Libéria legújabb korrupciós botránya: az Allison-ügy

Közzététel ideje | február 20, 2015 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Annak ellenére, hogy bizonyos mértékig a legtöbb ember elfogadó a korrupció intézményével szemben, alapvetően ez egy rendkívül veszélyes, egész politikai-gazdasági rendszereket tönkretevő jelenség, amely az egész világon jelen van, hol nagyobb, hol kisebb mértékben (de ahogy látjuk a mindennapokban, ez állami berendezkedéstől, elhelyezkedéstől független dolog), de szomorú módon hatványozottan veszélyes térségnek számít korrupció szempontjából Nyugat-Afrika, ahol mindig vannak kezdeményezések és ígéretek, de igazi lépések sosem történnek – így van ez Libériában is, ahol mostanában egy korrupciós vizsgálódáshoz kapcsolódó gyilkosság borzolja a kedélyeket.

Anno amikor az országban véget ért a hosszú polgárháború és 2005-ben megválasztották elnöknek Ellen Johnson Sirleafet, akkor rengeteg ígéret hangzott el, hogy zéró toleranciával fog majd leszámolni a korrupcióval, de ebből nem nagyon valósult meg semmi, rendszeresek voltak a vádaskodások és a média nyilvánossága előtti magyarázkodások az azóta eltelt években, de odáig, ami most történt, még sosem fajult el egyetlen ügy sem. Michael N. Allisont, egy, a legmagasabb szintekig érő korrupciós ügy koronatanúját néhány napja találták holtan egy monroviai strandon (február 13.-án), felületi sérülésekkel a testén – a rendőrség idegenkezűséget kizárva, fulladásról beszél. Az ügyben állítólagosan a Libériai Nemzeti Olajtársaság fizetett több mint tízezer amerikai dollárt parlamenti képviselőknek (többek között Montserrado megye egyik képviselőjének, Adolph Lawrencenek, aki azzal védekezik, hogy amikor a pénz felvételekor a bankban letartóztatták, akkor csak a parlament házelnökének, Alex Tylernek vette fel a pénzt) az olajszektor törvényi reformjához kapcsolódó vita során tavaly végzett lobbitevékenység miatt, de a képviselők elleni nyomozás most megkérdőjeleződött Allison halálával.

Egy egykori információs miniszter (Allison apja, Gray Allison is miniszter volt egyébként) szerint a férfi egy néhány héttel ezelőtti találkozójukon már féltette az életét a korrupciós vizsgálat miatt, de az országot pont emiatt nem hagyhatta el többek tanácsa ellenére sem – most pedig ugyan a hivatalos álláspont szerint fulladás okozta halálát, nagyon sokan úgy vélik, hogy valójában gyilkosság történt, olyan, amilyenhez hasonló már történt Libériában más, nem korrupciós ügyekhez kapcsolódóan. Ráadásul ez azért is veszélyes jelenség, hiszen most már még nagyobb nyomás nehezedik majd a korrupció ellen harcolókra, hiszen az eddigiekkel szemben most már az életük is veszélyben van egy-egy ügy kapcsán. Plusz ez a nyomozás ismét megmutathatja majd, hogy az igazán nagyhatalmú emberek mennyire képesek elsimítani bizonyos hullámvölgyeket, hiszen a korábbi, úgymond rejtélyes halálesetek ügyében a mai napig nincsen nyilvánosságra hozott jelentés vagy eredmény.

Magát Allisont még évekkel korábban bérelte fel a libériai olajtársaság, hogy segítsen az olajszektorhoz kapcsolódó törvények kidolgozásában és elvileg az ő munkadíja lett volna 25 ezer dollár, amelyből állítólagosan 12500-t át kellett volna adnia Tylernek, aki Allison munkadíjának felét korábban megelőlegezte – de a kérdés, hogy amikor Lawrencet a bankban letartóztatták, akkor ő miért volt jelen a 25 ezer dollár felvételekor? Tehát elvileg a jelek arra utalnak, hogy a 2017-es elnökválasztási jelöltség felé kacsintgató Tyler nevével is fémjelzett ügyben valaki 12500 dollárt keresett a libériai olajvállalaton? Nem tudni még semmit biztosra, ami talán bizonyos azonban, hogy egy sierra leonei patológus már elvégezte a boncolást Allison testén, amelynek eredményét nem publikálta még, pluszban előkerült egy szemtanú is, aki állítólag látta fuldokolni Allisont az Atlanti-óceánban. Érdekes történet, annyi szent.

twitter.com/napiafrika

3 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék