Az idei év legjobb afrikai novellája: a Zsák

Közzététel ideje | július 7, 2015 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

A tegnapi bejelentés szerint (07.06.) Namwali Serpell a díj 16 éves történetében első zambiai íróként nyerte meg az afrikai írók támogatására létrehozott Caine-díjat, a Sack (Zsák) címet viselő alig 7 oldalas novellájáért (amelyet itt egyébként bárki elolvashat), amelyben két, egy beteg és egy őt ápoló férfi történetét ismerhetjük meg, akik egyrészt ősidők óta barátok, másrészt viszont vetélytársak is egy nő miatt, akiről később kiderül, hogy már elhunyt és csak egy kisfiút hagyott maga után, akiről nem tudni, hogy melyik férfi gyermeke.

A Caine-díjat még 2000-ben alapították, hogy itt mérethessenek meg a legjobb afrikai rövid, angol nyelvű novellák és általában minden év júliusában történik meg a győztes bejelentése egy egész héten át tartó programsorozat utolsó állomásaként, amelyen egyébként sajtóesemények, felolvasások és író-olvasó találkozók is vannak. Az elmúlt években a nigériai írók eléggé domináltak a győztesek között, de például nyert díjat egy zimbabwei gettóról szóló, “Hitting Budapest” című novellájával NoViolet Bulawayo is. Serpell egyébként nem Zambiában él, 1989-ben kivándorolt az Egyesült Államokba, ahol a mai napig angolt tanít a kalifornai Berkeley egyetemén és nyilatkozata szerint a díjjal járó 10 ezer fontot szét fogja osztani a legjobb ötbe bejutott másik négy író, a két nigériai, Segun Afolabi (ő 2005-ben már nyert egyszer) és Elnathan John valamint a két dél-afrikai, F.T. Kola és Masande Ntshanga között, hiszen ahogy ő utalt rá, “az írás sosem lehet verseny”.

caine prize

Érdekes volt egyébként olvasni, hogy Serpell számára a novella megírásakor nagy inspirációt jelentett a legendás japán horrorrendező, Takashi Miike Meghallgatás című filmje, amelyben szintén egy zsák játssza az egyik főszerepet. Az RFI-nek adott interjújában az írónő azt is kiemelte, hogy rendkívül meglepett volt már amiatt is, hogy a legjobb ötbe beválogatták, hiszen a Zsák egy különös, szürreális történet és amikor az interjú készítője azt feszegette, hogy most akkor megnyílik-e számára a nagy karrier lehetősége, hiszen ezzel a díjjal az elismert írók közé emelkedett – szimpatikus módon azt nyilatkozta, hogy számára csak az olvasók elismerése számít és pont ez volt az oka annak is, hogy a díjjal járó pénzt fel fogja osztani írótársai között. Ez a poszt igazából nem volt több, mint egy hír bemutatása és Namwali Serpell népszerűsítésére tett kísérlet, hiszen a lényeg az, hogy a kedves Olvasók kicsit megismerjék az afrikai irodalmat, legalább egy nem túl sok időt igénylő apró novellán keresztül. Szóval rajta hát olvasni!

twitter.com/napiafrika

4 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék