Esti hátradőlés mellé kitekintés: afrikai bevándorlók az Egyesült Államokban

Közzététel ideje | október 27, 2014 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

A napokban látott napvilágot az Egyesült Államok Statisztikai Hivatalának újabb, közösségeket érintő gyorsjelentése (a www.census.gov weboldalán az egész jelentés megtekinthető), amelynek négy évet lefedő adatai (2008-2012) szerint jelenleg nagyjából 1.6 millió olyan ember él a tengerentúlon, aki Afrikában született és tekintve, hogy ezek már két éves adatok plusz a számokból illetve a korábbi évek adataiból kikövetkeztethető növekedési ráta is hatalmas, ez a szám akár jelentősen alá is becsült adat. Összesen 40 millió olyan ember él az Egyesült Államokban, aki külföldön született, tehát az összes ilyen polgár 4%-a jött Afrikából, az ő jelentős részük is bőven a kilencvenes években vagy utána. A fentebb már említett 1.6 millió polgár legnagyobb része (36%) Nyugat-Afrikából és Kelet-Afrikából (29%) érkezett, jelentős még az észak-afrikaiak száma is (17%), ezután jön csak Közép- és Dél-Afrika.

A legnagyobb küldő államok Nigéria, Ghána, Etiópia, Kenya, Szomália, Egyiptom és a Dél-afrikai Köztársaság, mind közül pedig a legnagyobb közösséggel az Egyesült Államokban a nigériaiak rendelkeznek, több mint 220 ezer ember vallotta ugyanis eme állam szülöttének magát (az 1.6 millió 41%-át is négy ország, Nigéria, Ghána, Egyiptom és Etiópia adja össze, 75%-uk pedig 12 országból jön). Az Egyesült Államokban elég könnyen megtalálhatóak a nagy közösségi pontok, New York, Kalifornia, Texas és Maryland államokban él az összes afrikai bevándorló több mint harmada. Azt egyébként érdekes megfigyelni, hogy egyes afrikai közösségek merrefelé koncentrálódnak: Dallasban és Houstonban például rengeteg az etióp és a nigériai, Chicago és Columbus főleg ghánaiak célpontja, Boston pedig közismerten a zöld-fokiak fő élettere. És a felmérésből kiderült még egy érdekes dolog is, mégpedig az a tény, hogy ezen afrikai emigránsok jelentősen nagyobb arányban birtokolnak egyetemi végzettséget, mint az “őslakosok”, tehát például a nigériaiak esetében közel 40%-uk legalább bachelor végzettséggel bír, ami egyértelműen mutatja azt, hogy mekkora veszteség ezen emberek távozása hazájuknak.

Ami szintén érdekes, hogy évekkel korábban ezek a bevándorlók igen zárt közösségekben élték életüket (a közösségi tömörülés megmaradt, gondoljunk csak Kis-Etiópiára Los Angelesben vagy Kis-Szenegálra New Yorkban), nem igazán nyitottak a többségi társadalom felé, de ez évről-évre egyre inkább megváltozott, ma pedig már ünnepségeik és rendezvényeik is vannak szerte a tengerentúlon, ami igazából főleg létszámuk növekedésének köszönhető, ezzel együtt pedig politikai erejük is lassan növekedni kezdhet a jövőben. Az pedig biztos, hogy hazájuknak rendkívül nagy szükségük van rájuk, akkor is ha az itt megszerzett tudásukat később otthon hasznosítják, de akkor is ha teljesen új életet kezdve, megkeresett jövedelmükkel támogatják otthonmaradt családtagjaikat.

twitter.com/napiafrika

3 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék