Mayotte: Európa migrációs kiskapuja

Közzététel ideje | június 7, 2014 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Hogy az illegális bevándorlás nem csak az úgymond ismert gócpontoknál és országokban okoz problémát, arra tökéletes példa az alapvetően földi paradicsomnak képzelt Indiai-óceáni afrikai szigetvilág, ahol például Mayotte szigetének lakossága óvatos becslések szerint legalább 30%-ban illegális bevándorlókból áll, akiknek szinte mindegyike a közeli Comore-szigetek valamelyikéről – főként az alig 70 kilométerre fekvő Anjouanról érkezik. Már ha megérkezik, hiszen minden évben több tucat súlyos baleset történik, amelyekben a túlzsúfolt csónakok, hajók (vagy ahogy errefelé ismerik, kwassa-kwassák) a rajta utazó menekültek koporsóivá válnak. Ha megállunk Anjouan szigetének Mayotte felé néző partszakaszán az éjjeli sötétségben, akkor gyorsan nyilvánvalóvá válik, hogy az elektromossággal sem rendelkező falvakból tisztán láthatóak az Európai Unió részét képező Mayotte fényei és ezek a fények hihetetlen csábítóak a szegénységben tengődő comore-szigetekiek számára.

Hiába van évente legalább 500-1000 áldozat, sokszor 8-10 éves gyerekek és terhes nők is nekivágnak az utnak, hiszen egy Mayotte szigetén megszülető gyermek automatikusan helyi állampolgárságot kap, ezzel pedig szabad utat az Európai Unióba – nem csoda, hogy Mayotte fővárosában, Momoudzban szinte az egész EU egyik legnagyobb születési arányszámát regisztrálhatják. Ez a hatalmas migrációs láz nem mindig volt jellemző errefelé, hiszen alapvetően a jelenleg három szigetből álló Comore-szigeteknek a múltban Mayotte is része volt, de míg előbbiek 1975-ben a Franciaországtól való függetlenedés mellett szavaztak, addig Mayotte szigete népszavazással Párizs mellé tette le voksát (ahogy a Comore-szigeteken mondják: Mayotte volt az “elkényeztetett gyerek”) – még ez sem okozott nagy változást, egészen 1993-ig, amikor vízumkötelezettséget vezettek be a Comore-szigetekkel szemben, innentől kezdve ugyanis már nem volt szabad az utazás a szigetek és Mayotte között, így vált problémává az illegális migránsok tömege.

A comore-szigeteki hatóság egyébként nagyjából 15 ezerre teszik azoknak a számát, akik a 70 kilométeres hajóút során veszítették életüket 1993 óta de annak ellenére, hogy ők és a francia hatóságok is mindent elkövetnek, hogy megakadályozzák újabb kwassa-kwassák indulását, akinek van elég pénze, az bármikor találhat egy hajót, ami átviszi Mayotte-re, ahol iskola, kórház és talán egy jobb élet várja. Vagy az egyik, migránsoknak fenntartott tömegszállás vagy valamelyik folyóvíz és áram nélküli nyomortanya. Annak ellenére, hogy a csodálatos turistacélpontként hirdetett és a Franciaországhoz való hűsége miatt sok száz millió eurós támogatásban részesülő Mayotte egész korrekt európai életszínvonalon létezhet, ez a létezés óriási ellentétet hozott létre a négy sziget között, az egyik oldalon az európai lét, a másik oldalon pedig a szegénység – nem csoda, hogy 1997-ben a Comore-szigetek két tagja, Anjouan és Mohéli megpróbált visszacsatlakozni Franciaországhoz.

A megoldás talán nem is az illegális bevándorlás elleni harcra költött rengeteg pénz lenne, hanem a kiváltó ok, tehát a Comore-szigetek szegénységének felszámolása támogatásokkal, programokkal? Ezt mindenki döntse el saját maga, de végül álljon itt a 2013-as év biztonsági jelentése, mely szerint 476 hajót kaptak el illegális bevándorlókkal a fedélzeten, több mint 10 ezer illegális migránst vettek őrizetbe és közel 16 ezer kitoloncolást hajtottak végre a hatóságok Mayotte szigetén tavaly.

twitter.com/napiafrika

5 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék