Szomália: kaotikus, erőszakos múlt után, ismeretlen jövő előtt

Közzététel ideje | február 1, 2015 | 2 hozzászólás | GaceTillerro

Az elmúlt több mint két évtized során Szomália kapcsán elég nehéz volt bármi másról írni, mint a széthullásról, a káoszról, a nyomorról, az erőszakról vagy a menekültek áradatáról – bukott államról, megszűnt Szomáliáról szóltak a hírek, százezrek menekültek el hazájukból a szélrózsa minden irányába, hogy most, néhány hónappal azután, hogy Mogadishut teljesen uralma alá hajtotta a központi kormányzat, már bizakodó jövőről, az al-Shabaab szélsőséges mozgalmának bukásáról, befektetésekről, boltokról, éttermekről szólhassanak a hírek, miközben 45 után először az ország történelmében szabad választáson került hatalomra az elnök, Hassan Sheikh Mohamoud személyében. Persze azért nem mondható még, hogy Szomália talpra állt, hiszen bőven van még feladat: kezdjük mindjárt azzal, hogy az al-Shabaab fenyegetése még egyáltalán nem szűnt meg, csak más utakon éri el célját – nem is olyan régen a szélsőséges csoport az Afrikai Unió békefenntartó missziója, az AMISOM ellen hajtott végre több ember életét követelő támadást, aztán korábban Mogadishuban volt öngyilkos merényletük és még folytathatnánk a sort.

Mindez azt mutatja, hogy bár egységében megrogyott és valódi katonai erejét már elveszítette, ám a társadalomba visszatérő emberei révén az al-Shabaab még jópár évig sanyargatni fogja a lassan talpra álló szomáliai államot – az államot, amely a nagyjából 22 ezer fős AMISOM nélkül ismét összeomlana pillanatok alatt, hiszen saját rosszul felszerelt, főként milíciákból összetömörült hadserege képtelen lenne bármilyen gátat is szabni az erőszaknak, sőt vannak vádak, amelyek szerint a hadsereg egyes elemei nagy veszélyt jelentenek a nemzet biztonságára nézve. Ahogy arra szomáliai bloggerek is rámutatnak, Mogadishuban a helyzet ezerszer jobb, mint mondjuk 2 évvel ezelőtt, de még mindig igen jelentős a bűnözés, vannak egyáltalán nem biztonságos helyek támadások szempontjából és az al-Shabaab visszatérésének lehetősége is még mindig a levegőben lóg. Úgyhogy értelemszerűen fontos, hogy a gazdaság (például óriási török támogatással) talpraálljon és 2016-ban választásokat tartsanak, de első és legfontosabb lépés mindenképpen a biztonság és a stabilitás garantálása.

Főleg annak figyelembevételével, hogy a választásokhoz még konkrétan semmi sem áll rendelkezésre, nincs választási bizottság, nincsenek nagyon működő állami hivatalok, sem politikai pártok, sem infrastruktúra egy ilyen összetett feladat végrehajtásához. És ezek még a legelenyészőbb problémák voltak, ugyanis a legnagyobbról még nem is szóltunk: olyan komoly politikai belharcok vannak a parlamentben és a kormányban, hogy az ember nem győzi kapkodni a fejét, több miniszterelnököt buktattak már meg bizalmatlansági indítvánnyal, alig pár törvényt hagytak csak jóvá egy év alatt, köszönhetően annak, hogy az érdemi munka helyett általában önös érdekek vezérelte politikai viták zajlanak – és akkor még csak a legfelsőbb politikai szintről beszéltünk, regionálisan teljes a megosztottság és a töredezés, van olyan régiós vezetés, amely megszakította kapcsolatait a központi kormányzattal. Rövidtávon tehát azt mondhatjuk, hogy a jelenlegi helyzet marad, tehát a szomszédos országok katonái illetve az AMISOM fogja biztosítani az al-Shabaab elleni offenzíva utolsó szakaszait és az ország biztonságát, miközben a politikai vezetés megpróbálja stabilizálni a gazdaságot, az állam rendszerét és (ez a legfontosabb) a hadsereget, hosszútávról pedig csak akkor beszélhetünk majd, ha a központi szövetségi kormányzat végre megveti a lábát és egységes álláspontot tud majd képviselni a legfontosabb ügyekben.

twitter.com/napiafrika

5 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

2 hozzászólás érkezett eddig a következő írásra: “Szomália: kaotikus, erőszakos múlt után, ismeretlen jövő előtt”

 1. vsztk911
  február 5th, 2015 @ 07:59

  Mekkora területet ural még délen az Al-Shabaab? Mert önmagában a főváros visszavétele szerintem még egyáltalán nem jelenti a helyzet normalizálást. Ez szerintem csak a főváros-centrikus helyi bloggerek fejében van így (Mint ahogyan sokan nálunk is azt hiszik, hogy Budapestből áll az ország.)

 2. GaceTillerro
  február 7th, 2015 @ 20:38

  @vsztk911: Még mindig elég nagy terület áll az ellenőrzésük alatt, kb. úgy lehetne megfogalmazni, hogy Beledweynétől délre minden, ami nem határmenti terület….úgyhogy van még tennivaló.

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék