Megölték Zedi Feruzit, az egyik legfőbb ellenzéki párt vezetőjét – elemzés Vendégposztolónktól

Közzététel ideje | május 27, 2015 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Lelőtték Bujumburában Zedi Feruzit, az egyik legfőbb ellenzéki pártnak, az Union for Peace and Development (UPD) vezetőjét szombaton (05.23.). Agathon Rwasw, egy másik ellenzéki politikus szerint egyelőre nincs információ arról, hogy ki ölhette meg Feruzit, az viszont biztos, hogy az UPD vezetője volt az egyik legnagyobb ellenzője annak, hogy a jelenlegi burundi elnök, Pierre Nkurunziza harmadszor is indulhasson a választásokon. Az AFP hírügynökség szerint a rendőrség csak egy órával a támadás után érkezett a helyszínre. A menekültek helyzete is egyre tarthatatlanabb.

Több mint 105 ezren menekültek el eddig Burundiból attól tartva, hogy a jelenlegi konfliktus polgárháborúvá fajul. Amennyiben a helyzet nem változik, a menekültek száma féléven belül megduplázódhat. Az UNHCR (ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala) és 17 partnerszervezete 207 millió dolláros segélyért folyamodott az USA-hoz, hogy megoldják a menekültkrízist.

Az összegből elvégzett projekt keretén belül minden új menekültet kivizsgálnának, regisztrálnának. A menekültek továbbá azonnal részesülnének élelemben, illetve egészségügy/tisztasági ellátásban (moszkitóháló, szappan, tiszta víz, orvosi ellátás. Erre most már elég nagy szükség is lenne, ugyanis az UNHCR szerint 30 ezer ember lett kolerás a Tanzánia-Burundi határrégiójában felállított menekülttáborokban a túlzsúfoltság és a nem megfelelő körülmények miatt. A Nyarugusu menekülttábornak pl. 55 ezres befogadó képessége van, ugyanakkor jelenleg 100 ezren élnek ott. A higiéniás körülmények rosszak, kevés a tiszta víz. Ez vezetett a kolerához.

500 és 2000 körülire tehető azoknak a menekülteknek a száma, akik naponta érkeznek Burundiból a tanzániai Kagungába, egy Tanganyika-tó mellett fekvő kis halászfaluba. A falu lakossága 11 380 volt, most 90 ezren vannak ott. Sokan szenvednek hasmenéstől és a malária is felütötte a fejét. A burundi menekültek száma országonként:

Tanzánia: 70 ezer menekült

Ruanda: 26 ezer menekült

KDK: 9 ezer menekült

Burundiban 2015. április 26-án kezdődtek a tüntetések amiatt, hogy Pierre Nkurunziza elnök bejelentette: harmadszorra is indul a júniusi választáson, holott az alkotmány és az ország békéjét tíz éve szavatoló arushai megállapodás is csak két mandátum kitöltését teszi lehetővé az államfőnek. Nkurunziza és hívei azonban azzal érvelnek, hogy az elnököt első alkalommal a parlament, és nem a nép választotta meg, ily módon jogában áll indulni a június 26-án esedékes választáson (amelynek időpontját azóta eltolták). Az elnök megdöntésére puccsot is szerveztek, ami azonban megbukott: Tizennyolc embert állítottak bíróság elé május 16-án Burundiban a múlt heti Pierre Nkurunziza elnök elleni sikertelen puccs szervezésének vádjával.

A puccsisták közül néhányat éppen egy helyi kórházban láttak el, amikor a kormány erők lecsaptak rájuk és tűzharc alakult ki. Az egyik lázadó életét vesztette a többit a kórházból egyenesen a börtönbe vitték – írja május 16-i cikkében a BBC. A támadásban néhány ártatlan páciens is megsérült, ami sokkolta a helyi orvosokat, ugyanis elmondásuk szerint nem volt példa még arra, hogy kórházat bármilyen körülmények között is megtámadtak volna Burundiban.

Halálos fenyegetettségben az újságírók is

Az újságírók sincsenek biztonságban, letartóztatással, sőt, időnként halállal fenyegetik őket. Az egyik független rádió vezetőjét már elüldözték az országból – írja az AlJazeera. „Meg akarják törni az újságírókat. Személyesen és telefon is zaklatják őket, néhányuk már önként el is hagyta az országot, mások elrejtőztek” – mondta egy helyi jogvédő szervezet vezetője. Burundi jelentősebb független rádióállomásait a kormányerők az elnök ellenes puccskísérlet során megtámadták és beszüntették a műsorszolgáltatást. Niyombare tábornok, a felkelők egyik vezetője ugyanis az egyik ilyen rádióban akarta bejelenteni a hatalomátvételt.

A terrorista kártya

Nkurunziza május 16-án állt újra a nyilvánosság elé, miután az ellene indított puccskísérlet kudarcot vallott. A beszéd érdekessége az volt, hogy az elnök még csak nem is utalt az ellene szerveződő puccsra, helyette inkább arra figyelmeztetett, hogy Burundinak szembe kell néznie az Al-Shabab szomáliai terrorszervezet által jelentett veszéllyel. Az Al-Shabab szóvivője mindezt tagadja, véleménye szerint Nkurunziza így akarja elterelni a világ figyelmét a burundi eseményekről. Burundi katonailag van jelen Szomáliában az Afrikai Unió egyik missziójának részeként. Április 26 óta mintegy 25 ember hat meg, és több mint 105,000 ember kényszerült Burundi elhagyására.

Kőhegyi Bence

kohegyibence@yahoo.com

twitter.com/napiafrika

4 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék