Dübörög az afrikai demokrácia: hétvégén Namíbia választ

Közzététel ideje | november 26, 2014 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Két nap múlva újabb választás következik az afrikai kontinens feszített választási naptárában, november 28.-án ugyanis urnák elé járulhat Namíbia választásra jogosult lakossága, hogy megválassza új elnökét, és a törvényhozás két házának tagjait. Az eredetileg az első világháború után Dél-Nyugat-Afrika néven a Dél-afrikai Köztársasághoz tartozó országban 1966-ban kezdtek fegyveres harcot a függetlenségért a Dél-Nyugat-Afrikai Népi Tömörülés (SWAPO) vezetésével és az évtizedeken át húzódó háború végeredményeként 1990-ben Namíbia függetlenné is válhatott a SWAPO vezető Sam Nujoma elnöklésével (aki egy alkotmánymódosításnak köszönhetően egészen 2005-ig uralkodhatott). Annyi biztos előzetesen, hogy most a Nujomát követő és szintén a SWAPO-t képviselő Hifikepunye Pohamba két ötéves mandátum után biztosan leköszön, a kérdés csak az, hogy továbbra is marad a SWAPO egyeduralom vagy esetleg bármilyen ellenzéki jelölt, mozgalom beleszólhat az eldöntendő kérdésekbe – ne legyen kétségünk, ez szinte kizárt.

Akárhogy is, október óta teljesen a választás és a kampány lázában ég az ország, összesen 9 jelölt indul az elnöki székért, köztük a SWAPO jelöltje, a miniszterelnök, Dr. Hage Geingob, valamint a legerősebb ellenzéki mozgalmat, a Tömörülés a Demokráciáért és Haladásért (RDP) jelöltje, Hidipo Hamutenya – még szót kell ejteni a Demokratikus Egység (CD) színeiben induló Ben Ulengáról is, aki egykori SWAPO politikusként 2000-ben a valódi namíbiai ellenzék megteremtőjeként tette le névjegyét (Hamutenya szintén SWAPO-dezertőr). Geingob egy hónapokkal ezelőtt tartott kőkemény pártkongresszuson győzte le párton belüli ellenfeleit a jelöltségért, Jerry Ekandjo regionális ügyekért felelős minisztert és Pendukeni Iivula-Ithana igazságügyminisztert, így ha most nyer (és valószínűleg fog), ő lesz az első namíbiai elnök, aki a damarák és nem az oshiwambok közül kerül ki. A kérdés valójában most nem is az, hogy ki fog nyerni, hiszen nagy valószínűséggel a SWAPO ismét hatalmon marad, a kérdés inkább az, hogy meg fog-e bukni a jövőbeni választásokon valamikor a függetlenségért harcolókból és rendkívül gazdag birtokosokból (Namíbiában főként fehérekből) álló elit vezette rendszer és amikor ez bekövetkezik, akkor mi fog történni.

És ez a kérdés nem namíbiai kérdés, ugyanez a helyzet Botswanában, Mozambikban, vagy a Dél-afrikai Köztársaságban, sőt még Zimbabwében is, azaz ha egyszer eljön az idő, el lehet gondolkodni, vajon képesek lesznek-e az évtizedek óta uralkodók békésen átadni a hatalmat – ahogy az történt Zambiában is. Az alapvetően jómódú és stabil államnak tartott Namíbiában az új elnöknek is bőven lesz tennivalója, elég csak a még mindig jelentős szegénységről, az egészségügy vagy az oktatás infrastruktúrális helyzetéről beszélni, de a nagyjából 4000 fehér farmer kezében lévő hatalmas földbirtokok is folyamatos fájó pontként vannak jelen a mindennapok politikájában.

Most tehát valamivel több mint 1.1 millió ember arról dönthet a több ezer fix és mobil szavazóhelyiség valamelyikében, hogy a nagy “váltás” most következzen-e be, vagy legalább öt évig még maradjon a jelenlegi szisztéma. Maga a voksolás egyetlen nap alatt fog lezajlani, először az ország történelmében, ráadásul szintén először elektronikus szavazógépek fogják segíteni a voksolást, aminek köszönhetően már 1 napon belül hivatalos eredményt lehet közzétenni. És ha valakinek a fejében felötlik az a frissebb hír, mely szerint az ellenzéki mozgalmak bíróságon próbálják megakadályozni a választás megrendezését, akkor gyorsan hessegesse is el, nem lesz az ügyből semmi, még akkor is ha az RDP által hangoztatott lehetőség, azaz a papírmentes, elektronikus választás tényleg lehetőséget teremtene a csalásra.

twitter.com/napiafrika

3 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék