Néhány gondolat a marokkói-algériai határkonfliktus apropóján

Közzététel ideje | október 21, 2014 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Október 18.-ának éjjelén lövések dördültek a marokkói-algériai határon Oujda közelében, a határ északkeleti részén és a lövöldözésben a jelenlegi hírek szerint egy marokkói fiatalt arcon lőttek, aki jelenleg is súlyos állapotban fekszik a kórházban. Rabat szerint a súlyos incidens provokáció volt Algériai részéről, ami nem igazán tesz jót a két ország rendkívül módon megromlott viszonyának (a közös határ 1994 óta zárva egy állítólagos algériai támadás okán, plusz a Polisario Front támogatása Algír részéről sem éppen elfogadott a határ másik oldalán) és most is értelemszerűen berendelték Algéria marokkói nagykövetét a történtek miatt. A másik fél szerint egyébként nem történt semmiféle lövöldözés algériai katonák részéről, a jelenlegi eset csak egy provokáció, amelyet Rabat saját maga szervezett meg, hiszen azon az ominózus október 18.-án a határőrök csak a levegőbe adtak le lövéseket, miután kövekkel dobálták meg őket marokkói csempészek.

Szóval a történet elég kacifántos, legalább annyira komplikált, mint magának a két országnak a viszonya, a két országnak amelyek 1559 kilométernyi határszakaszt (Nyugat-Szaharát belevéve 1601 kilométernyi határszakaszt) osztanak meg egymással. Pár évszázaddal ezelőtt azonban ez még nem olyan volt, mint ma, nem épültek falak és kerítések, az emberek, közösségek szabadon vándorolhattak egyik helyről a másikra, a jelenleg ismert marokkói-algériai határt először 1845-ben egy háborút követő egyezmény deklarálta, persze nem teljes egészében akkor még és innentől kezdve ahogy a franciák haladtak előre a gyarmatosításban, úgy alakultak tovább a határvonalak, egészen addig, amíg 1956-ban egy marokkói vezető meg nem álmodta a “Nagy Marokkót”, amely jelenleg algériai régiókat is magában foglalt volna, így elég komoly feszültség keletkezett a régióban, de Algéria függetlenségével minden megváltozott és végül kisebb-nagyobb fegyveres konfliktusok után 1972-ben aláírták a jelenlegi határokat kijelölő Rabati Egyezményt.

A határ 1994 óta van lezárva, amikor egy Marakesht érő bombatámadás után Marokkó vízumkényszert vezetett be Algírral szemben, akik válaszul lezárták a határt, tagadva, hogy bármi közük lenne az incidenshez. Úgyhogy most már húsz éve tartanak a kölcsönök vádaskodások, a feszültség és a mostani incidens után is “lángolni kezdtek” a közösségi oldalak, mindkét oldalon durvábbnál durvább kijelentések hangzanak el, ami tovább fokozza a 2013 novembere óta igazán csúcsra ért krízist.

Emlékezhetünk, 2012 után minimális javulás állt be a két ország viszonyában (egy-két magasrangú tisztviselő és miniszter meglátogatta a másik országot), de Nyugat-Szahara kérdése kapcsán újra vádaskodásba fulladt több megbeszélés és az egész történet Casablancában csúcsosodott ki még 2013. novemberében, amikor egy tüntető letépte az algériai zászlót az ottani konzulátus épületéről. Pedig ebben a kaotikus észak-afrikai régióban Marokkó és Algéria alapvetően két biztos, stabil pont, két észak-afrikai ország, amely turistaként is bátran felkereshető (persze egy-két fontos szabály betartásával, hiszen egyes régiókat nem célszerű meglátogatni), így semmiképpen nem szabadna eszkalálódni hagyni az eseményeket, különben egész Észak-Afrika ihatja meg ennek levét.

twitter.com/napiafrika

7 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék