A “sorozathívó” története

Közzététel ideje | január 14, 2015 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Aki rendszeres olvasója egyes afrikai országok blogjainak, hírportáljainak, az már jópárszor találkozhatott a “sorozathívó” kifejezéssel írásokban, publikációkban, hiszen ez egy olyan jelenség, amely talán Európában annyira nem, de például Afrika mellett az Egyesült Államokban is nagyon elterjedt – röviden annyit jelent, hogy az élő, betelefonálós rádió- illetve televíziós műsorokba ugyanazok az emberek rendszeresen betelefonálnak, így nevük már a műsorvezetők és a hallgatók, nézők számára is ismert lesz. Igazából a történet alapját Afrikában az adja, hogy a sokkal kevesebb kommunikációs platform okán az emberek sok esetben ilyen műsorokban, telefonokban mondhatták el igazán véleményüket a mindennapi politikáról – ez egyébként hasonló a twitteren, facebookon maguknak egyszerű kommentekkel, hozzászólásokkal szerzett ismertség kialakulásához.

Afrikában pedig értelemszerűen azért a betelefonálós műsorok törtek előre, mert a fekete kontinensen manapság egy mobiltelefonhoz jutni nem túl nehéz, olcsón megszerezhető és az egymással versenyző kommunikációs cégek egészen jó díjakkal szolgáltatnak, míg az internet azért a lakosság nagy része számára még mindig nem elérhető. És a sorozathívásnak konkrét haszna is lehet, még anno Libériában Terry S. Genesis azután kapott miniszterhelyettesi pozíciót a telekommunikációs minisztériumban, hogy az elnök annyiszor hallotta a nevét a rádiós műsorokban, ahogy különböző politikai témákról beszélt (de rendőrségi szóvivő, elnöki tanácsadó is született már ilyen módon szerte Afrikában). Ennek a hatalomnak a hátterében főként az áll, hogy a sorozathívásokkal leginkább érintett nyugat-afrikai országokban a rádiózás rendkívül elterjedt, az emberek 80-90%-a rádióból értesül a hírekről a vidéki térségekben, így egy rendszeresen betelefonáló hallgató komoly ismertségre, támogatásra, népszerűségre tehet szert, ha véleményével nagyobb rétegeket tud megnyerni.

Valószínűleg sokakban felmerül a kérdés, hogy lehet rendszeresen bekerülni ezekbe a műsorokba? A megoldás egyszerű: több műsort kell párhuzamosan hallgatni, mindegyikbe legalább 2-3 telefonnal próbálkozni a bekerülésre (nem ritka a 7-8 telefonnal rendelkező sorozathívó sem), ráadásul a műsor egész időtartam alatt – plusz a bennfentes barátok sem ártanak. És az egésznek komoly politikai színezete is van, hiszen egyes műsorokat bizonyos pártokhoz hű hívók dominálnak, másokat pedig állítólagosan politikusok finanszíroznak, hogy így befolyásolják a közvéleményt bizonyos témákban. Ilyen vádak érik a kormányt és a nagy pártokat Libériától kezdve Nigérián át Ghánáig és bár mindenhol cáfolják ezt hivatalosan, nem hivatalosan azért közismert, hogy bizonyos hívók pénzért telefonálnak és védik tűzön-vízen keresztül az adott álláspontot. És egyébként ezzel talán nincs is baj, hiszen pont ez a demokrácia lényege: pénzért vagy nem pénzért, de bárki elmondhassa szabadon a véleményét – más kérdés, hogy azok, akik tényleg egyszerű emberként telefonálnak, sok esetben a műsorok közelébe nem jutnak a tucatnyi telefonról támadó sorozathívóknak köszönhetően. Több helyen már a médiahatóság kezdeményezéseket is indított az ilyen hívók kizárására a műsorokból, de a rádiók nem voltak partnerek ebben, így továbbra is csak egy-két felhívás és prospektus próbál utalni arra, hogy az ilyen hívók engedése elferdítheti a média pártatlanságát.

twitter.com/napiafrika

3 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék