Nézzünk együtt dokut Afrikáról: Terror at the Mall

Közzététel ideje | szeptember 17, 2014 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Már jópár különféle riportfilm és rövidebb-hosszabb tévés elemzés látott napvilágot a 2013. szeptember 21.-én, tehát majdnem egy éve, a kenyai Nairobi Westgate bevásárlóközpontja ellen végrehajtott al-Shabaab támadásról, amelyek igazából nem tudtak sokkal közelebb vinni minket az események pontos feldolgozásához, ahhoz, hogy megértsük, mit is éreztek az órákon át csapdába esett vásárlók, a szeretteiket halálát végignéző hozzátartozók és a kenyai különleges rendőri alakulatok tétlenkedése miatt akcióba lépő mára már nem névtelen hősök, akiknek tucatnyi ember köszönheti életét. Így, amikor tudomásomra jutott, hogy az HBO hétfőn (09.15.) egy órás dokumentumfilmet mutat be “Terror at the Mall” címmel az eseményekről, úgy éreztem, hogy az HBO neve garancia lehet a minőségre és végre olyan szemszögből láthatjuk a tragédiát, ahogy korábban még nem – nem is volt nagy melléfogás a doku megtekintése, hiszen Dan Reed rendező több mint száz biztonsági kamera, mobiltelefon és fényképezőgép több ezer órányi felvételét vágta össze, időrendben felépítve az eseményeket.

Ezeket az archív felvételeket időről-időre 82 interjúalany nyilatkozatai szakítják meg, akik saját nézőpontjukból mesélik el az eseményeket, vannak köztük áruházi dolgozók, hithű muszlimok, gyerekek, biztonsági őrök és civilruhás rendőrök is. Igen hatásos volt, hogy a rendező nem kívánta meggyőzni a nézőt semmiről, nem vonultatta fel ismeretlen nevű szakértők gárdáját, kizárólag az egyszerű emberek szemén (illetve a kamerák lencséjén) keresztül akarta bemutatni annak a tragikus napnak az eseményeit és ez annyira sikerül, hogy a felesége haláláról beszélő férj nyilatkozata közben sokak szemébe könnycseppek is tódulhattak. Reednek nem ez volt az első filmje a “Terror-sorozatban”, 2003-ban az egy moszkvai színházban történt tragikus túszejtési akcióról készítette el a “Terror in Moscow” című filmet, majd 2009-ben egy mumbai terrorakcióról forgatta a szintén kiváló minőségű “Terror in Mumbai” című dokumentumfilmet.

A New York Times értékelése szerint ez a mostani alkotás majdnem olyan, mint egy kézikamerás horrorfilm, hiszen a rengeteg kamerás felvétel kiegészítve a résztvevők beszámolóival olyan hatást kölcsönöz, ami után az ember egyébként tényleg pár percig nem nagyon jut szóhoz. Tudni kell a filmről, hogy a felvételeket mindenféle kenyai kormányzati támogatás nélkül szerezte meg és használta fel a rendező és talán ennek köze lehet ahhoz a tényhez is, hogy a narrációban többször is éles kritika éri a rendkívül lassan reagáló, szinte tehetetlen kenyai biztonsági erőket, akik helyett mindössze öt civilruhás rendőrnek és két civilnek kellett hőssé válnia azon a napon. Olyan borzalmas ellentétekre is fény derül, amelyek a négy elkövető szellemi állapotát ábrázolják: egyikük egy perccel azután, hogy meggyilkolt két embert, mosolyogva kínált csokival egy kisgyermeket – szóval a film egy nehezen emészthető, ám ajánlott dokumentumfilm.

twitter.com/napiafrika

2 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék