A nigeri-csádi közös hadművelet első fázisa sikerrel zárult

Közzététel ideje | április 7, 2015 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

A napokban tartott sajtótájékoztatón a nigeri-csádi katonai koalíció vezetése (a két ország tábornokai) bejelentették, hogy sikeresnek és befejezettnek nyilvánítják a Boko Haram elleni közös hadműveletük első fázisát – amelyet Malam Fatori, egy észak-nigériai település elfoglalásával zártak le. Hangsúlyozták, hogy a Boko Haram egyik legészakibb bázisának elfoglalásával (a gyakorlatban ez a teljes fizikai megsemmisítést jelentette) a milícia elvesztette katonai erejét arra, hogy nigeri illetve csádi területek ellen hajtson végre átfogó csapásokat, így most már Nigérián és új vezetőjén múlik, hogy átvegye a visszafoglalt területen az irányítást és megszilárdítsa az állam hatalmát.

Brahim Seid Mahamat csádi tábornok rámutatott, hogy a fő városok már a közös katonai művelet egységeinek ellenőrzése alatt állnak, így a fenyegetettség relatíve minimálisra csökkent – persze a megfizetett ár rendkívül súlyos, hiszen Malam Fatori önmagában is a teljes pusztulás jeleit mutatja, leégett házak, romokkal, maradványokkal teli, elhagyatott utcák és a lassan visszatérő egykor elmenekült lakók történetei a Boko Haram kőkemény uralmáról. A városért 24 órán keresztül harcoltak a Boko Haram milícistái és a csádi-nigeri katonák, a veszteségekről sajnos nincsenek megerősített információk, de Csád szerint több száz iszlamista halt meg, miközben a támadók oldalán 9 elesettről van csak hír – ez a szám a korábbi harcok mérlege alapján azért kétségbe vonható. Nem messze a településtől jelenleg is több száz csádi és nigeri katona állomásozik, őrizve az elesettek holttestét és a megszerzett fegyvereket (maga az egykoron 30 ezres város egyébként alig négy kilométerre fekszik a nigeri határtól). A milícia fegyveresei menekülésük előtt szinte mindent elpusztítottak, amit csak tudtak, felgyújtották a boltokat, a motorokat és a szemtanúk szerint több tucat meztelenre vetkőztetett nőt is magukkal vittek (ez egy gyakori taktika a szökések megakadályozására). Tehát katonai fronton, idegen területen úgy tűnik, a nigeri és csádi hadsereg sikert ért el (legalábbis rövidtávút), viszont ezzel szemben Nigerben komolyabb hatásai vannak a Diffa államában kihirdetett szükségállapotnak, ugyanis a teljesen határzárral, a kereskedők ellen végrehajtott házkutatásokkal, a motorkerékpárok betiltásával igen nehéz helyzetbe hozzák a mindennapi életet és fokozzák az amúgy is jelentős szegénységet – annak ellenére, hogy az elmúlt két hónapban összesen egyetlen egy megerősített Boko Haram akcióról érkezett hír a régióból.

A legnagyobb problémát a motorok betiltása okozta, ugyanis itt ez az alapvető közlekedési eszköz és motorok nélkül a kereskedelem is akadozik (egyes termékek ára a duplájára nőtt), hogy az egészségügyi állomások eléréséről ne is beszéljünk. Akárhogy is, ez a mostani sikeres fázis egy komoly fegyvertény a csádival alapvetően össze sem mérhető erősségű és méretű nigeri hadseregtől, amelynek alapállománya mindössze 5200 fő és amely 1960-ban még eredetileg a francia gyarmati erők maradványából jött létre és amely alapvetően igen rosszul felszerelt, például kettő kivételével az összes páncélozott jármű legalább 20-30 éves. Mondjuk az is igaz, hogy a régió hadseregeihez hasonlóan a nigeri fegyveres alakulatok is inkább a Toyota négykerékmeghajtású terepjáróit részesítik előnyben, plusz az elmúlt években néhány igen hasznos közös hadgyakorlatot tarthattak a franciákkal és az amerikaiakkal is.

twitter.com/napiafrika

5 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék