Breaking news: Compaoré távozott, teljes a káosz

Közzététel ideje | október 31, 2014 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Amit a napokban láttunk Burkina Fasóban az sokakban az Arab-tavasz eseményeit idézhette fel, az elnök, Blaise Compaoré alkotmánymódosítási kísérlete miatt (amellyel újabb mandátumot akart magának engedélyezni az elnöki székben) tízezrek vonultak az utcára és bár kezdetben békésnek indult a megmozdulás, néhány óra alatt elszabadult a pokol és égő autókról, utcán fekvő holttestekről, felgyújtott parlamentről, állig felfegyverzett katonákról készült képek járták be a világot. A Compaoré 27 éves uralma alatt látott eddigi legdurvább tüntetéssorozat után az elnök bejelentette, hogy nem fog alkotmánymódosítást eszközölni és egy átmeneti kormány élén fogja kitölteni a jövő novemberig hátralévő időszakát, továbbá a korábban meghirdetett szükségállapotot és kijárási tilalmat is visszavonja – mindezt tette azután, hogy a vezérkari főnök, Honore Traore bejelentette egy átmeneti kormány megalakulását. A kérdés akkor az még az volt, hogy ezzel mit sikerül elérni, ugyanis a vérszemet kapó ellenzék és a tüntetők már nem elégedtek meg egy ilyen ígérettel, változást, Compaoré távozását akarták azonnal.

És ebben a vérszemben nagy szerepe volt annak is, hogy az egykori védelmi miniszter, Kouame Lougue tábornok is feltűnt a tüntetők között katonáival, nem csoda, hogy utána az emberek az ő elnöki kinevezését kezdték el követelni, főként azért, mert úgy gondolják sokan, hogy a katonasággal csak egy egykori katona tud megfelelően tárgyalni. Bár egyes híradásokban vérengző katonaságról esik szó, alapvetően leszámítva azokat a kezdeti kísérleteket, amikor még éleslőszerrel próbálták feloszlatni a tömegeket a katonák, mindenki igyekezett békésen megoldani a helyzetet, az elnöki palotához érkező tüntetőket például felemelt kezű testőrök fogadták, akik be is engedték az épületbe a megmozdulók képviselőit. Ők egyébként harminc perc múlva azzal az ígérettel jöttek elő, hogy Compaoré hamarosan beszédet fog mondani és eloszlatja a kétségeket a jövőt illetően.

Mondott is többet, a legutóbbiban pedig bejelentette, hogy 27 év után azonnali hatállyal távozik pozíciójából és felszólított egy rendkívüli elnökválasztás megtartására 90 napon belül. Addig az első bejelentések szerint az alkotmányos előírásokkal ellentétben (elvileg a parlament elnökének kellene ebbe a szerepbe lépnie, de mivel azt korábban Compaoré már feloszlatta, joghézag támadt) a vezérkari főnök, Honore Traore tábornok fogja irányítani az országot, de ez az első pillanatokban senkit sem érdekelt, hiszen Ouagadougouban tízezrek ünnepelték az elnök távozását, elhangzott a himnusz is jópárszor, de aztán később feltűnt az is, hogy az emberek nem túlságosan örülnek Traoré elnöki kinevezésének, ahogy fentebb már említettem, a többség Louguet akarja elnöknek látni.

Egyébként bármennyi is lehet kritizálni Compaoré politikai pályafutását, döntéseit, az utolsó pillanatokban azért nem vesztette el a fejét és az ország békéjének érdekében inkább meghátrált és feladta a kétségbeesett küzdelmet a hatalomért (intő jel Afrika hatalomhoz ragaszkodó nagy öregjeinek). Ez így volt a helyes, a kérdés most már csak az, hogy mi fog történni ebben a hatalmi vákumban, hiszen egy olyan országról beszélünk, ahol a lakosság 60%-a nem is élt más elnök uralma alatt. Azért is fontos feltenni ezt a kérdést, mert elvileg Traore irányítja most az országot, de megosztottság ütötte fel a fejét a hadseregen belül, az elnöki testőrség vezetője, Isaac Zida bejelentette az alkotmány felfüggesztését és éjszakai kijárási tilalmat rendelt el – burkinai szakértők szerint ő jelenleg az események irányítója. Ebben a posztban most nem fejtegetném tovább a lehetőségeket, hiszen a történet ebben a pillanatban íródik, aki nem tartózkodik a környéken, az több weboldalon is élőben követheti az eseményeket szakértők kommentálásával, a mindennapiafrika pedig visszatér az eseményekhez, ha már ismét lehet bővebbet tudni.

twitter.com/napiafrika

2 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék