A világ talán legrövidebb miniszterelnöki mandátuma: Siaka Stevens és a sierra leonei etnikai politizálás története

Közzététel ideje | július 20, 2015 | 3 hozzászólás | GaceTillerro

Ha a konkrét elnöki létet tekintjük, akkor valószínűleg nem kérdés, hogy minden idők legrövidebb vezetői mandátumát Siaka Stevens, Sierra Leone első elnöke töltötte be, aki 1971-ben kezdődő elnöki mandátuma előtt 1967. március 17-én a Népi Tömörülés (APC) baloldali mozgalmának élén választást és minimális többséget nyert az ország törvényhozásában, így március 21-én a kormányzói palotában fel is esküdött, mint Sierra Leone új miniszterelnöke, de egy jó fél órával (mondjuk az időpontról megoszlanak a vélemények, egyes források szerint volt több óra is, mások szerint csak néhány perc) esküjének befejeződése után katonák törtek be a terembe és letartóztatták a miniszterelnököt – hiába volt ez a katonai puccs alapvetően elég kérészéletű, mégis azt mondhatjuk, hogy az egyik legrövidebb vezetői mandátum Stevens nevéhez köthető.

siaka

Az már más kérdés, hogy 1968. elején egy újabb puccsal a megbuktatott politikus visszajutott miniszterelnöki posztjába majd 1971-től 1985-ig államelnök is volt a köztársaságban. Az 1967. március 17-én megnyert választás egyébként a Dél-Afrikai Köztársaságot leszámítva az első olyan választás volt a fekete kontinensen, amelyen az uralkodó párt elveszített egy demokratikus voksolást, de ezt Sierra Leonéban igazából magának köszönhette, hiszen 1962-ben a Sierra Leonei Néppárt (SLPP) még be tudta húzni elég könnyen a győzelmet, de miután Albert Margai irányítása alatt eléggé diktatórikus rendszer kezdett el kiépülni, elszabadult a korrupció is, ráadásul Margai és az SLPP elkezdte a saját holdudvarába tartozó etnikumokat (például a mendéket, fulákat) előnyben részesíteni az APC mögé felsorakozó temnékkel, susukkal vagy éppen mandinkákkal szemben, az APC közel 7%-os különbségű győzelme nem is volt olyan óriási meglepetés 1967-ben, ahogy az sem, hogy a Stevens-győzelem után az SLPP-hez hű katonai erők David Lansana vezérkari főnök vezetésével Stevenst őrizetbe vették és puccsot hajtottak végre.

lansana

Ezután Lansana magát helyezte pozícióba, majd módszeresen hozzálátott, hogy a mendékkel szembenálló északi törzsek tagjait kigyomlálja a hadsereg soraiból. De nem sokáig tudta ezt megtenni, előbb két nappal a puccsa után 1967. március 23-án egy kreol, egy bizonyos Andrew Juxon-Smith vezette Nemzeti Reformtanács vette át a hatalmat és függesztette fel az alkotmányt, majd 1968. áprilisában a limba és a szintén limba Stevenshez közel álló John Amadu Bangura vezetésével egy nem túl magas pozícióban lévő tisztekből álló csoportosulás, az Antikorrupciós Forradalmi Mozgalom buktatta meg Juxon-Smith szedett-vedett kormányát (az egész történetet elindító és szinte egyedüli sierra leoneiként a sandhursti katonai akadémián tanult Lansanát 1975-ben hazaárulásért kivégezték), hogy végül Stevenst állítsák vissza a miniszterelnöki pozícióba.

juxon smith

Ha most a konkrét politikai tevékenységtől eltekintünk, akkor is egyértelműen látszik, hogy az adott etnikumhoz tartozás mennyire komoly szerepet játszott az 1960-as évek vészterhes éveiben Sierra Leonéban, hiszen már a függetlenné válás után az egész ország politikája a mende-dominancia köré épült fel. Siaka Stevens 1960-ban pont azért alapította meg ellenzéki mozgalmát, hogy a limbák, temnék, susuk, lokok, mandingók és kreolok támogatásával ellensúlyt képezzen a mendékkel illetve szövetségeseikkel, a sherbrokkal s fulákkal szemben és ez néhány év alatt sikerült is, hiszen 1963-ra már a legtöbb északi járás APC támogató volt. A két oldal közötti ellentét a hadseregben is egyre markánsabbá vált és a mende Albert Margai lépéseinek köszönhetően 1967-re a katonaság szinte teljes vezetése hozzá hű etnikumok soraiból került ki, de hogy a mendék között sem volt teljes az egység azt igazolja Lansana bukása is, hiszen Juxon-Smith egy, az SLPP-hez közel álló katonatiszt volt, aki az SLPP-n belüli, Lansanával nem szimpatizáló frakció óhaját teljesítve buktatta meg a ex-vezérkari főnököt.

De amikor 1968-ban Bangura Smith kormányával leszámolt, akkor nem csak politikailag változtatott, hanem az etnikai dominancia kerekét észak felé forgatta és értelemszerűen meg is kezdődött a mendék kigyomlálása a hadseregből Stevens irányításával. Aztán ahogy az 1970-es évek elejére a mende etnikumot és az SLPP-t sikerült saját árnyékává varázsolni, azonnal fellángoltak az ellentétek a vezetésben is, főként a temnék és a limbák között, olyannyira, hogy előbbiek az APC-t elhagyva saját pártot alapítottak – ezzel magukra vonták Stevens haragját, aki a mendék után a temnék kigolyózását kezdte el (pedig ez a két etnikum a sierra leonei lakosság 60%-át tette ki akkoriban) és az őt hatalomra visszajuttató Bangura is teljesen marginalizálódott. De ez már egy másik történet.

twitter.com/napiafrika

6 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

3 hozzászólás érkezett eddig a következő írásra: “A világ talán legrövidebb miniszterelnöki mandátuma: Siaka Stevens és a sierra leonei etnikai politizálás története”

 1. Simkó László
  július 21st, 2015 @ 09:43

  És Ugandában Bazilio-Olara Okello 2 napig? 🙂

 2. GaceTillerro
  augusztus 2nd, 2015 @ 07:06

  @Simkó László: Jogos a felvetés, ő is versenyben lenne egy ilyen címért:) Akár egy posztot meg is érdemelhet…

 3. FrNo
  augusztus 27th, 2015 @ 13:06

  Csak érdekesség: a magyar Hadik János 17 óráig volt miniszterelnök.

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék