Pusztít a járvány, miközben egyesek a vírus létezését is kétségbe vonják – az Eboláról

Közzététel ideje | július 14, 2014 | 2 hozzászólás | GaceTillerro

Néhány nyugat-afrikai ország, köztük főként Sierra Leone és Libéria már március óta harcban áll az esetek 90%-ában végzetes Ebola-vírussal és mégis, a több száz halálos áldozat ellenére egyes politikai erők Libériában a pánikkeltésre és politikai játszmákra használják fel a vérzéses lázat, így oda jutottunk júliusra, hogy sokan csak felesleges riogatásnak tartják a járványról való kommunikációkat. Legutóbb egyes politikusok azt kérdőjelezték meg, hogy az egészségügyi minisztérium által a járvány elleni harcra kért 1.2 millió amerikai dollár valóban a küzdelemre kell-e és ebben a közvélemény is felsorakozott mellettük, megkérdezett járőkelők szerint egyesek csak el akarják lopni a pénzt, nincs is Ebola az országban – újabb jele, hogy az októberi választások kapcsán a riválisok bármeddig képesek elmenni, ha ellenfeleik lejáratásáról van szó.

És ezzel rendkívül veszélyes folyamat indult el, egyes humoristák még műsorukba is beültettek elemeket az 1.2 millió dollár és az Ebola kapcsolatáról, bár “Ebola in Town” címmel már kétes figyelemfelhívó zeneszám is készült a vírusról. Pedig márciusban ez nem ilyennek tűnt, tömegével fogytak a kézfertőtlenítők, az emberek alig-alig akarták megérinteni egymást, mindenki a legfrissebb kommunikációkat böngészte és sürgős lépéseket követelt a kormánytól, de aztán miután áprilisban és májusban alig lehetett hallani a betegségről Libériában, sokan már a járvány eltűnéséről beszéltek – de aztán június közepén egy sierra leonei nő ismét behurcolta a vírust, ezzel hat halálos áldozatot eredményezve a monroviai Új Kru Telep negyedben, de ekkor már olyan volt a közhangulat, hogy az ENSZ egészségügyi szervezetének és a vele együttműködő többi civil csoportnak azért kellett kampányt indítania, hogy eloszlassa a sok terjedő pletykát, tévedést és ostobaságot.

Ostobaságot, mert sokan Libériában és Sierra Leonéban arról beszélnek-beszéltek, úgy gondolják, hogy maga az Ebola nem is létezik, de legalábbis nem nagyon van szükség kezelésre, magától meggyógyul az érintett. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint napjainkig úgy 850-900 ember veszítette életét Nyugat-Afrikában a vírustól az idei évben és ha a hét országban (Guinea, Sierra Leone, Libéria, Bissau-Guinea, Szenegál, Mali és Gambia) minden kommunikációs csatornán elindított figyelemfelkeltő kampány nem éri el célját, akkor sokkal súlyosabb regionális helyzet kialakulhat.

A kampány mellett Libériában szappant és klórt osztanak hatalmas mennyiségben (csak klórból közel több tízezer üveget osztottak ki április óta), de a járvány továbbra is létezik és igenis tartani kell tőle – ami eme poszt szerzőjét igazán érdekli, az a kérdés, hogy vajon honnan jött a nyugat-afrikai Ebola? Az első fertőzött emberre vajon hogy jutott át? Annyi bizonyos, hogy Guinea erdős vidékein ütötte fel a fejét még valamikor február végén a vírus először és valószínűleg fertőzött állathús elfogyasztásával került át az emberre, de még a kutatók sem igazán értik, hogy hogyan és milyen folyamatnak köszönhetően.

Ami biztos, hogy Libéria még küzd az Ebolával és még nem sikerült meggátolni a járvány terjedését – talán épp a fentiek okán – , Sierra Leonéval együtt ebben a két országban az elmúlt egy hétben közel 80 új esetet regisztráltak és ami a legaggasztóbb, hogy a vírus betört a fővárosokba is és egyes egészsügyi intézményekben a dolgozók inkább elhagyták pozícióikat, minthogy a halálos vírussal kelljen foglalkozniuk, főleg azután, hogy több dolgozó is életét veszítette a betegség következtében. És mégis, mindezek ellenére Monroviában bőven találhatunk szkeptikusokat, akik szerint az egész Ebola-dolog csak egy összeesküvés-elmélet, egy újabb érv a korrupcióra és a sikkasztásra és az emiatt kialakult bizalmatlanság következtében gyakran előfordul olyan helyzet, hogy a hozzátartozók nem hajlandóak kórházba adni beteg rokonukat, inkább otthon próbálják ápolni majd később eltemetni – adalékként a temetési kultúra része a holttest ölelgetése és még további plusz, hogy sok vidéki területen a kiadott kommunikációkat az emberek el sem tudják olvasni.

twitter.com/napiafrika

2 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

2 hozzászólás érkezett eddig a következő írásra: “Pusztít a járvány, miközben egyesek a vírus létezését is kétségbe vonják – az Eboláról”

 1. Ildikó
  július 24th, 2014 @ 09:45

  Igen, én tegnap is beszélgettem egy guineai ismerőssel, aki itt él, és ő is meg van róla győződve, hogy ebola nem létezik, az egész politikai koholmány. Azt mondja, minden nap beszél a családjával, állítólag ott nem hallanak erről, nem találkoztak vagy hallottak olyan esetről, rokonról vagy ismerősről, aki megbetegedett volna. Nagyon nehéz lesz a fejekből a tév információkat eltüntetni, ha egyáltalán lehetséges.

 2. GaceTillerro
  július 24th, 2014 @ 21:23

  @Ildikó: Köszi…én mindig is hittem az oktatás hatalmában, megfelelő oktatást kapó emberek esetében jóval kisebb az esélye, hogy radikális eszmék táptalajra lelnek vagy az Ebolát nem létezőnek gondolja valaki és még folytathatnánk a sort…

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék