Moroniban és a szigeteken a mindennapokért küzdenek

Közzététel ideje | szeptember 12, 2014 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Mai posztnak egy rövidebb kis történetet szántam a Comore-szigeteki főváros, Moroni történelméről, de aztán ahogy alámerültem a comorei blogok világában, gyorsan kiderült, hogy inkább a szigetország napi gondjairól kellene írnom, hiszen sziget léte és elhelyezkedése ellenére a világ egyik legszegényebb államának tartott szigetcsoport komoly gazdasági gondokkal küzd. A civilekre legjobban nehezedő nyomás ezekben a napokban a továbbra is fennálló áramszünet, amely augusztus közepe óta sújtja a főváros, Moroni lakóit, miután a korábbiakhoz hasonlóan (erről már írtam itt a blogon több alkalommal) a Ma-Mwe állami áramszolgáltató képtelen fizetni az üzemanyagért, amely az áramellátást tenné lehetővé – értelemszerűen nem csak a lakosság, de a vállalkozások, cégek, iskolák, egészségügyi intézmények is súlyosan érintettek, úgyhogy az amúgy is csúcsokat döngető munkanélküliség tovább emelkedik.

Mondjuk gondoljunk csak bele, a Ma-Mwének hetente 58 millió frankot kellene fizetnie az üzemanyagért, miközben a heti bevétele olyan 40 millió frank körül mozog, tehát alapból veszteséget termel heti szinten, amit a kis ország már képtelen finanszírozni. A megoldást az alternatív áramforrások jelenthetnék, mint a napenergia, de ennek bevezetése szintén óriási összegeket emésztene fel – így nem nagyon tudni, mi várható, az emberek többsége (aki tehette) már berendezkedett az állami áram nélküli életre, aggregátorokkal és egyéb magánmegoldásokkal próbálják elviselhetővé tenni a helyzetet. A Grande Comore szigetén valamikor a 10. század környékén alapított várost amúgy alig több mint 50 ezren lakják, de sajnos a szigetország további 750 ezer lakosának sem könnyebb az élete – több mint felük a nemzetközileg megállapított létminimum alatt él. Persze általánosságban még mindig valahol az afrikai középmezőnyben található a Comore-szigetek, ha a mindennapi élet nehézségeit vagy a kormnyzás hatékonyságát nézzük de sajnos nem igazán javul ez a helyzet, talán a gáz- és olajkincsek feltűnése lendíthetne ezen a dolgon, hiszen egyre több nemzetközi olajtársaság megjelenésével felvillant a lehetőség, hogy talán a Comore-szigetek is beléphet a nagy olajtermelők klubjába.

De hogy ebből profitáljon is az ország és ne csak egy újabb “ásványkincs-átokkal” sújtott állam legyen, nagyon fontos, hogy a megfelelő szabályozások és politikai akarat a helyén legyen és most úgy tűnik, hogy a 2013 végén elfogadott olajtermelési törvény errefelé mutat. Az eddig kijelölt 40 kitermelési blokkból egyébként már legalább egy tucatban komoly előkészítő munkálatok folynak, csak sajnos megvan az esélye, hogy többségükben gazdaságosan nem kitermelhető kőolaj illetve gáz rejtőzhet és akkor a nagy remények szertefoszlanak – mindenesetre most a kormánynak fel kell készülnie mindkét lehetséges kimenetelre, ahogy azt az ország elnöke, Ikililou Dhoinine egy hosszabb sajtótájékoztatón a napokban szintén kiemelte. Ezen a beszélgetésen egyébként az ország nemzetközi álláspontjáról is beszélt egyes kérdésekben, de Dhoinine hangsúlyozta, hogy országa méretéből és politikai súlyából kiindulva, csakis az ENSZ rendeleteinek betartását kérheti Szíriában vagy éppen Ukrajnában is.

Egy kérdésre válaszolva az áramkimaradásokkal kapcsolatban egyrészt felszólított a nyugalomra, másrészt pedig hangsúlyozta, hogy más energiaforrások után kell nézniük, de ehhez a Világbanktól és az Afrikai Fejlesztési Banktól várnak támogatást. Nem csoda, hiszen úgy tűnik, hogy a 2014. novemberében esedékes választásokra sincs pénz, itt az arab országok illetve az Európai Unió támogatásában bíznak a comore-szigetekiek, akik a rotációnak megfelelően ezúttal Grande Comore szigetéről választanak majd új elnököt.

twitter.com/napiafrika

3 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék