Mutharika és az újabb malawi politikai katyvasz

Közzététel ideje | március 21, 2015 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Az elmúlt időszak albinók ellen elkövetett támadásai és gyilkosságai mellett a malawi médiában a legnagyobb visszhangot a politikai hadszíntér teljes átrendeződésének lehetősége kapta, ugyanis szárnyra kapott az a pletyka, hogy Peter Mutharika államelnök hamarosan egy második alelnököt fog kinevezni és kibővíti kabinetjét is, hogy így csináljon helyet a korábban ellenzékben lévő, de nemrégiben a kormánypárttal (Demokratikus Haladás Pártja – DPP) koalícióra lépő Egyesült Demokratikus Front (UDF) embereinek. Néhány napja ezt a kormány közleményben mindenesetre határozottan cáfolta, kiemelve, hogy Mutharika továbbra is elkötelezett az ország népének tett ígérete mellett, azaz 20 főnél nem lesz több tagja kabinetjének.

Viszont ezt a közleményt kicsit kétkedve fogadhatjuk, hiszen mi haszna lenne az UDF-nek egy olyan alkuból, amelynek eredményeként semmiféle extra hatalommal, miniszteri pozícióval nem növekszik mozgásterük – és az sem lehet igazán erős érv, hogy az ország politikai egységének növelése a cél, hiszen a DPP és az UDF egyaránt ugyanabban a régióban bír a legnagyobb támogatottsággal, tehát éppen ezzel a koalícióval növekszik meg az esélye a regionalista törekvéseknek. Egyébként a két párt kapcsolata egy ideje már annyira szorossá vált, hogy egyes sajtóorgánumok már egyenesen a mozgalmak egyesülését jelentették, bár ezt mindkét párt kizárta a lehetőségek közül – az biztos, hogy most májustól az új parlamenti ülésszakban az UDF képviselői már kormánypárti helyeken fognak ülni és így a DPP 65 képviselői mandátum felett rendelkezhet a 193 férőhelyes törvényhozásban, ahol még a független képviselők illetve a Malawi Egységpárt (MCP) képvisel kimondottan jelentős erőt.

Mindenesetre még az sem teljesen egyértelmű, hogy az UDF elnökének, Atupele Muluzinak a kinevezése alelnökké (nem véletlen a névazonosság, ő a korábbi államelnök Bakili Muluzi fia, akiről sokan feltételezik, hogy apja segítségével Mutharika nyomában járna, azaz elnök lenne) milyen fogadtatásra számíthatna a DPP berkein belül, hiszen Muluzi kinevezését akár úgy is lehet értelmezni, mint egy lépést, amellyel az elnök megpróbálja másik alelnökét, Saulos Chilimát ellehetetleníteni, akit politikai vetélytársának tart. Ráadásul Atupele Muluzinak volt egy igen súlyos korrupciós ügye is, amelyben azzal vádolták, hogy nemzetközi segélyekből közel 11 millió amerikai dollárnak megfelelő kwachát nem éppen a legmegfelelőbb célokra használt fel – Mutharika viszont kiállt Muluzi mellett és ejtették az ügyet.

Az alkotmány szerint persze Mutharikának van joga kinevezni még egy alelnököt, ha az ország érdekei ezt igénylik, de kérdés, hogy mennyire kell egy több mint 50%-ban a nemzetközi segélyekre szoruló dél-afrikai országnak egy újabb alelnök és az ezzel járó költség? De az a kérdés is jogos lehetne, hogy miért nem a második legjelentősebb parlamenti erőnek számító MCP elnöke, Lazarus Chakwera érdemelné meg ezt a pozíciót? Az a lépés ráadásul még segítené is az ország egységének, politikai stabilitásának megteremtését, hiszen teljesen máshol rendelkeznek támogatói bázissal, mint a kormánypárt. Szóval bár még nem hivatalos, ne legyen kétségünk afelől, hogy újabb alelnöke lesz Malawinak és jegyezzük meg Muluzi nevét is, hiszen biztosak lehetünk benne, hogy még látni fogjuk a politikai színtéren.

twitter.com/napiafrika

2 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék