Guinea: az Ebola mellett politikai káosz is fenyeget

Közzététel ideje | március 26, 2015 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Már több mint 1 év eltelt azóta, hogy Guineában a kormány bejelentette az Ebola-járvány kitörését, de a mai napig nem ért véget még a járvány, főként azért nem, mert egyes területeken még mindig vannak olyan emberek, akik meg vannak győződve róla, hogy az Ebola csak egy legenda, egy összeesküvés, amellyel különböző nagyhatalmi törekvések akarják elpusztítani őket. A jelentések szerint még mindig tartanak olyan temetéseket, ahol lemossák és csókolgatják az elhunytat minimális védőfelszerelés viselete vagy az óvintézkedések betartása nélkül, sőt, egyes esetekben a családok továbbra sem jelentik az új fertőzéseket – nem csoda, hogy csak az elmúlt héten 95 újabb esetet regisztráltak, így van rá esély, hogy a majdnem 2300 elhunyt száma hamarosan tovább fog növekedni.

Amíg Guineában a hazai és nemzetközi csoportok a járvány megfékezéséért küzdenek, addig nemzetközi színtéren sem állt le a munka (mintha egy reklámanyagból idézne az ember), hiszen a tegnapi nappal (03.25.) elkezdték tesztelni az országban 10 ezer emberen azt az oltást, amelyet a kanadai egészségügyi hatóságok fejlesztettek ki és amelytől azt várják, hogy megakadályozza majd a terjedést – az elmélet szerint egy Ebolával fertőzött személlyel kapcsolatba lépő összes embert beoltják különböző időintervallumokban és meglátják, hogy mi lesz az eredmény. Az oltásokkal két hónap alatt végeznek majd az önkénteseken és az első eredményeket a hatékonyságról majd valamikor júliusban várhatjuk. De hogy még nehezebb legyen az élet az országban, politikai színtéren is elég durva dolgok várhatóak, hiszen a nemrégiben Párizsban tanácskozó három legjelentősebb ellenzéki párt vezetője, Cellou Dalein Diallo, Sidya Toure és Lansana Kouyate tömegtüntetésekre szólítottak fel az országban, azzal vádolva Alpha Conde elnököt, hogy minden alkotmányos jogot semmibe véve diktatúrát épít.

Ezzel főként az elnökválasztás körüli hercehurcára céloznak, hiszen mint ismert, az első ember megválasztása és a helyi választások is újabb hónapokkal elhalasztásra kerültek – az ellenzék szerint az Ebola csak egy kifogás és Conde továbbra is hatalmon akar maradni. Egy héttel ezelőtt az ellenzékiek már megmutatták, hogy tényleg komolyan gondolják az ellenállást, hiszen összes képviselőjük visszalépett a parlamentből és kijelentették, hogy a választási bizottságot már nem ismerik el legitim szervezetként. Amúgy meg a parlament amúgy is minden eresztékében recseg-ropog, hiszen a törvényhozás összes dolgozója napok óta sztrájkol a munkakörülmények és az alacsony bérek miatt, hiszen 2008 óta semmiféle béremelést nem kaptak és semmiféle javulást nem tapasztaltak mindennapi munkájukban.

Visszatérve az ellenzékiekre, ahogy korábban már volt róla szó itt a mindennapiafrikán, Conde azzal követi el a legnagyobb hibát, hogy nem hajlandó párbeszédet kezdeményezni a többi párttal, pedig elképzelhető lenne, hogy meg is tudnának egyezni, de kommunikáció nélkül akár még megismétlődhetnek a 2013-ban történt, etnikai alapú összecsapások is az országban. Úgy tűnik, hogy a mostani ellenzéki bejelentés egy üzenet Condénak és a nemzetközi közösségnek, hogy ha nem történik valami változás a kormányzati politikában, akkor ismét nehéz időszak köszönthet be az amúgy is eleget szenvedett kis országban.

twitter.com/napiafrika

3 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék