Matatu: a nélkülözhetetlen tömegközlekedési forma

Közzététel ideje | december 24, 2014 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Ha már az Olvasók többsége számára valószínűleg ezek a napok pihentető ünnepet jelentenek, akkor ennek megfelelően most kicsit könnyedebb téma kerüljön terítékre, méghozzá essen szó a híres kelet-afrikai matatukról, azokról a kisbuszokról, amelyet minden Kenyát (vagy valamelyik szomszédos országot, mondjuk Ugandát) megjárt utazó használt, de legalábbis látott már. Az időnként rendkívül szép festményekkel, rajzokkal, szlogenekkel díszített kisbuszok általában 20-30 embert tudnak szállítani és helyi valamint helyközi közlekedésre is használatosak, az esetek döntő többségében biztonsági övvel felszereltek és a sofőr mellett egy kisegítő is dolgozik a matatun, aki kuncsaftokat szerez, a pénzt intézi és így tovább, pont ahogy ez Afrika-szerte máshol is megtörténik (de nem csak itt, ugyanilyen rendszer működik például Pakisztánban vagy Dél-Amerikában is).

Annak ellenére, hogy a kormányok már igyekeznek keretek közé szorítani, megszabályozni ezt a szektort (és például nagyobb buszokra lecserélni a matatukat), még mindig ez a leggyakoribb közlekedési forma Nairobiban vagy akár Kampalában is. Ez azóta van így, hogy még a kilencvenes években a kenyai kormányzat hagyta összeomlani a tömegközlekedési rendszert és azóta a hangzatos tervek ellenére adók és szabályok bevezetésével igyekszik a matatu-hálózatra ráhúzni a tömegközlekedési elvárásokat, pedig ezek aprócska kis vállalkozások, sokszor az autó tulajdonosa maga a sofőr.

A legóvatosabb becslések szerint Kenyában úgy hozzávetőleg 22-25 ezer ilyen matatu üzemelhet és ezek a legváltozatosabb útvonalakon, a legváltozatosabb körülmények között szállítják utasaikat – egyes útvonalakat bandák, tolvajok veszélyeztetnek, máshol már csak kártyával, készpénz nélkül lehet fizetni. Ezek amúgy könnyen kiszúrható járművek, különleges színekkel, grafikákkal felszereltek – az interneten tömegével találhatunk a matatu-művészetnek szentelt blogokat – és bár azt gondolnánk, hogy egy könnyű megélhetési forma, valójában egyáltalán nem az. Maga az autó megvásárlása is elég kockázatos, hiszen rengeteg az ócska, elhasznált jármű, ami pedig megfigyelhető a következő képeken az a megerősített tény, a matatuk 90%-a Isuzu-Toyota vagy Nissan. A képek között pedig láthatunk egy térképet is, a leggyakrabban használt matatu-útvonalakról és megállókról.

twitter.com/napiafrika

2 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék