Tegyük fel, hogy Godane halott: mi várható?

Közzététel ideje | szeptember 5, 2014 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Még mindig nem tudni biztosan, hogy a szomáliai al-Shabaab lázadóinak vezére, Ahmed Abdi Godane (még ismerhetjük Ahmed Abdi Aw-Mohamed vagy Mukhtar Abu Zubair/Zubayr néven is) tényleg életét veszítette-e egy, a hét elején történt amerikai légicsapásban, hiszen a szélsőséges mozgalom oldaláról nem érkezett sem cáfolat, sem megerősítés, sem semmilyen erre vonatkozó utalás, azt leszámítva, hogy a csoport megerősítette, vezetője abban a konvojban utazott, amelyet támadás ért. Mindenesetre a másik oldal már ünnepel, a 22 ezer fős afrikai uniós békefenntartó misszió vezetője, Silas Ntigurirwa tábornok kijelentette, hogy ha a halálhír tényleg megerősítést nyer, akkor az a pillanat egy örömteli és büszke pillanat lesz az egész kontinens számára.

Maga a légicsapás az “Indiai-óceán Hadművelet” keretében történt, amelyet alig néhány napja indított el az AU misszió a mögé felsorakozott nemzetközi közösséggel és a szomáliai kormánnyal és amelynek legfőbb célja a partmenti szakasz ellenőrzésének visszaszerzése, ezzel pedig az al-Shabaab bevételeinek további csökkentése a kikötők megszerzésével – az első fő célpont az ugandai egységek által támadott Barawe települése, Mogadishutól délre. A most 37 éves Godane akkor került igazán célkeresztbe, amikor az al-Shabaabot akkoriban vezető Adan Hashi Ayro életét veszítette egy szintén amerikai támadásban még 2008-ban, mert utódjának a költészet iránt rajongó, ám komoly klántámogatás (Szomáliában pedig ez a mindent meghatározó kapcsolat) nélküli, Afganisztánban is kiképzést kapó dzsihádistát választottak meg.

Az egykoron könyvelőként is dolgozó, nehéz gyermekkort magáénak tudható férfi Szudánban és Pakisztánban folytatta tanulmányait, az információk szerint utóbbi helyen váltak nézetei radikálissá, olyannyira, hogy 2009-ben már az al-Kaidával vállalt fel szoros kapcsolatot és 2012-től kezdve 7 millió dolláros vérdíj volt kitűzve a fejére. Irányítása alatt az al-Shabaab bizonyos mértékben irányt változtatott és harcot indított a szomszédos és Szomália ügyeiben részt vállaló országok ellen, nevéhez köthető a kampalai 2010-es robbantás illetve a 2013-as kenyai Westgate-támadás is, de nem csak a külső politikában történt változás, Godane kíméletlenül leszámolt al-Shabaabon belüli ellenfeleivel is, köztük egykori barátjával, Ibrahim al-Afghanival – akit pedig lehetséges utódjának is tartottak. Pont ezek a leszámolások azok, amelyek mostani állítólagos halálához vezethettek, hiszen a szeptember elsején végrehajtott légicsapáshoz az információt állítólagosan beépített emberek szolgáltatták. Tegyük fel, hogy Godane halott, ez mit jelenthet az al-Shabaab számára?

Egyértelműen súlyos csapás lehet a szervezetre nézve, sőt valószínűleg a radikálisok számára ez már tényleg a vég kezdete lesz – persze kérdés, hogy lehet bebizonyítani, hogy tényleg halott a vezető, hiszen az elmúlt hat évben alig lehetett látni bármilyen felvételt róla, tehát a halálhírének megerősítése akár annak megerősítése is lehet, hogy életben volt egészen mostanáig. Visszatérve a Godane nélkül al-Shabaabra, komoly utódjelölt nélkül a láthatáron, a csoporton belül elszabadulhatnak a belső ellentétek és ez az al-Shabaab teljes összeomlásához is vezethet – ami egyrészt jó hír Szomália számára, másrészt viszont a szegénység, a munkanélküliség, a kiábrándultság hatására újfent megjelenhetnek önjelölt próféták és nem valószínű, hogy az összes szélsőséges letenné a fegyvert és békésen visszatérne falujába. De az biztos, hogy a hatalmas területek irányítása és egy új állam álma szertefoszlani látszik az al-Shabaab számára, a kérdés csak az, hogy a kormányzat képes lesz-e kihasználni ezt a lehetőséget és végre elérni azt, amire évtizedek óta nem volt példa – egy stabilnak nevezhető Szomáliát vagy más jellegű, alacsonyabb intenzitású gerillaharc fog folytatódni.

twitter.com/napiafrika

4 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék