Hamarosan Kínának is lesz támaszpontja Dzsibutiban

Közzététel ideje | május 12, 2015 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Hogy a geopolitikára milyen hatásai lesznek, az még nem teljesen ismert, de hogy a nemrégiben bejelentett hír, mely szerint Kína katonai támaszpontot fog kialakítani Afrika szarván, Dzsibutiban, egyértelműen azt mutatja, hogy az ázsiai nagyhatalom tovább szeretné növelni jelenlétét a fekete kontinensen és katonai jelenléttel szeretné biztosítani kelet-afrikai és indiai-óceáni érdekeltségeit és a hajózási útvonalakat. Ha nem ott lenne, ahol lenne (a Vörös-tenger és a Szuezi-csatorna bejáratánál), akkor a szinte teljes egészében sivatagos kis ország, Dzsibuti rendkívül nehéz sorsú állam lenne, így viszont hasznot tud húzni elhelyezkedéséből, már van itt jelentős amerikai katonai bázis (a Lemonnier, amely további 20 évig még biztosan maradni fog a nemrég megújított szerződés alapján), francia és japán katonai állomáshely is, de rengeteg más ország is használta Dzsibuti kikötőjét a kalózkodás elleni küzdelem során.

A hír akkor röppent fel, amikor a dzsibuti elnök, Ismail Omar Guelleh egy interjúban nemrég bejelentette, hogy tárgyalások folynak Kínával a támaszpont létrehozásáról és hogy az országot jelentősen támogató Peking mindig szívesen látott vendég lesz az állam földjén. Ez pedig különleges pillanat lehet Afrika történelmében, hiszen ez lenne az első kínai katonai támaszpont ezen a kontinensen, ami egyébként valószínűleg akkora nagy felzúdulást nem fog okozni a többi érdekelt fél (USA, Franciaország vagy Etiópia) között, hiszen már 2008 óta elég rendszeresen állomásoznak kínai hadihajók Dzsibutiban – elég nekik az a tény, hogy Kína gazdaságilag milyen léptékben tör előre Afrikában.

camp lemonnier

Gondoljunk csak bele, Kína és a fekete kontinens 200 milliárd dollár értékben kereskedik, jóval nagyobb mértékben, mint az Egyesült Államok vagy az Európai Unió, ráadásul Kína eddig közel 9 milliárd dollárt költött el Dzsibutiban infrastruktúra-fejlesztésre (nem csoda, hogy 2014-ben a mostani katonai bázis helyének tervezett Obock kikötőjének üzemeltetése teljes egészében egy kínai cég kezébe került), szóval nincs kérdés: pénz beszél. És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy Oroszország is hasonló dzsibuti terjeszkedést fontolgat. Omar Guelleh, a dzsibuti elnök amúgy nagyon jól lavírozik a nemzetközi diplomácia keskeny mezsgyéin, május ötödikén például, nem sokkal a mostani bejelentése előtt az Egyesült Államokban találkozott Barack Obamával, ahol hivatalosan is bejelentették a Lemonnier támaszpont bérletének meghosszabbítását és az eddigi éves bérleti díj 63 millió dollárra emelését – Obama szerint ezzel az emeléssel akarják kifejezni hálájukat a dzsibuti népnek, amiért befogadta az amerikaiakat.

Emellett még azt is kiemelte Obama, hogy hamarosan a kongresszus elé kerül az a javaslat, amely szerint a Lemonnier bázison elsőbbséget élvezzenek foglalkoztatási szempontból a dzsibuti emberek és az elsődleges beszerzési forrás is a kis ország legyen minden lehetséges termékre. Persze úgy is lehet nézni, hogy a kínai tervek ismeretében az Egyesült Államokban szinte létfontosságú érdeke, hogy megőrizze jelenlétét Afrika szarván, így kénytelenek voltak egyezkedni, ha nem akarnának lemaradni a fegyverkezési, terjeszkedési versenyben.

twitter.com/napiafrika

4 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék