Biram Ould Dah Ould Abeid – ismét börtönben az ismert harratin aktivista

Közzététel ideje | december 19, 2014 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Biram Ould Dah Ould Abeid egy mauritániai politikus és rabszolgaság ellen küzdő aktivista, akinek egész életét végigkísérte az ország hírhedt problémája a rabszolgatartással, ő maga is egy felszabadított rabszolga gyermeke, aki 2008-ban alapította híres szervezetét, a Rabszolgaság Eltörléséért Kezdeményezés (IRA) csoportját, amelynek fő célja a rabszolgaként élő mauritániai emberek figyelmét felhívni arra, hogy van más lehetőségük is, mint a szolgaság, és ha esetleg változtatni szeretnének, ők segítenek nekik (mert ahogy az dokumentumfilmekből és riportokból már kiderült korábban, sok mostani rabszolga azt hiszi, hogy ez a normális élet, nincs más út).

Abeid elég sok ellenséget szerzett már pályafutása során, hiszen ő meg van róla győződve és ennek hangot is ad, hogy az állam, a rendőrség vagy éppen a bírók is közreműködnek a rendszer fenntartásában (sőt, egyszer-egyszer az iszlám vallás ellen is kirohanást intézett) – rendszerellenes beszédei miatt már többször letartóztatták, például 2010-ben, amikor megpróbált társaival kiszabadítani két rabszolgaként tartott lányt (csak elnöki kegyelemmel szabadulhatott később). 2012-ben, miután egy tüntetés során iszlám törvénykezéshez kapcsolódó és a rabszolgaságot elismerő szövegkönyveket égetett el, letartóztatták, halálbüntetéssel és halállal fenyegették, de néhány hónap után ekkor is szabadon engedték társaival együtt. És Abeid nem adta fel a harcot meghurcoltatásai ellenére sem, a legutóbbi hírek szerint néhány hete, november 11.-én ismételten őrizetbe vették egy dél-mauritániai városban, Chgarában, ahol ismét a rabszolgaság ellen tüntetett, a hatóságok szerint azonban nyíltan rasszista felvonulást tartott és az ország megosztása mellett kampányolt és ezért léptek fel keményen az IRA aktivistái ellen.

A Szabadság Karavánja keretében szerte Mauritániában kampányoló Abeidet és társait könnygázzal rohamozták meg a helyi csendőrök, majd a rossoi börtönbe szállították őket, miután annak ellenére tüntettek, hogy erre nem kaptak előzetesen engedélyt. A Szabadság Karavánja egy olyan program, amellyel az IRA városról-városra járva tart beszédeket és felvonulásokat azért, hogy nyomást gyakoroljon a kormányra a rabszolgaság végleges felszámolása érdekében. Mert még mindig elég komoly aggályok vannak arra vonatkozóan, hogy a rabszolgaság annak ellenére komoly probléma Mauritániában, hogy 2007-ben bűncselekménynek minősítették – egyes becslések szerint a lakosság 20%-a rabszolgasorsban élheti napjait.

Ugyebár a mauritániai társadalom 30-40%-a ún. “fehér mór” (beidanék), ugyanekkora része egykori rabszolgák leszármazottja, “fekete mór” (harratinek) és a fennmaradó rész fekete-afrikai, tehát alapvetően a fekete származásúnak tartott lakosságrész 60% körül mozoghat. A legutóbbi elnökválasztáson Abdul Aziz elnök egyetlen komoly ellenfeleként (miután a teljes ellenzék bojkottot hirdetett) is indult Abeidet (10% felett kapott) állítólag a börtönben letartóztatása óta többször megverték, szervezetének nouakchotti főhadiszállását pedig bezárták és több tagját ott is letartóztatták. Abeid pere a napokban fog kezdődni Rossoban, ahol elég sokan megjelentek az aktivista szabadon bocsátását követelve, így mostanában komoly hatósági jelenlét van a tartományi fővárosban.

twitter.com/napiafrika

3 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék