Még nem hivatalos, de szinte biztosra vehető: Edgar Lungu Zambia új elnöke

Közzététel ideje | január 24, 2015 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Néhány órával ezelőtt, valamikor a hajnal folyamán kezdte lehozni a sajtó Zambiában, hogy a Hazafias Front (PF) jelöltje, Edgar Lungu nyerte meg az ország elnökválasztását a szavazatok 51%-ával, míg ellenfele, a Nemzeti Fejlődés Egységpártjának (UPND) színeiben induló Hakainde Hichilema 49%-ot szerzett, bár hozzá kell tenni, hogy Hichilema és stábja több, általuk problémásnak tartott ügyet és kérdést is a választási bizottság elé tárt (egy január 23.-án, pénteken tartott megbeszélésen, ahol egyébként a PF képviselői is jelen voltak és ahol a szavazatok összeszámlálásának folyamatáról is szó esett) és amíg azokról nem születik döntés, a fenti eredmény továbbra is nemhivatalosnak tekinthető csak. Mint ismert, a mostani voksolásra azért volt szükség mert a jelenlegi mandátumot eredetileg birtokló elnök, Michael Sata tavaly októberben életét veszítette, így a mostani győztes először csak a 2016-ig hátralévő időszakban lesz az ország elnöke, akkor pedig az alkotmánynak megfelelően újabb elnökválasztásra kerül majd sor.

Amennyire látszik a helyi fórumokon és internetes blogokon, egyre biztosabb, hogy Hichilema és pártja el fogja utasítani a fenti eredményt csalásokra hivatkozva, tehát ez a kör még bőven nincs lefutva, annak ellenére sem, hogy Lungu már győztesként ünnepli magát. Bár ahogy ez a legtöbb oldalon olvasható, ez a győzelem valószínűleg tényleg megvan a PF-nek és ugyan számíthatunk egy-két izgalmasabb napra, amikor Hichilema és pártja támadni fogja az eredményt, de összességében úgy tűnik, még egy évig a párt tovább tudja vinni az alapító atya, Sata örökségét. Viszont sokat tanulhattunk a mostani választásból és az előtte zajló kampányból, hiszen ha a Hazafias Front kicsit egységesebben lép fel már a kampány alatt, akkor jóval könnyebben nyerhettek volna, mert az egységes fellépés helyett alkalmazott arrogancia és vádaskodás valamint a belharc nem igazán segítette ügyüket – ez igaz egyébként az UPND-re is, hiszen itt volt a nagy esélyük, hogy a megosztott PF-fel szemben győzelmet arassanak, de sajnos képtelenek voltak a voksolásban döntő szavazatnak számító lusakai szavazókat megszólítani. Még.

Simán elképzelhető ugyanis, hogy a megosztott Zambia városi szavazói 2016-ban már nem a PF mellé állnak és ha marad továbbra is a kelet (PF) – nyugat (UPND) fellállás, akkor meglehet a győzelem a PF babérjaira törő mozgalomnak. Plusz sokkal jobb szervezettséggel, az emberek jobb megszólításával és a PF vádaskodásaira (kartellnek, törzsi alapon működő pártnak bélyegezték meg az UPND-t) adott megfelelő válasszal akár már most csúcsra érhetett volna Hichilema és pártja – de akárhogy is, a következő órákban, napokban vigyázó szemünket Zambiára vessük.

twitter.com/napiafrika

8 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék