Burkina Faso: zavaros hónapok után, zavaros hónapok előtt

Közzététel ideje | december 2, 2014 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Ha jól számoltam, a jövő évben csak Nyugat-Afrikában hat elnökválasztásra fog sor kerülni (például Nigériában vagy Elefántcsontparton, két olyan helyen, ahol komoly erőszakhullámtól is tartani lehet a voksolás kapcsán, de nem lesz egyszerű a helyzet Guinea vagy Benin országában sem), úgyhogy az idei események és kihívások függvényében lesz miért aggódniuk a szakértőknek, politikusoknak és egyáltalán az itt lakóknak, hiszen például az a Burkina Faso is urnák elé fog járulni, ahol a nép október 31.-én hatalmas utcai felvonulások után megdöntötte a 27 éve uralkodó Blaise Compaoré hatalmát egy olyan tömegmegmozdulásban, amely elég egyedülálló eset volt a maga nemében, hiszen igazán durva erőszak nélkül, csak a hatalmas elégedetlenség és tüntetéshullám lemondásra kényszerítette az egyébként ekkor már bukását belátó és elismerő elnököt.

Arra lehetett előzetesen számítani, hogy az ellenzék és a lakosság sem fogja olyan egyszerűen elfogadni a Compaoré harmadik elnöki mandátumát lehetővé tevő alkotmánymódosítást, de az események ilyen gyors elszabadulására senki sem számított, még maguk a tüntetők sem. Pedig Compaoré az elmúlt években már túlélt pár ilyen népi “felkelést”, 2013-ban Ouagadougouban és Bobo-Dioulassoban a gazdasági nehézségek miatt, 2014-ben pedig az alkotmánymódosítási tervek miatt voltak tüntetések és elég komoly felvonulások, most azért más tényezők is kellettek az elnök bukásához. Elsőként mindenképpen a Mozgalom a Demokráciáért és Haladásért (CDP) kormánypártján belüli törések és kiválások (ekkor jött létre a Népi Mozgalom a Haladásért – MPP) is hozzátették a magukét a bukáshoz, hiszen nehéz lett volna Compaorénak politikai kiegyezést keresnie, miközben már a hátországa is ellene fenekedett. Aztán folytathatjuk a sort a katonaság lépésével, amellyel rövid idő után a tüntetők oldalára álltak, hiszen Afrikában már láthattuk, ahol a hadsereg áll, ott van a hatalom is és végül nem szabad elfeledkeznünk az egész régió hozzáállásáról sem (sőt, beszélhetünk Franciaországról is), amely egységesen Compaoré távozása mellett tette le a voksot.

De mégis most Burkina Faso jövője a katonaság kezében van, amely a mostani krízis során még ahhoz is közel került, hogy katonai puccsal átvegye az ország irányítását, de végül saját belső harcaik után megelégedtek azzal, hogy ők határozzák meg az átmeneti időszak során az államot vezető politikus személyét. Persze ebben jó dolog is van, hiszen így sikerült elejét venni a politikai vákummal keletkezett belső harcoknak és villongásoknak, most mégis az a legnagyob kérdés, tud-e végig független maradni a hadsereg vagy végül állást foglal valaki mellett és ezzel ők lesznek a mindennapok meghatározói Burkina Fasoban. Végül az első hetek bizonytalanságának vége szakadt, hiszen öt jelölt közül egy diplomatát, Michel Kafandot választották meg ideiglenes elnöknek, akinek feladata lesz majd az országot irányítani a jövő novemberre kitűzött választásokig. Emellett a 72 éves diplomata feladata a választás megszervezése (amelyen ő maga nem indulhat) és a miniszterelnök kinevezése is, aki után a 25 tagú átmeneti kormányt fogja kialakítani.

Ez egyébként meg is történt, Kafando a lehető legnagyobb kitüntetéssel, a Nagykereszt Érdemrenddel kitüntetett és a mostani “forradalom” során ismertté vált alezredest, Isaac Zidát választotta a pozícióra, konkrétan arculcsapva mindenkit, aki egy biztonságos, civil vezetésű átmenetben reménykedett. Persze rövidtávon a komoly katonai támogatással bíró Zida garantálhatja a stabilitást, de hosszútávon komoly ellentétek alakulhatnak ki a hadseregben és így már korántsem biztos, hogy sikerül a hadsereg szerepét az elvártra csökkenteni az ország irányításában. Azonban mindezeknek nincs is túl nagy jelentősége, hiszen a stabil és biztonságos Burkina Faso létrehozásához egyetlen dolgot kellene megoldani: lehetővé tenni, hogy az ország gazdasági növekedéséből a mélyszegénységben élő lakosság is részesüljön, különben véget nem érő örök körforgás alakulhat ki, amelyből nagyon nehéz kijutni – ahogy ezt már sok helyen látjuk is.

twitter.com/napiafrika

3 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék