Tunézia ma választott új elnököt

Közzététel ideje | november 23, 2014 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

A mai nap (11.23.) mindenképpen különleges Tunézia számára, hiszen egyrészt a négy évvel ezelőtti forradalom után először választhatják meg az emberek az állam elnökét, ráadásul a történelemben nem volt még annyi induló mint most, szám szerint 27. Ennek egyik legnagyobb előnye talán az lehet, hogy szinte minimális az esélye annak, hogy egyetlen jelölt már az első körben megszerezze a voksok 50%-át, ami az abszolút győzelemhez szükséges, hátránya pedig az, hogy biztosan lesz olyan vesztes fél, aki csalást fog vereségének indokaként felhozni és megpróbálja mozgósítani támogatóit. Caïd Beji Essebsi, a Nidaa Tounes (ők nyerték az októberi parlamenti választást, 85 helyet szereztek a 217 helyes parlamentben) 88 éves (!!) jelöltje az egyik legnagyobb esélyes a győzelemre, aki az ország első elnökének, Habib Bourguibának az uralkodása alatt több miniszteri pozíciót is betöltött és aki most az állam presztízsének helyreállítását ígéri – ehhez pedig erőteljes jobboldali holdudvarral vette körül magát, benne Ben Ali egykori erős embereivel.

Mellette szólhat, hogy az egyik legnagyobb lehetséges rivális, az Ennahda párt (69 hely a törvényhozásban) jelöltje a politikai egyensúly megtartása érdekében már előzetesen visszalépett a választástól, így viszont az Ennahda támogatói valószínűleg a másik nagy esélyesre, Moncef Marzouki jelenlegi ideiglenes elnökre voksolnak majd. Beleszólhat még a párharcba a jobboldal egyik nagy öregje, az előző rendszer ellenfele, Hamma Hammami vagy az ország egyik gazdag vállalkozója, Slim Riahi is, de túl sok jóra azért nem számíthatnak a Ben Ali-rendszer kiszolgálói, akik közül többen szintén feltűntek a jelöltek között. Ami biztos, hogy a jelenlegi információk szerint a fiatalok körében eléggé alacsony a részvételi arány (bár ezek az adatok még nem tükrözik az esti órákban a szavazóhelyiségeknél nagy számban feltűnő fiatalokat), de eddig komoly problémákról, visszaélésekről nincs hír.

Ahogy a fentiekből is látható volt, a legnagyobb esélyesek mindenképpen Beji és Marzouki, elég nagy meglepetés lenne, ha rajtuk kívül más, mondjuk a még erősnek mondott Hammemi jutna a második fordulóba. Beji mögött főként a gazdagabb rétegek, a befolyásosak, a jobboldaliak és a állam hatalmának támogatói állnak, Marzouki pedig főként a szegényebbek, az Ennahdához húzók és a totális változásokat akarók szemében tűnik jó jelöltnek. A választási lehetőség tehát adott az emberek előtt, a tisztességes lebonyolításért pedig 600 külföldi és több mint 21 ezer helyi megfigyelő igyekszik mindent megtenni. Eredmények szerdán várhatóak, de az előzetes adatok valószínűleg a szokásoknak megfelelően már holnap kikerülnek az internetre, annyi bizonyos, hogy a részvételi arány átlépte az 50%-ot. Habár konkrét erőszaktól a jelenlegi stabil politikai környezetben igazán nem kell tartani a választás után, mégis van miért félni.

Ahogy arra több helyi publicista is rávilágított már, Essebsi pártja, a Nidaa Tounes eléggé befogadó a Ben Ali-rezsim bukott tisztviselőivel szemben, ergó elképzelhető, hogy nem sikerül egy ilyen vezetésű Tunéziával az igazi fejlődés útjára lépni, hanem inkább valamiféle Ben Aliéhoz hasonló rendszer alakulhat ki és ezt sok tunéziai már most így is érzi. A másik oldallal szembeni ellenérzések pedig a politikai iszlám megerősödésétől való félelemből fakadnak. Az egyes képviselők hivatalos kampányirodái már adtak is ki közleményeket, az Al-Arabiya tudósítója úgy tudja, hogy Essebsi 45% körüli eredménnyel áll, Marzouki pedig 27%-kal követi őt, hangsúlyozva, hogy ez még rendkívül sokat változhat. Akárhogy is, a gazdaság jelenlegi állapotát figyelembe véve megvan az új elnök legfontosabb feladata is: csökkenteni a munkanélküliséget, bármi áron.

twitter.com/napiafrika

1 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék