetőnek 10 gyermeke volt, 8 fiú és 2 lány, akik közül 2 adoptált gyermek – a számok ismerete után rá is térhetünk a biztosan ismert tényekre:

A fiatalságának legnagyobb részét Münchenben bulikkal töltő Saif al-Arab Gaddafi még a forradalom kezdetén, 2011. április 30-án veszítette életét egy NATO- légicsapásban Tripoliban, amelyet ugyan Gaddafi kormánya elismert azonnal, sokáig viszont a NATO és kormányellenes lázadók csak kampányfogásként tekintettek a haláleset hírére.

Khamis Gaddafi az előbb említett Saiffal ellentétben igen aktívan vett részt a forradalmi eseményekben, a nevét viselő Khamis-dandár vezetőjeként több komoly katonai akció is fűződik a nevéhez, emiatt pedig a harcok során végig fontos célpont volt a lázadók és a NATO számára, amely utóbbi végül 2011. augusztus 29-én a Tripolitól 60 kilométerre fekvő Tarhuna mellett bombázta a Khamist szállító konvojt, végezve a katonai parancsnokkal. Halálának híre elég sokáig kérdéses és kétséges maradt, még egy évvel később is voltak pletykák arról, hogy életben látták, de a jelenlegi ismeretek szerint a 2011-es légitámadásban életét veszítette.

Mutassim Billah Gaddafi szintén a hadseregben töltött be vezető pozíciót, privát rendezvényein Beyoncé és Mariah Carey is fellépett, de végül a forradalom során apjával együtt 2011. október 20-án a sirtei csatában elfogták majd kivégezték.

Saif al-Islamról már esett szó fentebb, ő jelenleg is Zintanban van házi őrizetben, ahol várja további sorsát, hiszen a zintani városvezetés nem ismeri el a mostani halálos ítéletet, a fiú ügyében egy teljesen másik tárgyaláson szeretnének majd ítéletet hozni.

Gaddafi legidősebb gyermeke, a politikai szerepvállalás iránt nem túlságosan nagy érdeklődést mutató és jelenleg sem körözött vagy keresett Muhammad Muammar 2012 végén Algérián keresztül Ománba menekült, ahol politikai menekültstátuszt kapott és számára ezzel végetért a menekülés és a félelem korszaka.

Az apjának köszönhetően nagyon gyorsan futballkarriert építő és playboyként ismertté vált Al-Saadi Gaddafi 2011. szeptemberében a sivatagon átkelve jutott el Nigerbe, ahol hosszú eljárás után végül az a döntés született, hogy kiadják Líbiának, ami meg is történt 2014-ben és így jelenleg Tripoliban van őrizetben és ugyanitt zajlik is a tárgyalása egy 2006-ban eltűnt, valószínűleg meggyilkolt labdarúgó ügyében.

Valószínűleg a fiúk közül a legkevesebbet a hihetetlen költekezéseiről, ittas vezetéseiről, párizsi, svájci balhéjairól ismert Hannibalról tudni, aki 2012-ben Muhammaddal együtt menekült Ománba, ahol állítólag jelenleg is tartózkodik.


PrintAz örökbefogadott unokaöccs, Milad sorsa szintén eléggé ismeretlen (őt egyébként azért fogadta örökbe az egykori elnök, mert állítólag 1986-ban megmentette az életét), egy-egy korábbi hírben feltűnt még, például amikor hackerek próbáltak pénzt szerezni a nevével, de a legvalószínűbb álláspont szerint a család nagyobbik részével szintén Ománba menekült.

Az ENSZ jószolgálati nagyköveteként is dolgozó egyetlen vérszerinti Gaddafi lány, a szintén brutális költekezéseiről (színaranyból készült kanapéja is volt villájában) ismert Alsha 2012-ben a többiekkel együtt menekült Ománba Algérián keresztül, további sorsa ismeretlen.

Az örökbefogadott Hanaa esetén sokszor még létezésében sem lehetett biztos a nemzetközi közvélemény, sokáig úgy gondolták, hogy örökbefogadását is csak kitalálták, aztán arról szóltak a hírek, hogy 1986-ban, egy bombázásban életét veszítette, de később bizonyítékok láttak napvilágot életéről, most pedig már tudjuk, hogy testvéreivel együtt Ománba menekült. További sorsa ismeretlen.

twitter.com/napiafrika

3 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék