Környezetvédelmi problémák a Kaleyekera-bánya körül?

Közzététel ideje | december 31, 2014 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Ismét fellángoltak az indulatok Malawiban, miután civil szervezetek egy csoportja (33 szervezetet tömörít) közleményben támadta az országban dolgozó ausztrál bányavállalatot, a Paladin Africát (vagyis maga ez a cég malawi, de 85%-ban az ausztrál Paladin Energy Ltd a tulajdonosa, 15%-ban pedig a malawi kormány), miután napvilágra került néhány olyan jelentés, melyek szerint a cég a Kayerekerában található uránérc bányájánál titokban a Sere és az Északi-Rukuru folyókon keresztül a Malawi-tóba engedett és tervez engedni uránérccel szennyezett üledéket, amelynek következtében halak százai pusztultak már el eddig is. A már hetekkel ezelőtt napvilágra került információk alapján az uránérc maradványok, savak, arzén és egyéb vegyi anyagok, amelyek az uránérc bányászatához szükségesek, 50 kilométert haladnak mire elérnek a Malawi-tóhoz és közben iszonyatos környezeti pusztítást végeznek a civil szervezetek képviselői szerint.

A Paladin Energy annyit elismert, hogy enged vizet az Északi-Rukuru folyóba, de hangsúlyozta, hogy az tisztított víz és semmilyen környezeti kockáztatot nem jelent, az abban található esetleges vegyi anyagok határértéke mindig a malawi előírások alatt van (ezt a civilek cáfolják), sőt, november 4.-én a cég képviselői rámutattak, hogy ha nem engednék a vizet a folyóba, akkor a kitermeléshez épített víztározó túlcsordulna az esőzések miatt, ami katasztrófát okozna. A cég a bánya 2009-es megnyitása óta évről-évre növelte a kitermelést, 2012 és 2013 között 20%-kal nőtt a kitermelt uránérc mennyisége (megközelítette az 1400 tonnát), de a malawi kormánnyal kötött megállapodás részletei nem ismertek a nyilvánosság előtt és a közvélemény, a sajtó már többször támadta a projektet annak titokzatossága és állítólagos információkon alapuló igen rossz szerződési feltételei miatt.

Maga Kaleyekera Észak-Malawiban található, 52 kilométerre nyugatra Karonga városától és egyben a Malawi-tótól és 2007. áprilisában adtak bányászati koncessziós jogot 5520 hektáros területre a Paladin Africának 15 évre, majd a kitermelés 2009 elején indult el. Ahogy fentebb is volt róla szó, a kitermelés mértéke szép ütemben növekedett évről-évre, de aztán az uránérc összezuhanó árai és az energiaellátás nehézségei miatt 2014. februárjában ideiglenesen bezárták a bányát azzal a feltétellel, hogy a piaci kondíciók javulás esetén újraindul a termelés teljes intenzitással.

twitter.com/napiafrika

2 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék