Tovább bővült az egyik leggazdagabb zimbabwei üzletember luxusautóparkja

Közzététel ideje | február 27, 2015 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Nemrégiben újabb gyönyörű és legfőképp drága autókülönlegesség került a zimbabwei üzletember és politikus, Phillip Chiyangwa garázsába, miután a mindig is extravagánsan költekező és élő vállalkozó fél millió amerikai dollárért építtetett magának egy különleges limuzint, ami tovább növeli kicsinek eddig sem nevezhető autógyűjteményét – maga Chiyangwa is hangsúlyozta egy interjúban az autó megvásárlása után, hogy ez a limuzin szinte semmiség számára, hiszen ezzel együtt egy magánrepülőt is vett. Amikor pedig az interjút készítő újságíró azt kezdte pedzegetni, hogy nem zavarja-e, hogy a limuzint bemutató fotóján milyen szörnyű állapotban van az állami út, meg egyáltalán az, hogy a legtöbb zimbabwei a mindennapi betevőért küzd, miközben ő dollármilliókat költ (csak barátnőire állítólagosan 50-60 ezer dollárt költ egy hónapban!), egyszerűen annyit felelt csak, hogy a saját pénzével mindenki azt csinál, amit akar, ő pedig üzleteivel kereste pénzét, nem állami forrásokat használt fel – így a lehetőség mindenkinek adott (mondjuk azt még megemlítette, hogy saját pénzéből fogja most az út felújítását megfinanszírozni).

Az eredetileg Chegutuban egyszerű zöldségpiacosként kezdő Chiyangwáról mindenesetre egy dolgot azért mindenképpen érdemes tudni: ő a napokban a hosszú élet titkát megosztó (“sosem szabad jóllakni”) zimbabwei elnök, a 91 éves Robert Mugabe egyik unokaöccse, bár az extravagánsan élő üzletember hangsúlyozta már sokszor, hogy ennek semmi köze az ő üzleti sikereihez. Még 2013-ban, Chiyangwa válási ügye kapcsán napvilágra került az is, hogy nagyjából mekkora az a vagyon, ami felett rendelkezik: több mint száz ingatlan és farm Zimbabwe-szerte, több mint 40 különböző cég, legalább két tucat luxusautó, egy hatalmas villa, de 2010-ben maga Chiyangwa dicsekedett a BBC csatornáján azzal, hogy legalább 2000 ingatlannal rendelkezik, tehát a válása kapcsán kiderült szám valószínűleg egy tekintélyesen alábecsült érték.

Hatalmas portfolióját elvileg a Native Africa Investments Ltd. cégén keresztül fogja össze és ha keresgélünk régi sajtóanyagok vagy internetes bejegyzések között, akkor láthatjuk, hogy jópár igen komoly üzleti felvásárlása, húzása volt már, de például ő fizette Michael Jackson 1998-as zimbabwei látogatását is. Mugabével a viszonya nem volt mindig felhőtlen, bár eredetileg a fehér farmerek elüldözésének ötlete miatt sokáig dolgoztak együtt, de aztán 2004-ben letartóztatták az állambiztonsági hatóságok, azzal a váddal, hogy államtitkokat szivárogtatott ki dél-afrikai titkosügynököknek. Ez volt az az ügy, ami miatt betelt nála a pohár és azóta már szinte csak üzleti ügyeire koncentrál, a fentiek szerint elég sikeresen, a politikában már annyira nincs előtérben, de ez nem azt jelenti, hogy ne töltene be néhány igen magas pozíciót állami bizottságokban. Persze, most valószínűleg a kedves Olvasó is felszisszent, de akárhogy is legyen, Chiyangwa az egyik legsikeresebb zimbabwei üzletember, a leggazdagabb zimbabweiek, sőt afrikaiak listáján is igen előkelő helyen áll és sokan extravagáns, visszatetsző költekezése ellenére is a zimbabwei lehetőségek példájaként tekintenek rá.

twitter.com/napiafrika

2 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék