Kötelező poszt: meglepő választási eredmények Mauritiusról és Namíbiából

Közzététel ideje | december 13, 2014 | 2 hozzászólás | GaceTillerro

A legtöbb szakértőt és újságírót is meglepve, nagy meglepetésre az ex-elnök Anerood Jugnauth Lepep-szövetsége (ez a neve a Militáns Szocialista Mozgalom – MSM és a Mauritiusi Szociáldemokrata Párt – PMSC koalíciójának) nyerte meg a december 10.-én tartott mauritiusi parlamenti választásokat, ráadásul igen jelentős fölénnyel, a 62 fős törvényhozásban 47 helyet szerezve, míg az előzetes jóval esélyesebbnek tartott PTR-MMM koalíciónak csak 13 hely jutott. Miután az eddigi miniszterelnök, Navinchandra Ramgoolam mozgalma ilyen súlyos vereséget szenvedett annak ellenére, hogy előzetesen egyértelmű esélyesek voltak, valószínűsíteni lehet, hogy a választók Ramgoolamék elnöki szerep kibővítésére (több hatalom az eddig főként ünnepélyes szerepekkel felruházott pozíciónak és mostantól elnökválasztások kiírása is) irányzott kezdeményezését akarták elutasítani a szavazataikkal, hiszen az kevésbé elfogadható gondolat, hogy Afrika egyik leggazdagabb országában a gazdasági nehézségek vezettek volna Ramgoolam ilyen mértékű bukásához. Ahogy az errefelé egyébként lenni szokott, a felek mindenféle komolyabb vádaskodások nélkül elfogadták az eredményt, Ramgoolam be is nyújtotta már a lemondását, vereségét pedig kétségtelenül az elnöki pozíció kibővítésének kísérletéhez kötötte. Így most Mauritiusra egy új kormány és egy régi- új miniszterelnök, Anerood Jugnauth gazdasági csodaprogramja vár.

A másik hely, ahonnan még nem került szóba az eredmény, az Namíbia, ahol a “szokásoknak” megfelelően a Délnyugat-Afrikai Népi Tömörülés (SWAPO) és jelöltje, Hage Geingob söpörte be a győzelmet a megszokott nagy különbséggel, olyan nagy különbséggel, amelyre korábban még nem volt példa. A párt 80%-os szavazati aránnyal nyert a parlamenti voksoláson (így a 96 képviselői székből 77 az övék), de még ezt és a korábbi alapítók győzelmi arányait is felülmúlta Geingob 87%-os elnöki sikere, amely azt mutatja, hogy programjával újabb szavazói rétegeket tudott megszólítani. A második helyen 4.9%-kal a Demokratikus Turnhalle Szövetség (DTA) jelöltje, McHenry Venaani végzett, aki elismerte vereségét és hangsúlyozta, hogy komoly nyomást fognak Geingobra helyezni azért, hogy utóbbi betartsa ígéreteit. Maga a szavazás igazából nem is csak a SWAPO összeomlása miatt marad emlékezetes, de azért is, mert az ellenzék teljes egészében széthullott, például az öt évvel ezelőtt még 12%-ot szerző Tömörülés a Demokráciáért és Haladásért (RDP) most csak 3%-ot kapott vagy a Demokraták Tömörülése legutóbb még hét helyet kapott a törvényhozásban, most pedig be sem jutott.

twitter.com/napiafrika

2 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

2 hozzászólás érkezett eddig a következő írásra: “Kötelező poszt: meglepő választási eredmények Mauritiusról és Namíbiából”

 1. l ember
  április 19th, 2015 @ 11:56

  ezt a namíbiai eredményt miért hisszük el?

 2. GaceTillerro
  április 19th, 2015 @ 13:06

  @1 ember: Namíbia múltját tekintve nem nagyon lehet arra számítani az elkövetkező voksolásokon, hogy a SWAPO-t akár csak megszoríthatja is bárki. Az arányról lehet vitát nyitni és akár az még lehet is valótlan, de a SWAPO mögött tényleg hatalmas támogatói bázis áll.

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék