A “Hidegvágás”-puccs avagy elmélkedés az accrai nemzetközi repülőtér nevéről

Közzététel ideje | január 20, 2015 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

A ghánai történelem egyik kevéssé ismert szelete a “Hidegvágás” műveleti nevet kapó puccs volt, amelynek eredményeként Emmanuel Kwasi Kotoka alezredes megdöntötte a ghánai köztársaság első elnökének és alapító atyjának, Kwame Nkrumahnak (és pártjának, a Népi Pártszövetségnek, CPP-nek) az uralmát 1966. február 24.-én. Kotoka egész életében a hadseregben szolgált, több évtizedes pályafutása alatt közlegényből egészen magas szintig és megbízatásokig küzdötte fel magát, amíg 1965-ben nem találkozott Akwasi Amankwa Afrifával, akivel ketten végül kitalálták a puccs ötletét és azt rövidesen, 1966. februárjában meg is valósítottak. Az állítólagos pletykák szerint az Egyesült Államok hírszerzése, a CIA is tudatában volt a készülődésnek már jóval az események elindulása előtt, amely történések 1966. február 23.-án éjszaka kezdődtek, amikor Kotoka az embereivel Kumasiból megindult a főváros, Accra felé és hajnali 3 óra körül azt el is érték.

Az embereket azzal a hazugsággal sikerült a műveletre rávenni, hogy állítólagosan Nkrumah elnök ellopott 8 millió fontot és külföldre menekült (pedig valójában hivatalos útra indult Vietnamba Ho Chi Minh meghívására) és ha majd onnan visszatér, biztos, hogy neki fog látni ellenfelei kigyomlálásának a hadseregen belül és ezért a katonáknak majd Kongóba kell menniük, hogy ott pusztuljanak el a háború poklában. A 3 órás eligazítás után aztán elszabadult a pokol, lövöldözések, gyilkolás vette kezdetét és 5:30-kor Kokota már be is jelentette a rádióban, hogy a kormányt és az elnököt leváltották (helyére a Nemzeti Felszabadító Tanács – NLC került), megbuktatták és minden ellenállóval kíméletlenül leszámolnak – így is lett, a mai napig nem tudni hány ember veszítette életét a puccs alatt és azt követően végrehajtott katonai leszámolásokban (ami tény, hogy a puccsisták komoly támogatást kaptak a rendőrségtől és az időzítésük is tökéletes volt, hiszen a vezérkari főnök éppen Etiópiában tartózkodott).

Állítólag még az accrai állatkert állatait is szabadon engedték vagy lemészárolták, Nkrumah szobrát ledöntötték majd katonai uralmat vezettek be – lezárták a kikötőket, ellenőrző pontokat állítottak fel, miközben a nem sokkal korábban Kínába induló Nkrumah már csak a távoli országban tudta meg a híreket, így Ghánába már nem is térhetett vissza. Végül Guineában telepedett le, ahol tiszteletbeli elnöki pozíciót is kapott és időnként üzeneteket küldött haza népének, amelyben visszatérését jósolta, amire persze nem került már sor, az akkorra már teljesen paranoiássá váló ex-elnök (örökké attól rettegett, hogy a CIA le akar vele számolni) 1972-ben elhunyt. A sors ironiája, hogy a “Gitáros fiú” névre hallgató kísérletükben nem sokkal később 1967. április 17.-én újabb katonák (Samuel Arthur, Moses Yeboah és Osei-Poku) léptek a történet színpadára, akik sikertelenül végrehajtott puccsukban ugyan a hatalmat nem tudták megszerezni, de Kwasi Kotoka életét kioltották – a kronológia szerint Yeboah lőtte le a ghánai nezetközi repülőtéren, amely ennek emlékére a mai napig viseli Kotoka nevét.

És bár végül a puccsisták elbuktak, akciójuk egyértelműen hozzájárult az NLC bukásához, amely végül 1969-ben adta át a hatalmat egy demokratikusan választott kormánynak. Ha összességében akarjuk értékelni a történetet, akkor nem ítélhetjük el Kotokáék akcióját, hiszen Nkrumah alatt a ghánai gazdaság és az állam a teljes összeomlás határára jutott, az NLC intézkedéseinek köszönhetően azonban sikerült megelőzni a teljes összeomlást, sőt valamelyest sikerült is az állam külföldi megítélését javítani és a nép életén könnyíteni.

twitter.com/napiafrika

7 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék