10 tény Khalifa Haftarról

Közzététel ideje | március 4, 2015 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Néhány napja a nemzetközi közösség által is elismert, Tobrukban működő líbiai kormány igen gyenge lábakon álló hadseregének élére (valójában nem is hadseregről, hanem milíciák laza szövetségéről beszélünk) nevezte ki hivatalos is Khalifa Haftar tábornokot (akit most altábornaggyá is előléptettek), aki egyébként már legalább egy éve már amúgy is a tobruki kormány katonai vezetőjeként működött és aki közel egy éve folyamatos offenzívát folytat az országban működő iszlamista milíciák ellen. Mindenesetre még mielőtt azt gondolnánk, hogy ezt nemzetközi támogatással teszi, hangsúlyozni kell, hogy a nemzetközi közösség eléggé vonakodik megítélni Haftar szerepét Líbiában, mert bár ugyan a mai napig is folyamatosan harcot folytatnak a hozzá közeli erők főként Bengázi környékén, valódi szándékai nem teljesen ismertek, hiszen elég viharos és hullámvölgyekkel tarkított pályafutás az övé.

Gondoljunk csak bele, ő volt az, aki még évtizedekkel ezelőtt tevékenyen közreműködött abban, hogy Gaddafi hatalomra jusson, majd 2011-ben visszatért az országba, hogy ugyanezen ember ellen harcoljon a forradalom keretein belül – kinevezése mindenesetre megnehezítheti a béke megteremtésére tett kísérleteket (Svájcban az ENSZ égisze alatt zajlottak tárgyalások, amelyekben nemrégiben a tripoli vezetés felfüggesztette részvételét) és az ország egyben tartását, hiszen a Tripoliban működő másik, “nemzetközileg nem elismert” kormányzat háborús bűnösként tekint Haftarra és hangsúlyozta, hogy ez a kinevezés csak meg fog nehezíteni minden, békére irányuló törekvést, hiszen a most már altábornagy katonai vezetőt rengeteg kritika érte amiatt, hogy személyében Gaddafi rendszerének támogatóját látják és amiatt is, hogy válogatás nélkül hajtatott végre légitámadásokat polgári repülőterek és kikötők ellen. A poszt további részében életrajz helyett következzen tíz olyan dolog, amely nem volt eddig közismert és fontos tudni Khalifa Haftarról:

1. A Gaddafit hatalomra juttató katonai szerveződés tagjaként lojalitása jutalmaként ő lett a Csáddal folytatott Toyota-háborúban a líbiai erők parancsnoka – de ez a küldetés súlyos katonai kudarcot jelentett Líbia számára, a rendkívül lelkes és kitartó csádiak vereséget mértek ugyanis Haftarra (persze ebben szerepe volt néminemű francia segítségnek is).

2. A csádi vereség után hadifogolyként ő lett a bűnbakja a háborúnak Gaddafi szemében, ezért menekülnie kellett és az elkövetkező két évtizedet az Egyesült Államokban, Virginiában töltötte, ahol közeli kapcsolatot ápolt a CIA főhadiszállásával és segítette őket Líbiával kapcsolatos kérdésekben.

3. 2011-ben visszatért Líbiába harcolni Gaddafi ellen, de a vezető bukása után a háttérbe húzódott és igazából csak 2014-ben tűnt fel újra, amikor televíziós üzenetben szólított fel a tripoli kormány elleni háborúra és azóta is szépen lassan építgeti katonai kampányát.

4. Egyik legjelentősebb katonai akciója a hozzá hű fegyvereseknek az volt, amikor Zintanból érkező milíciák támogatásával megrohamozták a tripoli parlamentet – bár a végeredményt nem sikerült elérni, ebből a támadásból igazán kirajzolódott Haftar katonai hatalma.

5. Sokan az egykori egyiptomi katonai vezetőből lett elnökhöz, Abdul Fattah al-Sisihez hasonlítják és benne látják azt a karizmatikus katonát, aki ismét egyesítheti Líbiát – Egyiptommal egyébként katonailag is együttműködik, több légitámadást Kairó indított és hajtott végre líbiai területen.

6. Haftart 1993-ban a líbiai állam elleni bűneiért távollétében halálra ítélték.

7. Miután a líbiai történelem során minden frakció mellett és ellen is harcolt már, igen jelentős katonai tapasztalatra tett szert, amelyet szovjet és egyiptomi kiképzésekkel színesített, így jelenleg az egyik legtapasztaltabb líbiai katonaként tartják számon.

8. 2007-től az Egyesült Államokból Bécsbe költözött és itt is élt líbiai visszatéréséig.

9. Nem 2011-ben indított először fegyveres harcot Gaddafi ellen, mág 1996-ban volt egy kísérlete a líbiai hegyvidékeken, amely azonban gyorsan kudarcba fulladt.

10. Haftart már jópár alkalommal próbálták meggyilkolni az elmúlt években, volt, amikor már a tervezés fázisában sikerült meghiúsítani az ellene tervezett támadást, többször viszont egészen közül kerültek hozzá, mint például 2014. júniusában, amikor a háza előtt robbantott egy öngyilkos merénylő.

twitter.com/napiafrika

3 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék