Mauritániai film a legjobb külföldi film címért az Oscaron!

Közzététel ideje | január 16, 2015 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

A hamarosan megrendezésre kerülő 87. Oscar-díj legjobb külföldi film kategóriájának öt végső jelöltje közé sokak nagy örömére bekerült a mauritániai Abderrahmane Sissako Timbuktu című filmje, amely egy argentin, egy észt, egy lengyel és egy orosz filmmel fog versengeni a végső győzelemért (szakértők egyébként az utóbbi kettő, a lengyel Ida és az orosz Leviathan mellett teszik le voksukat) – de már a bekerülés is nagy szó, hiszen az Akadémia 83 jelölésből választotta ki ezt az ötöt. Főleg annak fényében nagy szó, hogy bár a Timbuktu rendezője, Sissako eléggé ismert a művészfilmek kedvelői körében (pl. emlékezetes alkotása a Waiting for Happiness), mégis nem csak, hogy ez az első mauritániai jelölt a díjra, de egyáltalán ez az első mauritániai film, ami bekerült a listára, ahonnan kiválasztásra került a legjobb öt.

Cannesban már nagyon jó visszajelzéseket kapott a film (különdíjas lett), amelyet egy 2012-es timbukti tragédia inspirált (egy házasság nélkül szerelembe eső párt kövezett halálra az akkoriban a várost irányító szélsőséges csoport) és amely a szerelem, béke és igazság értékeiért való küzdelem fontosságát igyekszik hangsúlyozni. A mauritánai Oualatában és Nemában forgatott alkotás Kidane (Ibrahim Ahmed játssza) történetét meséli el, aki Timbuktu mellett él feleségével és gyerekeivel és állatok tartásával keresi a betevőjét. Igyekeznek kimaradni az akkoriban Malit sújtó háborús helyzetből, de néhány nap után kénytelenek összetűzésbe keveredni a szélsőségesekkel, amikor azok felkeresik a családot, hogy a nőt arra kényszerítsék, hogy teljes eltakarja magát és úgy jelenjen csak meg nyilvánosan.

A hasonló alkotásokkal ellentétben egyébként a film nem arctalan szörnyekként ábrázolja az arabul, franciául és angulul beszélő fiatal dzsihádistákat, hanem bizonyos mértékig érző emberként, akik valamilyen szinten még szolidaritást is éreznek a helyi lakosság iránt, viszont minden áron szeretnék betartatni a vezetőik által előírt szigorú dogmákat. Miközben küzd azért, hogy távoltartsa magát és családját a városban pusztító őrülettől, Kidane összetűzésbe kerül egy halásszal, aki a verekedés során életét veszíti – innentől kezdve pedig a család sorsa új irányt vesz, hiszen a szélsőségesek törvényeivel kell szembenézniük.

Azok alapján, amit az előzetesekben láttam és amit olvastam róla, én mindenképpen alig várom, hogy lássam már a Timbuktut, a képek, a hátterek, a színészi játék teljesen magával ragadónak tűnik – szurkoljunk is neki az Oscaron!

twitter.com/napiafrika

3 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék