Küzdelem a Massina Birodalom feltámasztásáért

Közzététel ideje | április 14, 2015 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

A hétvége folyamán két mali katona esett áldozatul egy robbantásnak az ország középső részén, amiből igazából sajnos nem a mali hadsereg elleni támadás ténye a meglepő (hiszen ez rendszeres Észak-Maliban), hanem a helye, a katonák terepjárója ugyanis az eddig az erőszakból korábban kimaradó Diabali mellett futott aknára (vagy valamiféle robbanóanyagra). Mali középső részén az elmúlt hetekben megszaporodtak a szélsőséges csoportok akciói, alig egy héttel ezelőtt Mopti régiójában, Diafarabé településén motoron érkező fegyveresek gyilkoltak meg egy rendfenntartót majd letépték és meggyalázták a mali nemzeti zászlót, majd további három településen folytatták őrjöngésüket – szerencsére több áldozata ennek már nem lett.

És ez csak egy kiragadott újabb példa az elmúlt három hónap során Közép-Maliban végrehajtott támadások közül, a hadügyminisztérium szerint ebben az időszakban 14 katonát gyilkoltak meg az országnak ezen a részén – sejtések szerint az évekkel ezelőtt feltűnt muszlim prédikátor, Hamadou Kufa emberei. A kidali származású Kufa a tuaregekkel korábban szakító és radikális csoportot alapító Iyad Ag Ghali közeli barátja és vezetőtársa a mozgalomban (ez az Ansar Dine, amiről már többször volt itt szó) és már évek óta a sharia törvénykezés bevezetéséért küzd. Ennek a küzdelemnek volt jelentős állomása a Konna városa ellen végrehajtott 2013-as támadás, ami közvetlenül kiváltotta a francia katonai beavatkozást. A küzdelem közben pedig Kufa arról álmodik, hogy ő lesz a massinai emír, amellyel egy 19. században létrejött majd el is tűnt birodalmat szeretne ismét életre hívni. A Massina Birodalom egy 1818-ban alapított, muszlim sharía törvénykezést követő állam volt a mai Közép-Mali területén Hamdullahi székhellyel, amely azután jött létre, hogy a térség jelentős nagy államai (mint például a Mali Birodalom) meggyengültek és teret engedtek a fulák felkeléseinek.

Alapítója és első vezetője Seku Amadu volt, aki rendkívül szigorú iszlám szabályokat vezetett be, még a mecseteket sem lehetett díszíteni, a zenét, az alkoholt, a dohányt egyaránt betiltotta és egészen haláláig stabil birodalmat tartott a kezében – utódja előbb fia, II. Amadu, majd unokája III. Amadu lett, akinek uralkodása alatt 1862-ban El Hadj Umar Tall Ségouból indított támadásával elpusztította a Massina Birodalmat, Hamdullahit a földdel téve egyenlővé. Nos, az elvileg most a hatvanas éveiben járható Hamadou Kufa ezt a birodalmat szeretné újraéleszteni, az elmúlt években ezért folytatta gerillaharcát társaival együtt és valamikor 2010 környéként tűnt fel a politikai-katonai hadszíntéren, mint a kormány ellen ágáló prédikátor, aki a sharía bevezetéséért kampányolt beszédeiben.

twitter.com/napiafrika

3 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék