Az év durranása Namíbiában: hamarosan bemutatják a Katuturát

Közzététel ideje | november 7, 2014 | 2 hozzászólás | GaceTillerro

Katutura (“A hely, ahol senki nem akar élni”) a namíbiai főváros, Windhoek egyik kerülete, ahova még a hatvanas években erőszakkal (a tiltakozásokat fegyveresen fojtották el és a szituáció komolyságát mutatja, hogy az 1959. december 10.-én történt vérengzés napja namíbiai nemzeti ünnep azóta is) betelepítették a mai Hochland Park területéről száműzött fekete lakosokat. És hogy mi ennek a jelentősége most? Pontosan ugyanezen a címen fut a fekete kontinens dél-afrikai felének egyik legjobban várt idei filmje is, a namíbiai Katutura című alkotás, amely körül Namíbiában óriási, de a még kontinens eme régiójában sem látott várakozás alakult ki, amit az is tökéletesen jelez, hogy a YouTube-on az előzetest 14 ezren látták néhány nap alatt pár hónapja.

A filmet a 2014-ben az év namíbiai rendezőjének választott Florian Schott rendezte és igazából komolyabb mondanivaló nélkül néhány karakter életét, küzdelmét, céljait mutatja be: Dangi egy ex-fegyenc (errefelé annyira nem meglepő módon gyémántokhoz kapcsolódó bűnök miatt került rács mögé), aki megpróbál törvénytisztelő állampolgár lenni büntetése letöltése után, Shivago egy bandavezér, aki új piacot keres drogjának és Kondja egy kerekesszékes, másokon segíti akaró fiatal, akiknek élete egy bizonyos ponton keresztezi egymást. Én jómagam csak az előzetest láttam és néhány kritikát olvastam, de ezek alapján is látszik, hogy ez egy nemzetközi színvonalú film ennek megfelelő effektekkel, lövöldözésekkel, akcióval, ám mindezt namíbiai, azon belül is katuturai környezetbe ültetve.

És talán pont ezért van akkora lelkesedés körülötte, hiszen ez egy olyan történet, olyan helyszínen, olyan karakterekkel, amelyekkel a helyi néző is könnyed tud azonosulni. A szereplők között ismerős arcokat is felfedezhetnek a helyiek, az egykori 2010-as Miss Namíbia mellett a helyi hip-hop sztár, Jericho Gawanab (ő például a fentebb említett bandavezér, Shivago jobbkezét alakítja) és az ismert színész, Chops Tshoopara is feltűnik a vásznon. A karakterek életét a sztori fő irányvonala köti össze, mely szerint Dangi börtönbe vonulása előtt öccsénél rejtett el nagyértékű gyémántokat, viszont testvére közben meghalt és most két csoport küzd a megszerzésükért, miközben egy ugyanazon nő iránt érzett szerelem is megbonyolítja a szálakat. A pár nap múlva bekövetkező premier után remélhetőleg ez a film is megtekinthető lesz online, de a DVD biztosan könnyen beszerezhető lesz majd. Íme az előzetes:

 

twitter.com/napiafrika

1 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

2 hozzászólás érkezett eddig a következő írásra: “Az év durranása Namíbiában: hamarosan bemutatják a Katuturát”

 1. Szilasi Ildikó
  november 8th, 2014 @ 00:36

  3 hónapot éltem Katuturában hererók között, egy helyi családnál, a hússütőstandos piacon kívül semmi nem volt ismerős a bemutatóból. Nem ilyen! 🙂

 2. GaceTillerro
  november 9th, 2014 @ 22:11

  @Ildikó: Ha a bemutatót vesszük, akkor ez egy jó hír:)

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék