Malawi harca a műanyag zacskók ellen

Közzététel ideje | november 13, 2014 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Sokakban régóta él az az előítélet, hogy Afrikában nem igazán törődnek a környezetvédelemmel, egyszerűen nincs sem kapacitás, sem szándék az ilyen jellegű kezdeményezésekre – ennek az előítéletnek egy tökéletes cáfolata volt a malawi kormány által már két éve elfogadott, de csak két hónapja életbe léptetett törvény, amellyel betiltották a nejlonzacskók alkalmazását, importját és gyártását (a definíció szerint ez csak a 60 mikronnál vékonyabbakra vonatkozik). Az 1 éves türelmi periódus után életbe lépett törvénynél a büntetési tételek a bírságoktól egészen a börtönbüntetésig terjednek, azonban még semmilyen büntetésre nem került sor, sőt még mindig forgalmazzák és használják ezeket a zacskókat, miután a Malawi Műanyaggyártók Szövetsége keresetet nyújtott be a Legfelsőbb Bíróságnál a törvény felülvizsgálatára.

A bíróság által elrendelt 14 napos tárgyalási határidő a felek között már lejárt, az egyetlen, amiben az érintettek meg tudtak egyezni, hogy a bíróságra bízzák az ügy eldöntését. Annak ellenére, hogy természetesen a gyártók gazdasági érdekei érthetőek az ügyben, remélhetőleg a bíróság is belátja, hogy milyen környezeti kockázatot jelentenek ezek a csomagolóanyagok és legalább a környezetbarát, lebomló zacskók használatát el fogja rendelni. Miután a 2012-ben elfogadott törvény hatálybalépését az érintett cégek megtámadták és egy türelmi periódust kicsikartak, így a vásárlókat idén augusztusban teljes meglepetésként érte a zacskók hiánya (a környezetvédelmi minisztérium a többször használatos táskák használatát javasolta a vevőknek), persze ahogy fentebb már volt róla szó, ez a hiány nem tartott sokáig. Októberben a Capital FM rádióállomás riporterei több bevásárlóközpontban tesztelték a helyzetet és a PTC-től kezdve a Shoprite-n át a Sanáig sehol nem volt nehéz nejlonzacskókat kapni a vásárlás után, annyi különbséggel, hogy a korábbihoz képest most már fizetni kellett ezekért.

Csak információként, a helyi adatok szerint háromhavonta legalább egy állat halálát okozzák a felelőtlenül elszórt nejlonzacskók. És erre lehet legyinteni, de gondoljunk csak bele, mi szükség van ezekre a zacskókra? Malawi egyébként még szerencsés helyzetben van, hiszen itt a hulladék jelentős része még organikus eredetű, ami gondot jelent az az, hogy pont ebből kifolyólag a lakosság jelentős része úgy égeti el hulladékát és ha az organikus közé zacskók is keverednek, az szintén komoly környezetkárosító hatással bír. Ami pozitív, hogy volt olyan gyártó, aki már korábban bemutatta új, lebomló zacskóit, tehát van, aki már most készül arra a jövőre, amelyben a bíróság a malawi kormánynak és a törvénynek ad igazat.

twitter.com/napiafrika

5 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék