Ismét párbeszédbe kezdtek Azizzal a mauritániai ellenzékiek

Közzététel ideje | április 20, 2015 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Bár a helyi újságokat leszámítva nem igazán sok sajtóorgánum tett említést róla, fontos esemény történt hétvégén Mauritániában (04.18.), ahol a kormány és az ellenzéki csoportokat tömörítő Nemzeti Fórum a Demokráciáért és Egységért (FNDU) megbeszélést tartott, hogy így próbálják megtörni a hosszú ideje fennálló politikai patthelyzetet, amelyben a kommunikáció hiánya teljesen ellehetetlenítette az állam demokratikus működését. Ennek a patthelyzetnek olyan eredményei voltak korábban, hogy az FNDU tagjai közül több párt elutasította a részvételt a 2014-es elnök-, parlamenti- és önkormányzati választásokon és azóta is folyamatosan támadják annak eredményeit. A komoly méretű szakadás figyelembevételével érthető, hogy a szombati (04.18.) megbeszélés alig egy óráig tartott csak és egyedül abban állapodtak meg a felek, hogy folytatni fogják a most megkezdett folyamatot, hiszen mindkét oldal elkötelezett a megoldásban.

Az FNDU (12 párt, civil szervezet és szakszervezet szövetsége) elő is terjesztette saját tervezetét a dialógus folytatására, amelyet két részre oszthatunk: az elsőben az ellenzék azt kéri, hogy végre kapjanak ők is teret a médiában, a kormányzati munkában, a második részben pedig azt kérik, hogy Mohamed Ould Abdel Aziz elnök személyesen garantálja a kezdődő dialógus eredményeként kialakuló végkimenetel végrehajtását. Az ellenzék egyébként elég sok témában szeretne vitát kezdeményezni a mauritániai vezetéssel, ilyenek például a hadsereg semlegességének elérése, a választások tisztaságának biztosítása, de a korábbi évek kudarccal végződött párbeszédei után most is sejthető, hogy ha lesz is valamiféle eredmény, az nem mostanában fog megszületni. Elég megnézni a most szombati (04.18.) megbeszélés létrejöttének előzményeit is, hiszen már két hete asztalhoz kellett volna ülniük a delegációknak, de a kormány akkor visszalépett a megbeszéléstől, miután Aziz delegációja úgy érezte, hogy a velük tárgyalásra készülő ellenzéki csoport nem képvisel elég magas szintet.

Aztán annak eldöntése, hogy a most hétvégén történt megbeszélés csak a kormányzat külvilágnak szóló gesztusa volt, vagy tényleges párbeszéd megkezdése, elég nagy kihívás, de adalékként mindenképpen látni kell, hogy az ország egyik legnagyobb vállalatánál két hónapon át zajló sztrájk igen komoly nyomás alá helyezte Aziz kormányát. Maga az elnök amúgy már hónapok óta beszél a nyitott párbeszédről, az ország politikai palettájának teljes egységéről, de mostanáig igazából csak hangzatos szavak és frázisok voltak, konkrét tettek nélkül, ennek tükrében pedig kizárólag az idő fogja majd csak eldönteni, hogy a mostani dologból mi fog kisülni.

twitter.com/napiafrika

2 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék