Kuvaiti válasz az állampolgárság nélküli lét problémájára

Közzététel ideje | december 8, 2014 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Még valamikor november közepén jött ki a hír, amely szerint Kuvait egy rendkívül szokatlan módját választotta annak, hogy megoldja az országának területén élő több tízezer állampolgárság nélküli, illegálisan érkezett ember problémáját – vásárol nekik comore-szigeteki állampolgárságot. Ez azért lehetséges, mert egy-két karibi országhoz hasonlóan a Comore-szigetek is törvényt hozott még 2008-ban, amely lehetővé teszi állampolgárságának értésítését külföldieknek és az azóta eltelt években már jelentős számú útlevelet el is adtak külföldieknek, állítólagosan közel 200 millió dolláros bevételre szert téve. A Kuvaitban élő, bidunként ismert nagyjából 100 ezer ember eredetileg illegális bevándorlóként érkezett, vagy ilyen bevándorlók gyermeke és így küzdenek már évek óta állampolgárságért, viszont a mostani döntéssel nagyon nehéz helyzetbe kerülhetnek (már ha lesz közöttük, aki önkéntesen felveszi a comore-szigeteki állampolgárságát), hiszen külföldiként jóval kevesebb joguk lenne, mint most állampolgárság nélkül (comore-szigeteki állampolgársággal sokkal egyszerűbb lenne a kitoloncolásuk, mint most, mindenféle papír nélkül).

A Comore-szigetekhez hasonlóan egyébként nagyon sok ország értékesíti állampolgárságát, vannak helyek, amelyek jelentősebb mértékű befektetés után adományoznak útlevelet, ilyen például  Ausztrália, Spanyolország vagy Belgium is, de például néhány karib-tengeri szigetországban egyszerű emberek számára is elérhető összegért kapható állampolgárság. Persze ez az ajánlat most nem érvényes az összes bidoonra, nagyjából 34 ezren választhatják a comore-szigeteki állampolgárságot és aki elfogadja az ajánlatot, az ingyenes egészségügyi ellátásra és oktatásra valamint tartózkodási engedélyre is számíthat, aki pedig nem, az továbbra is illegális bevándorlóként lesz kénytelen Kuvaitban élni. A folyamat nagyjából akkor fog elkezdődni, amikor megnyílik a kuvaiti comore-szigeteki nagykövetség, ahol aztán lehet az ilyen állampolgárságokat kérvényezni és megkapni.

És hogy mi ebben az üzlet a Comore-szigeteknek? Egyrészt a bevétel, amit az ország az útlevelekért cserébe kap, másrészt pedig egy állítólagos alku szerint komoly befektetés is érkezhet Kuvaitból a szigetországba, iskolák és közösségi házak épülhetnek kuvaiti pénzből. A rendkívül szegény afrikai állam egyébként egy hasonló programot már végigcsinált a múltban, akkor több ezer illegális bevándorlónak adtak comorei útlevelet az Egyesült Arab Emírségekben, amelynek következtében aztán közülük rengeteget ki is toloncoltak az arab országból. És igazából a Comore-szigeteknek nincs nagyon szüksége új emberekre, a fekete kontinens egyik legsűrűbben lakott országáról van ugyanis szó, ahol minden második ember 15 évnél fiatalabb és rendkívül magas mértékben növekszik a populáció mértéke. Plusz a comorei útlevél túl sok dologra nem jogosít, alig néhány aprócska karib-tengeri vagy csendes-óceáni országba léphetünk be vele vízummentesen vagy kedvezményesen.

twitter.com/napiafrika

2 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék