Most akkor-sorozatunk újabb kérdése: most akkor hol van Afrika és Ázsia határa?

Közzététel ideje | március 9, 2015 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Afrika és Ázsia kontinentális elkülönülését úgy gondoljuk, hogy nagyon könnyen meg tudjuk állapítani, hiszen a kontinens alakja és berendezkedése adott, tehát nem veszíthetünk, ha az Egyiptomhoz tartozó Szuezi-szorossal állapítjuk meg a fekete kontinens és Ázsia határát. Eredetileg a történelemben ez nem így volt, egészen a 19. századig elég elterjedt volt az a nézet (vannak feljegyzések a 19. századból, amelyekben utazók Afrikára és Egyiptomra különálló entitásként hivatkoztak), hogy Afrika Líbiával végződik és Egyiptom már Ázsia része, de amint kiderült Afrika kontinensének pontos alakja, ez teljesen megváltozott – persze azt ki kell emelni, hogy már évszázadokkal korábban is bőven voltak helyes megközelítések és térképek.

A hivatalos álláspont tehát ma az, hogy a Szuezi-szoros képezi a két kontinens közötti határvonalat, a Sínai-félsziget már Ázsia része és így Egyiptom egy transzkontinentális ország, ám mivel lakosságának nagyjából 1%-a él csak a Sínai-félszigeten így az esetek többségében szimplán afrikai államként hivatkozunk rá. Az elkülönülést azonban észre lehet venni, hiszen Egyiptomot mindig a Közel-Kelettel veszik egy kalap alá, Líbia pedig a többi észak-afrikai országgal együtt alkotja a Maghreb-övezetet. Viszont vannak igen kétséges helyzetek is, ahol igazából nem a józan ész diktálja a hovatartozást, hiszen Socotra szigete az afrikai kontinens részét képezi, de mivel Jemenhez tartozik, ezért ázsiaiként tartják számon. Vagy ott vannak a Tiran-szorosokban fekvő aprócska szigetek, melyeknek hovatartozása a mai napig nyitott kérdés – a Tiran-szorosok az Aqaba-öbölt a Vörös-tengertől elválasztó szigeteknél fekszenek, amely öbölt (a Sínai- és az Arab-félsziget között) Izrael a szuezi-háború néven elhíresült háborúban szerzett meg időlegesen és használ azóta is egy Egyiptommal történt egyezség értelmében, annak ellenére, hogy maga a tengersáv egyiptomi felségvizeken belül fekszik.

A Tiran-szorosokban két aprócska sziget fekszik, a Sanafir (33 négyzetkilométeres, lakatlan földdarab) és a szorosok nevét viselő Tiran, amely utóbbi Izrael számára stratégiai fontossággal bír, hiszen ez “őrzi” Izrael egyetlen kijáratát (Eilat városa) a Vörös-tengerre és így ennek a blokádja robbantotta ki anno a hatnapos háborút is a zsidó állam és Egyiptom között. A nagyjából 80 négyzetkilométeres sziget hovatartozása kérdéses, Szaúd-Arábia és Egyiptom, sőt Izrael is magáénak érzi, de jelenleg egyiptomi és egy nemzetközi katonai misszió tagjai állomásoznak rajta (sőt, Izrael is állomásoztat megfigyelőket a szigeteken), így őrizve a fennálló törékeny helyzetet.

twitter.com/napiafrika

5 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék