Megpecsételődött az északi szélesszájú orrszarvú sorsa

Közzététel ideje | december 18, 2014 | 1 hozzászólás | GaceTillerro

A napokban körbejárt az interneten a hír, hogy az utolsó ivarérett, szaporodásra még képes északi szélesszájú orrszarvú (Ceratotherium simum) életét veszítette Kenyában, így valószínűleg megpecsételődött a faj sorsa. Szomorú a történetben, hogy a legnagyobb magyarországi médiumok is egyszerűen fehér orrszarvúként hivatkoztak rá, pedig közismert, hogy ez egyszerű és téves lefordítása az angol névnek, főleg azért téves, mert inkább vöröses, sötétszürkés a színe (ugyanúgy, mint a másik afrikai fajnak, a tévesen fekete orrszarvúként emlegetett keskenyszájú orrszarvúnak), sokkal jellegzetesebb jellemzője a széles szája (széles hollandul “wijd”, amit az angol telepesek anno “white”-ként hallottak ki, innen maradt meg a “fehér” fordítás).

A szélesszájúnak van két alfaja, a déli és az északi, ezek közül előbbi éppen csak veszélyeztetett kategóriának számít, egyes statisztikák szerint még a 10 ezer egyedet is elérheti a számuk és ők értelemszerűen a fekete kontinens déli részén, Mozambiktól Angoláig élnek, viszont ahogy fentebb olvasható volt, az északi alfaj sorsa megpecsételődött. Eredetileg sok tízezer példány élt belőlük Közép- és Kelet-Afrikában, de az orvvadászat és életterének teljes beszűkülése oda vezetett, hogy ma hivatalos adatok szerint öt egyed él mindösszesen a világon, amelyek egyike sem termékeny már és mind fogságban él. A 44 éves Angalifu a San Diego-i állatkertben veszítette életét, anélkül, hogy szaporodott volna a szintén ebben az állatkertben élő nősténnyel, Nolával, így ezen a példányon kívül még egy példány él a cseh Dvur Kralove-i állatkertben és három Kenyában (egyébként ők is Csehországból érkeztek, ahol anno hat példány is volt) – összesen öt.

Sajnos az összes próbálkozás kudarcba fulladt a szaporításukra, még a 2000-es évek elején az összes élő példányt elvitték Kenyába, hogy talán esetleg az egyedek közössége és eredeti élőhelyük segíthet a szaporításban, de nem sikerült. Az élő példányok most már túl idősek ahhoz, hogy szaporodjanak, ennek megfelelően hiába van német kutatók birtokában nemzőképes hímivarsejt, egyszerűen nincs már példány, amely ezt kihordhatná. És annak az esélye, amelyben oly sokan reménykednek, hogy valahol a vadonban még él egypár példány és így majd néhány év múlva csoda történhet, elég csekély, hiszen a legutolsó vadonban történt észlelés 2009-re vezethető vissza. És akkor egyetlen percre álljunk meg itt a poszt végén is gondoljunk erre az öt “utolsó mohikánra”, akik valószínűleg fajuk utolsó képviselői: az idősödő, szelíd nőstényre, Nolára, Sudanra, az utolsó élő hímre, Najinra és Fatura, a két, Sudannal Kenyában élő nőstényre és a fajért oly sokat küzdő utolsó, Csehországban élő idős nőstényre.

twitter.com/napiafrika

5 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Egy válasz érkezett eddig a következő írásra: “Megpecsételődött az északi szélesszájú orrszarvú sorsa”

 1. l ember
  április 21st, 2015 @ 16:32

  nem dobunk össze egy klónozásra? Hím is, nőstény is van

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék