Ismét béketárgyalások Ogadenről: van reális remény?

Közzététel ideje | február 19, 2015 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Elég rég esett róla szó, de valószínűleg sokan emlékeznek még az ogadeni konfliktusra, amely ugyan rendkívül alacsony intenzitással (nemrégiben pár komolyabb akció volt megint) de még mindig tart Etiópia Szomáliával határos ogadeni régiójában és amelynek legutóbbi fázisa papíron 1995-ben kezdődött (vagy 1994-ben, de a lényeg, hogy akkor, amikor az első ogadeni parlament ülésén a függetlenségről szóló népszavazás mellett tették le a képviselők a voksot, amire Etiópia az ONLF-tagok elleni hadjárattal válaszolt), amikor az Ogadeni Nemzeti Felszabadítási Front (ONLF) harcot indított az itt élő, főként szomáliai muszlim származással bíró lakosság önrendelkezési jogáért, függetlenségéért az etióp kormányzat ellen. Alapvetően – afrikai mércével nézve – nem egy brutális konfliktusról beszélünk, ahol milliószám haltak meg emberek (az ogadeni konfliktus összes áldozatának számát valahova 400 ezer környékére teszik az évtizedek alatt), de volt ennek a 13 éves küzdelemnek néhány igen jelentős akciója is (például 2007-ben) és néhány komolyabb békekísérlete is.

Az első még alig pár hónappal a fegyveres harc kezdete után történt és ott sikerült is megállapodni néhány kérdésben (ennek keretében kerülhetett a parlamentbe néhány ONLF-tag), de amikor 1998-ban a tárgyalások további fázisai során az ONLF három magasrangú képviselőjét meggyilkolta az etióp hadsereg, akkor minden ismét összeomlott. Innentől kezdve néhány nemhivatalos beszélgetésen kívül túl sok minden nem történt, néhány apróbb összecsapás és nagyobb katonai akció, de alapvetően alacsony intenzitással folytak az események, egészen 2005-ig, amikor az ogadeniek megpróbáltak újabb béketárgyalásokat kezdeményezni, de még a párbeszéd helyéről sem sikerült megegyezni, úgyhogy ez a kezdeményezés is kudarcba fulladt.

Egyes források papíron 2008-ban adják meg a konfliktus befejeződésének dátumát, de ezen ugorjunk át, ugyanis a valóságban ekkor is tovább folytak az események, hangsúlyozva, hogy a valódi katonai, militáris tevékenység nem volt annyira jelentős Ogadenben. Ekkor már mutatkoztak jelei a töréseknek az ONLF-en belül is, így 2010-ben több frakció is békemegállapodást írt alá az etiópiai kormánnyal, de a csoport fő magja továbbra is elutasította az egyezség kiterjesztését a teljes szervezetre – azonban a szerződés aláírásának még jópár akadálya volt, elég csak ha a közvetítő személyéről való vitát (Addisz-Abeba úgy érezte, hogy egy külső fél bevonása nemzetközi szintre emelné a konfliktust), a bizalom teljes hiányát említjük mindkét oldalon.

Végül az mai napig nem tiszta, hogy a 2012-es béketárgyalások hogyan kezdődtek el (több verzió van, az egyik szerint maga az akkori etióp elnök, Meles Zenawi kérte meg Kenyát a közvetítésre, a másik szerint Kenya önmaga kínálta fel a segítséget, hogy így adjon valami ellentételezést a szomáliai kenyai beavatkozás miatti etióp aggályokra, a harmadik szerint pedig az ONLF kérte fel Kenyát a segítségre), de 2012. szeptemberében elkezdődtek a hivatalos béketárgyalások kenyai közvetítéssel Nairobiban, ahol a két nap alatt konkrét dolgokban nem egyeztek meg (hacsak azt nem tekintjük annak, hogy megbeszélték, hogy hivatkoznak a régióra, amelyet az ONLF általában Ogadenként, Etiópia pedig Szomáli Szövetségi Államként emleget), de mindkét fél kifejezte elkötelezettségét a béke felé és hangsúlyozták, hogy nincs semmilyen további előfeltétele a későbbi tárgyalási fordulóknak.

Egy hónappal később folytatták a tárgyalásokat, amelyek viszont már nem haladtak ilyen gördülékenyen, hiszen nagyon gyorsan kiderült, hogy a korábbi megegyezéssel ellentétben, Etiópia mégis támasztott előfeltételeket (pluszban még a Szomáli szövetségi állam regionális vezetésének egy tagját is magukkal hozták, nagy felháborodást keltve az ONLF soraiban), méghozzá az etióp alkotmány ONLF általi elfogadását, amelyre utóbbi azzal a felszólítással válaszolt, hogy Etiópia akkor tegye lehetővé egy népszavazás megtartását Ogaden önrendelkezéséről. Ezzel pedig meg is akadályozták az érdemi párbeszédet a felek, a következő két nap követelőzésekkel, fenyegetőzéssel és az ONLF-tagok győzkődésével telt, de összességében egy béke melletti elkötelezettséget kifejező nyilatkozaton kívül semmit nem sikerült elérni, így a béketárgyalások kudarcba fulladtak – megint. Az ezután következő 1 év komoly diplomáciai munkát hozott, amelyben az ekkor a választásán már túljutott Kenya illetve nemzetközi szervezetek komoly munkával elérték (ennek keretében többször járt kenyai delegáció Addisz-Abebában illetve a teljes ogadeni diaszpóra is bevonásra került Dél-Afrikától az Egyesült Államokig), hogy mindkét fél újra kifejezze szándékát a tárgyalások harmadik fordulójára, amely egyébként a napokban megtörtént – ezért is volt szükség erre a hosszabb felzárkóztató bevezetésre a posztban.

A mostani nairobi megbeszélésen az etióp védelmi miniszter és az ONLF főtitkára, illetve külkapcsolatokért felelős vezetője semmi másról nem egyezett meg, mint a tárgyalások folytatásának szándékáról és néhány előfeltételről a párbeszédet illetően. Valódi áttörésben egyébként nagyon nem lehet reménykedni most sem, nem lehet tudni, hogy mennyire elkötelezettek a felek valójában, plusz nem vet túl jó árnyékot a tárgyalásokra (plusz Kenya szerepére sem) a 2014. januárjában Nairoiban állítólag Etiópia által elrabolt két ONLF-tag ügye sem – Addisz-Abeba szerint ők egyszerűen csak disszidáltak. Közben egyébként újabb, komolyabb katonai akciók is történtek Ogadenben, Gode városának környékén több összecsapás is történt az etióp katonák az ONLF csapatai között (ogadeni internetes portálok szerint 42 etióp katona veszítette életét – ezt Addisz-Abeba határozottan cáfolta). Emellett állítólag Jigjiga városának környékén is újabb harcok voltak véres küzdelemmel, és ami egyértelműen látszik az az, hogy az ONLF hosszú évek nyugodtabb periódusa után nemrégiben teljes támadásba ment át öt ogadeni megyében is – ennek háttere még nem teljesen ismert a béketárgyalások tükrében. Talán így akarnak nyomást gyakorolni az etióp kormányzatra, de ez a stratégia könnyen visszaüthet a későbbiekben – akárhogy is legyen, katonai és diplomáciai téren is felgyorsultak az események Ogaden ügyében, úgyhogy figyeljük a történéseket. Bővebben Ogadenről még itt.

twitter.com/napiafrika

3 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

 

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék